Sandgrund Lars Lerin - konsthall i Karlstad

3 minuters läsning

Sandgrund Lars Lerin – konsthall i Karlstad

Anrika dansrestaurangen Sandgrund i Karlstad är hem för konstnären Lars Lerins målningar.

Lars Lerin fastnade för Sandgrund

Den populäre konstnären hade fått förfrågningar från många håll, men fattade själv tycke för Sandgrundsbyggnaden som låg mitt i ett kulturstråk, nära centrum och i en vacker naturmiljö.

– Det är en spännande byggnad och det ska bli roligt att sätta liv på det där huset. Det har nästan sett ut som ett fort, men nu hoppas jag på att det ska bli en levande och rolig plats med mycket ljus, sa Lars Lerin då. Nu när några år gått är det många besökare från hela Sverige som vallfärdar till konsthallen.

Om Lars Lerin

Lars Lerin är född 1954 i Munkfors. Han studerade vid Gerlesborgsskolan 1974-75 och vid Valands konsthögskola i Göteborg 1980-84. Lars Lerin räknas som en av Nordens främsta akvarellister och har ställt ut i såväl samlings- som separatutställningar på gallerier och museer i Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Färöarna, Island, Norge, Tyskland, USA. Är representerad i kommuner, landsting och på museer i såväl Sverige som Norge. Författardebuten kom 1983 och sedan dess har han gett ut en lång rad böcker med egna texter och bilder på det egna förlaget Syntryck.

Konsthallen Sandgrund Lars Lerin

Här, i den ljusa och luftiga lokalen på udden som utgör entren till det mäktiga klarälvsdeltat, visas Lars Lerins bilder från Lofoten, Mellanöstern, Amerika och Munkfors. HSB-längor, fåglar, nöjesfält och vidsträckta vidder. Lars Lerin fångar både det nära och det mer avlägsna i sina bilder. Några små, andra monumentala. Alla lika rika på detaljer. Och få platser än just denna funkisinspirerande byggnad i ett av Karlstads vackraste uterum kunde passa bättre. I konsthallen finns även en butik med försäljning av Lars Lerins böcker och vill du ta en en fikapaus kan du göra det i ett café som har en vacker utsikt över Klarälven.

Konsthall som förnyas

Lars Lerin är väldigt produktiv och allt får inte plats i konsthallen samtidigt. Därför hängs det om ungefär en gång per år för att hålla konstutställningen levande. Det är inte ovanligt att så mycket som två tredjedelar av basutställningen byts ut. Sandgrund Lars Lerin är alltid värt ett besök även om du besökt konsthallen tidigare.

Gästutställare

Förutom Lars Lerins egen konst så bjuds även gästutställare in löpande under året med sina alster. Läs mer på sandgrund.org/gastutstallare

Karlstad satsar på kultur

Konsthallen ligger granne med Värmlands Museum och Sandgrundsparken. Följer man Klarälven en liten bit bort hittar man även två andra stora kulturhus, Wermland Opera och konferensanläggningen Karlstad CCC.

Välkommen till Karlstad och upplev en riktig kultursemester.