Upptäck Karlstad med familjen i sommar

6 minuters läsning

Foto:

Christine Holm

Upptäck Karlstad med familjen i sommar

Varmt välkommen till Karlstad – här har vi nära till det mesta! Natur, bad, lek och kultur. I Karlstad finns ett stort utbud av aktiviteter som är roliga för både stora och små, för soliga dagar och de lite regnigare dagarna.

Kul för hela familjen i Mariebergsskogen

Mariebergsskogen är Karlstads vackra stadspark där hela familjen kan leka, lära och upptäcka naturens och djurens hemligheter. Här finns något att se och göra för barn i alla åldrar. Öppet alla dagar om året och det är fri entré. I Lillskogen, Mariebergsskogens lilla djurpark, finns många djur att titta på. Kor, grisar, får, getter och kaniner är några av de svenska lantraser som finns här. Djuren ses ute i sina hagar året om och tillsammans med djurvårdarna kan du vid programsatta aktiviteter klappa både kaniner och getter. Här på området finns flera kiosker där du kan köpa mat, fika och glass samt grillplatser. Utmana familjen på minigolf, bada vid sandstranden om ni besöker parken på en varm och solig dag eller ta en guidad tur med rundturståget Conrad Höök som kör hela sommarhalvåret. 

Gulliga getter på Mariebergsskogen

Naturum Värmland

Naturum – utforska Värmlands djur och natur 

Missa inte heller att besök Naturum Värmland, som ligger delvis pålad över Vänern. Här kan liten som stor på ett lekfullt sätt lära sig allt om den värmländska naturen. Hur fungerar en myrstack? Vilka fiskar finns i Vänern? Hur farlig är en björn och hur luktar egentligen en bäver? Det och mycket mer kan du lära dig på Naturum Värmland. 

För att ta sig till parken kan man antingen promenera, cykla, ta bussen eller varför inte båtbussen? Självklart finns även en stor parkering utanför parken där det finns plats för både bil och husbil. 

Fartfyllda aktiviteter  

Vackert beläget på Skutberget i ett lummigt skogsområde ligger klätterparken Högt & Lågt. Här finns många olika banor att välja på och hela familjen kan ha roligt tillsammans, bara du är över 80 centimeter lång. Ta dig fram genom skogen och kryssa bland träden när du klättrar, åker ziplinebanor och utmanar dig bland trädtopparna på den nivån och takt du själv väljer.  

Hur högt vågar du klättra?

På Högt & Lågt i Karlstad kan ni klättra tillsammans hela familjen och välja svårighetsnivå utifrån era preferenser.

Vildaparken är en aktivitetspark med fri entré som ligger i Väse, strax utanför Karlstad. Det är en spontanidrottsplats med skatepark, en kortare downhillbana för cykelfantasterna och en låghöjdsbana med hinder där hela familjen kan klättra, hoppa, balansera och ha roligt tillsammans. Det finns även grillplatser och picknickbord som är tillgängliga året om.   

Rundturståget Loke avgår från Stora torget varje dag under sommaren. Välj mellan två olika turer, Älvturen eller Stadsturen, eller varför inte ta med familjen och åk båda två. Varje tur tar 25-30 minuter och går längs gator och torg. Åk utmed Klarälvens glittrande vatten och upptäck flera stadsdelar i Karlstad. 

För regniga dagar 

Värmlands Museum kan du besöka lekutställningen Sandbergs Sagovärld och hälsa på Lilla Anna, Långa Farbrorn och Spöket Laban. Är det någon hemma på slottet Gomorronsol? Kan du fånga en fisk? Eller bygga den högsta jordgubbstårtan i det lilla köket? Här finns, förutom permanenta och tillfälliga utställningar, en museibutik, café och restaurang, skaparverkstad, ett framtidslabb och mycket mer.  

Sandbergs sagovärld på Värmlands Museum

Längst ut på Sandgrundsudden hittar du Värmlands Museum.

Brigadmuseum är ett militärt upplevelsemuseum för alla nyfikna. Följ med på en tidsresa från 1945–1991 och se hur Kalla kriget påverkade Sverige. Utställningarna är interaktiva och det mesta får du klättra på, röra vid och utforska. Hembakt fika finns i museets café och där får du inte missa den magiska vanilj- och kardemummabullen!  

Sundstabadet finns något att göra för vattendjur i alla åldrar. Svischa ner för rutschkanor, njut av värmen i de stillsamma lagunerna eller simma ut i utomhuspoolen. För de allra minsta finns mindre pooler med varmare vatten och välkända lekfigurer från Sandbergs sagor. 

