Tareq Taylor´s Nordic Cookery

3 minuters läsning

Tareq Taylor´s Nordic Cookery

Karlstad som matdestination? Javisst! Här finns inte bara ett stort utbud av restauranger som serverar mat med inspiration från alla världens hörn. Det finns även massor av fina platser du kan laga mat på – något som kocken Tareq Taylor har provat.

Karlstad bjöd på sol

En solig dag i augusti och en minst sagt lika solig dag i oktober välkomnade Tareq Taylor till Karlstad. Det var kändiskocken och tv-profilens första besök i Karlstad och staden visade upp sig från sin allra bästa sida. På schemat stod inspelningen av ett avsnitt till Tareq Taylor´s Nordic Cookery – Tareqs eget matlagningsprogram. Där reser Taylor runt till olika destinationer över hela Skandinavien och avsnittet från Karlstad är ett av sex under den sjätte säsongen som nu visas på den svenska tv-kanalen Godare och den norska motsvarigheten Matkanalen. Tidigare säsonger har också visats i många olika länder utomlands.

Båtbuss och creps

Dagen började med att Gloria Sundholm hälsade Tareq välkommen till Karlstad och förklarade vad begreppet Solen i Karlstad egentligen betyder. Sedan väntade en båtbusstur för att visa upp Karlstad från ett annat perspektiv. Vattnet är alltid nära i staden och både Klarälven och Vänern har under historian betytt mycket för Karlstad. Båtbussen går under sommarmånaderna juni till augusti och är ett enkelt sätt att ta sig ut i Vänerskärgården eller runt på Klarälven. Du kan även åka längre turer som till Borgvik eller Kristinehamn.

Under den fösta matlagningsscenen som spelades in i Inre hamn, lagar Tareq en crep med svamp- och laxfyllning. Flera människor hade samlats på platsen och bjöds på smakprov av den goda crepen.

Fiske och matlagning vid Vänerns strand

Efter det tog Martin Sandmark med Tareq ut på Vänern. Ett tappert försök gjordes för att fånga en fisk, men utan lycka denna gång. Som tur var hade Martin med sig en gös som Tareq tillagade på en klippa vid Vänern. Till den serverades smörstekt kål, bönor, potatis och en sås gjord på anjovis och smör. Allt medan solen sakta sänkte sig i vattnet.

Höstvyer i Mariebergsskogen

Inspelningen av avsnittet fortsatte sedan i mitten av oktober då Maria Nyström hälsade välkommen till Mariebergsskogen. Karlstads stadspark bjöd på sköna höstvyer och strålande sol. Maria berättade om parken som donerades till Karlstads stad av Doktor Conrad Höök på 1800-talet för att säkerställa att naturen även i framtiden skulle förbli orörd.

Med inspiration från Texas BBQ

Efter det fick Tareq chansen att lära sig mer om äkta Texas BBQ hos Julins Backyard Barbecue. Smokern stod redo där de olika köttprodukterna tillagas under lång tid och låg temperatur. Familjen Julin som äger restaurangen var på en lång inspirationsresa i Texas innan restaurangen öppnades och Anders Julin berättade om tillagningsmetoderna.

Men inspiration från Julins lagades sedan den sista maten över öppen eld. En bit brisket tillagad hos Julins utgjorde basen i en matig macka med cole slaw grillad över elden. Det blev pricken över i:et för vistelsen i Karlstad och avsnittet har premiär på Godare lördagen den 3 december kl. 18.05.