Massor av skoj för hela familjen i Karlstadsregionen

4 minuters läsning

Massor av skoj för hela familjen i Karlstadsregionen

Varmt välkommen att upptäcka Karlstadsregionen! Träffa djuren i Mariebergsskogen, bada vid långgrunda sandstränder och upplev massor av skoj för hela familjen.

Djur och natur på nära håll i Karlstad 

Mariebergsskogen är Karlstads vackra stadspark där hela familjen kan leka, lära och upptäcka naturens och djurens hemligheter. Här finns något att se och göra för barn i alla åldrar. Öppet alla dagar om året och med fri entré. I Lillskogen, Mariebergsskogens lilla djurpark, finns många djur att titta på. Kor, grisar, får, getter och kaniner är några av de svenska lantraser som finns här. Djuren ses ute i sina hagar året om och tillsammans med djurvårdarna kan du vid programsatta aktiviteter klappa både kaniner och getter. Här på området finns flera kiosker där du kan köpa mat, fika och glass. Vill du ta med egen matsäck finns picknickplatser med grillstäder. Utmana familjen på minigolf, bada vid sandstranden eller ta en guidad tur med rundturståget Conrad Höök som kör hela sommarhalvåret. Missa inte heller att besök Naturum Värmland som ligger delvis pålad över Vänern. Här kan både liten som stor på ett lekfullt sätt lära sig allt om den värmländska naturen.  

För att mätta hungriga magar vid middagstid beger ni er till Inre hamn. Här ligger flera familjevänliga restauranger på bryggan precis intill vattnet. Kanske finns det några fina båtar att spana på under middagen? Är viljorna många passar Pinchos bra. Här får du små rätter i tapasformat och alla hittar lätt sina egna favoriter. Dessutom bjuds det på popcorn i väntan på maten. För hamburgerfantasterna finns en fullmatad meny hos Bastard Burgers som även har flera vegetariska alternativ. För att avrunda middagen så rekommenderas en Oreo shake till efterrätt! Är familjen mer av den typen som vill sysselsätta sig under tiden ni äter så kan ett besök på Blackstone steakhouse vara något. Här grillar ni själva varmrätten på en glödhet lavasten. Och på tal om efterrätter, här får ni inte missa den fantastiska chokladbomben!   
 

Ö-liv med strandhäng på Hammarö 

Efter middagen är det dags att åka vidare till Hammarö och checka in på Möruddens camping. Alldeles intill Vänerns strand ligger denna året runt-öppna camping som har stugor, camping- och tältplatser i en vacker skärgårdsmiljö. Här övernattar ni och laddar batterierna för nästkommande dag. Efter frukosten tillbringas förmiddagen på badstranden. På Mörudden finns barnvänliga sandstränder och letar ni efter en mer långgrund sandstrand finns det på Getingberget, cirka 10 minuter med bil från campingen. Eller varför inte ta båtbussen till Västra Sööns fantastiska sandstrand i Hammaröskärgården? Båten avgår direkt från Mörudden och tar bara 15 minuter, biljetter och tidtabell finns på varmlandstrafik.se. Väljer ni att stanna kvar på Mörudden är lunch på Skärgårdsudden, den populära restaurangen ett bra val. Här njuter du av maten med panoramautsikt över Vänern.   

Efter en förmiddag på stranden kan familjen aktivera sig med en fartfylld upplevelse på Hammarö skatepark. Skateparken är en streetpark med stenbänkar, trappor med handräcken, banks, hippar, en gjuten bowl och ramp. I anslutning till skateparken finns även en frisbeegolfbana med nio hål i fin skogsmiljö samt Café Mörmogård där det bland annat serveras bakverk och glass i den gamla villaträdgården.  

Lillängshamnen står näst på utflyktslistan. Här finns fina promenadstråk utmed vattnet och även möjligheter till bad i Lillängsviken och i skogen. Middagen intas på Lillängshamnens rökeri med småbåtshamnen alldeles inpå knuten. Restaurangen serverar allt från bryggsnacks med sikrom, räksmörgås de Lux och BBQ Pulled laxburger till skaldjurslådor. Många av rätterna finns också som take away om ni hellre äter i stugan tillbaka på campingen innan det är dags för ytterligare en natts god sömn. 

Tåg- och ångbåtshistoria i Kil 

Sista dagen börjar med en kort bilresa till Kil och Frykstahöjden. Ett populärt friluftsområde som har massor att erbjuda för alla med spring i benen. Förutom klassiska motionsspår och vandringsleder finns också ett utegym, en naturlekpark och discgolfbana. Så se till att ha packat gott om matsäck för att fylla på med energi. I Kil kan du även se platsen med resterna av Clara Elfs Järnväg, Sveriges äldsta järnväg. Oscar den första invigde järnvägen i Fryksta år 1849 och ett ånglok står uppställt som symbol för platsen. Sveriges första järnvägsstation, idag Sköna rum, finns också här och erbjuder bed and breakfast och vandrarhem. Vid en kaj i Fryksta ligger en ångbåt med fascinerande historia. Freja af Fryken är en av världens äldsta ångbåtar med originalmaskin och nästan så gott som hela Frejas maskin gick att sätta i drift efter att ha legat 98 år på sjön Frykens botten. Hon sjösattes på nytt och under sommaren kan man passa på att åka en och annan tur med båten.