Upptäck Karlstad på sportlovet

5 minuters läsning

Upptäck Karlstad på sportlovet

Ta med familjen och upptäck Karlstads utbud för barnfamiljer på sportlovet. Fyll dagarna med aktiviteter och somna sedan gott på ett av våra många boenden. Njut av en lång frukost och fortsätt sedan att utforska stadens alla roligheter!

Alla Karlstadsbors favorit

I Karlstads stadspark Mariebergsskogen kan hela familjen leka, lära och upptäcka naturens och djurens hemligheter. Här finns något att se och göra för barn i alla åldrar. Öppet alla dagar om året och det är fri entré. I Lillskogen, Mariebergsskogens lilla djurpark, finns många djur att titta på. Kor, grisar, får, getter och kaniner är några av de svenska lantraser som finns här. Djuren ses ute i sina hagar året om och tillsammans med djurvårdarna kan komma dem riktigt nära. Följ med på en djursittning och lär dig mer om kaniner, får och getter eller gör en matningstur till grisarna. Bokning sker i förväg och aktiviteterna är under vecka 9. Har du sportlov en annan vecka än just vecka 9 så finns det skattjakt, tipspromenad med olika teman och annat skoj redan från vecka 6.

Behöver du fylla på med energi finns en kiosk där du kan köpa fika. Det finns också stora områden där du kan packa upp din egen medhavda picknick eller använda någon av alla grillplatser som finns runt om i parken – mysigt även på vintern. Om det blir tillräckligt kallt så fryser viken utanför Mariebergsskogen och då kan du passa på att åka skridskor på den upplogade banan. Då är Mariebergsskogen perfekt som utgångspunkt! För att ta sig hit kan man antingen promenera från centrum, cykla eller ta bussen. Det finns även en stor parkering utanför parken där det finns plats för både bil och husbil.  

Behöver du gå in och värma dig? Glöm då inte bort att besöka Naturum Värmland, som ligger delvis pålad över Vänern en bit in i Mariebergsskogen. Här kan liten som stor på ett lekfullt sätt lära sig allt om den värmländska naturen. Hur fungerar en myrstack? Vilka fiskar finns i Vänern? Hur farlig är en björn och hur luktar egentligen en bäver? Under vecka 9 kan du också vara med på en rovdjursstund eller leta efter gömda djur. Och du – missa inte de söta och goda chokladigelkottarna i kaféet! 

Spännande historia och lekfulla utställningar

Värmlands Museum kan du besöka lekutställningen Sandbergs Sagovärld och hälsa på Lilla Anna, Långa Farbrorn och Spöket Laban. Är det någon hemma på slottet Gomorronsol? Kan du fånga en fisk? Eller bygga den högsta jordgubbstårtan i det lilla köket? Här finns även museibutik, café och restaurang, skaparverkstad, ett framtidslabb och mycket mer. Värmlands Museum har förutom sagovärlden, andra både fasta och tillfälliga utställningar. Du kan lära dig mer om den värmländska historian och just nu visas blanda annat konst av Axel Törneman, Jāzeps Grosvald och Jonas Liveröd som möter den arkeologiska samlingen. Värmlands Museum är öppet alla dagar om året och har alltid fri entré för barn och unga upp till 25 år.

Brigadmuseum är ett militärt upplevelsemuseum för alla nyfikna. Följ med på en tidsresa från 1945–1991 och se hur Kalla kriget påverkade Sverige och hur det svenska folkhemmet byggdes upp. Utställningarna är interaktiva och det mesta får du klättra på, röra vid och utforska. Barnen kan även gå en skattjakt under besöket och leta efter små och stora ting. Hembakt fika finns i museets kafé och där får du inte missa den magiska vanilj- och kardemummabullen! På onsdagen under vecka 9 kan du åka med i ett äkta militärfordon. Mellan kl. 11.00-15.00 står bandvagnen redo att ta med dig på en tur. Det grillas även korv för dig som är lite hungrig.  

Roliga aktiviteter

Vill du ha kill-i-magen-kul? På Sundstabadet finns något att göra för vattendjur i alla åldrar. Svischa ner för rutschkanor, njut av värmen i de stillsamma lagunerna eller simma ut i den virvlande strömmen i utomhuspoolen. För de allra minsta finns mindre pooler med varmare vatten och välkända lekfigurer från Sandbergs sagor. På Sundstadbadet kan du även motionssimma eller boka in dig för att njuta i relaxavdelningen, vissa dagar är även barn tillåtna här.  

Strax norr om Karlstad, i Botorp, ligger Karlstad Alpackagård. Kolan, Kakan och de andra alpackorna i hagen bjuder på en annorlunda upplevelse för hela familjen där du kommer de lugna och nyfikna alpackorna riktigt nära. Ingen lämnas oberörd efter mötet med djuren! Ta med alpackorna på en vandring eller träffa dem i hagen, här finns aktiviteter även under vintern och under sportlovet är det extraöppet. Håll utkik på webben för öppettider!  

Fyll på med energi

På Kasernhöjden, några minuter från stadskärnan, ligger Artisan Bread denna pärla till hantverksbageri erbjuder surdegsbröd, bullar, bakelser och kaffe av högsta kvalitet i mysiga lokaler. På Östra Torggatan i centrala Karlstad hittar du Swenströmskas hemtrevliga miljö med full insyn till bageriet. Här finns stenugnsbakat surdegsbröd, bullar, kondisbitar och smörgåsar. På Järnvägsgatan ligger Carli Choklad. Här tillverkas egna chokladpraliner och har du tur kan du få en skymt av tillverkningen genom det stora fönstret inne i kaféet. Här tillverkas också ljuvlig italiensk glass som familjen kan njuta av. Bland klassiska smaker som vanilj, jordgubb och italiensk choklad hittar du även andra spännande sorter som är på tillfälligt besök och som varierar efter säsong. Om du är i Inre hamn fikar du såklart på Olssons bageri, granne med den populära restaurangen Olssons Bazar. Här finns nybakat bröd, smörgåsar, bullar och massa annat gott på menyn. 

Vinteraktiviteter

Om vintervädret tillåter finns både längdskidspår och en liten slalombacke i Karlstads kommun. Vid Tuggelite och i Bryngfjordsbacken finns konstsnö men för att göra snö krävs det att det är cirka 5 minusgrader. Är det kallt nog lägger sig också isen på Vänern och då kan du bege dig ut på magiska skridskoturer men vidsträckta vidder. Ett säkrare alternativ för skridskoåkning med garanterad is är allmänhetensåkning i någon av våra hallar. Tingvalla Isstadion är Sveriges största isyta under tak och här finns det gott om plats för alla som vill åka! Tider för de olika hallarna hittar du här.

Sov gott

Ladda batterierna efter en fullmatad dag på något av stadens hotell. Sätt lite extra guldkant på vistelsen och välj ett med pool som Scandic Klarälven eller Best Western Gustaf Fröding. Eller boka en stuga på någon av våra campingar. En vacker vinterdag med Vänern som närmaste granne är magiskt! 

Varmt välkommen!