Vattenlek på Sundstabadet!

Svischa ner för vattenrutschkanan eller ta det lugnt och njut i bubbelpoolen, vad väljer du?

Fika i centrala Karlstad 

På Kasernhöjden, några minuter från stadskärnan, ligger Artisan Bread denna pärla till hantverksbageri. Erbjuder surdegsbröd, bullar, bakelser och kaffe av högsta kvalitet i vackra lokaler. Stor och härlig uteservering, dessutom nära till Brigadmuseum! På Östra Torggatan i centrala Karlstad hittar du Swenströmskas hemtrevliga lokaler med full insyn till bageriet. Här finns stenugnsbakat surdegsbröd, bullar, kondisbitar och smörgåsar. På Järnvägsgatan ligger Carli Choklad. Här tillverkas praliner, choklad och ljuvlig italiensk glass som familjen kan njuta av i butikens café eller på uteserveringen. 

Gårdsbutiker och caféer utanför Karlstad 

Strax utanför Karlstad finns flera gårdsbutiker med servering i lantlig miljö. På Liljenäs gård hittar du egenkomponerade glasskreationer i glass- och våffelcaféet, en gårdsbutik med närproducerade varor samt en champinjonodling. Och strax norr om Karlstad ligger Rotnäs gårdsbutik. Här i ett gammalt magasin finns både café och gårdsbutik med inredningsprylar – allt serverat i en lantlig och gemytlig atmosfär. Har du tur kanske du träffar på katten Nisse, shettisen Minni eller kaninen Lakrits. På Almars gård, några minuter med bil norr om centrum, finns inte bara den hyllade och populära restaurangen Almars Krog, här kan du också botanisera i Skafferiet med lokalproducerade varor och på gården serveras mackor, fika och glass.

För er som vill ha en fika utöver det vanliga – missa inte att besöka Karlstads Alpackagård. Sitt ner i hagen och njut av hembakat tillsammans med Kakan, Kolan och de andra alpackorna. En spännande och annorlunda upplevelse där man har chansen att komma de gulliga och lugna djuren riktigt nära! Du kan även ta med alpackorna på en promenad. Under vandringen får veta mer om området och de spännande djuren som inte lämnar någon oberörd. 

På alpacka-promenad!

Alpackor är lika gulliga som de är sällskapliga.

Hotell eller camping?

Sov gott, ladda batterierna och ät allt gott som finns på frukostbuffén på något av Karlstads hotell där du alltid möts av personlig service och hög komfort. Vare sig ni stannar en weekend eller en vecka finns det något som passar alla. Centralt med pool och stadspuls eller en egen stuga där hela familjen kan husera? I artikeln nedan vi några av de hotell och-campingalternativ som Karlstad bjuder på.

Badplatser i Karlstad 

I Karlstad finns flera badplatser där hela familjen kan njuta av ett dopp i Vänern under de varma och härliga sommardagarna. För familjer med små barn passar Bomstadbaden särskilt bra – långgrund badplats med 400 meter lång sandstrand, kiosker, servering, camping och andra aktiviteter. Ett stenkast därifrån finns även Skutberget – där man kan bada från både klippor och sandstränder, delvis tillgänglighetsanpassad med ramp. Det finns även stora gräsområden som inbjuder till lek för både stora och små, toaletter, motionsspår och grillplatser.  

Bada i Vänern vid vackra Skutberget

Här finns både sandstränder, klippbad, motionsspår, bangolf och mycket mycket mer.

Om ni befinner er lite mer centralt finns som nämnt Mariebergsskogen med en härlig sandstrand, Orrholmens badplats har en liten sandstrand med brygga och Örsholmens badplats är en populär plats med två sandstränder och lagom till badsäsongen 2022 rustas platsen upp med fler tillgänglighetsanpassade åtgärder och ett nytt hopptorn för den våghalsige. På Karlstads kommuns webbplats https://karlstad.se/badplatser listas badvattentemperaturen på varje badplats i realtid samt filtrera fram badplatser utifrån olika önskemål.

Reser du utan bil? Då är båtbussens olika turer ut i Vänerskärgården ett bra och smidigt alternativ. Stig ombord i Inre hamn och gör en utflykt till en solvarm klippa med härliga bad på Västra Långholmen eller upptäck Jäverön med bad och lättare vandring som passar familjen.    

Båtbussarna i Inre hamn

Västra Långholmen