Svemester eller hemester

3 minuters läsning

Foto:

Christine Holm

Svemester i Karlstad

Begreppet svemester blev välkänt under pandemin när vi planerade vår semester inom Sveriges gränser. För dig som vill ha liknande semestertips även i år följer några semesterpärlor som finns runt knuten om du befinner dig i Karlstad.

Alsters herrgård

På denna vackra 1700-tals herrgård med utsikt över Vänern föddes Gustaf Fröding. Här finns utställningar, butiker, konstgalleri, samt kafé och restaurang. Njut av den sköna naturen i herrgårdsparken, lekskogen, grillplatsen och de omgivande vandringslederna. Alsters herrgård har öppet dagligen maj–september 11–17. Läs mer på karlstad.se/alsters-herrgard

Klarälvsbanan

Klarälvsbanan är en 90 kilometer lång asfalterad banvall som sträcker sig från Kroppkärrssjön upp till Uddeholm i Hagfors kommun – från de öppna jordbrukslandskapen i söder till den djupa granskogen i norra Värmland. På Klarälvsbanan kan du cykla, promenera eller åka rullskidor och inlines längs med den vackra Klarälven. Läs mer om Klarälvsbanan här.

Fiske i Vålberg

Norsälven rinner från Nedre Fryken och mynnar i Vänern vid Vålberg. I Norsälven kan du bland annat fiska abborre, gädda, gös, regnbåge, lax och öring. Köp fiskekort på Frendo i Vålberg och följ fångstbegränsningen för lax och öring. Läs mer om fiske i Karlstads kommun på karlstad.se/fiske.

Mariebergsskogen

Upplev djur och natur på nära håll i Naturum Värmland och djurparken Lillskogen. Gå på upptäcktsfärd i lekträdgården och delta i utomhusaktiviteter för alla åldrar. Njut av nygräddade våfflor, hembakat och glass i stora lass. Öppet alla dagar, året om med fri entré. Mer information om Mariebergsskogen parken hittar du här.  

Vildaparken

Vildaparken i Väse är en spontanidrottsplats som sköts av en ideell förening och är öppen dygnet runt med fri entré. Här finns bland annat en stor skatepark, downhillbana för cykel, motionsspår, grillplats och en låghöjdsbana där du klättrar, balanserar och åker zipline några meter ovanför marken. Läs mer om Vildaparken här.

Båtbuss

Upplev Karlstad med båtbuss! Slussa mitt i stan eller åk en längre tur i vår Vänerskärgård – med 20 000 öar och skär. Packa fikakorgen och ta båtbussen till Västra Långholmen som är en del av naturreservatet Värmlandsskärgården. Här kan du se växter och djur som vanligtvis bara finns vid havet. Vid turbåtsbryggan finns grillplats samt tillgänglighetsanpassad toalett och promenadspångar över ön. Tidtabeller och annan information om båtbussarna hittar du här. 

Naturcykelturer

Upptäck solstaden från cykelsadeln och cykla i I2-skogen, Alstern runt eller genom Klarälvsdeltat. På Kontaktcenter och på karlstad.se/cykelkarta samt i appen Mitt Karlstad hittar du cykelkartan och exempel på cykelturer som tar dig genom staden och ut i naturen.

Kajak

Längtar du ut på vattnet kan du hyra kanoter, kajaker och paddelbrädor till exempel hos Karlstads paddlarklubb vid Kanikenäset. Därifrån kan du paddla runt Bergholmen eller till Lövnäs. På karlstadspaddlarklubb.se kan du läsa mer.