Kulturdagarna i Kil 27 maj – 6 juni

2 minuters läsning

Kulturdagarna i Kil 27 maj – 6 juni

Passa på att ta del av Kils rika kulturliv! I slutet av maj och i början av juni kan du uppleva Kils kulturdagar. Satsningen började 2017 som en del av målet att bli en av länets främsta kulturkommuner.

Under en dryg veckas tid bjuder föreningar och lokala aktörer på en rad olika kulturevenemang runt om i kommunen. Det finns något för de flesta och utbudet är brett med bland annat idrott- och sportaktiviteter, matupplevelser och sång- och musikframträdanden.

I år smygstartar Kulturdagarna redan lördag 27 maj med Wermland Truckmeet för alla lastbilsintresserade. Evenemanget genomfördes för första gången 2022 efter att information spreds via sociala medier vilket resulterade i ett stort intresse och många deltagande lastbilsägare. I år kommer drygt 60 lastbilar finnas att beskåda i en lastbilsutställning där du som besökare kan lägga din röst på den du tycker bäst om. Kils slakteri och Kilskorpen finns på plats med mat- och fikaförsäljning under dagen.

Smaka på världen

Vill du smaka på mat från andra delar av världen? Torsdag 1 juni bjuder deltagare från bibliotekets språkcafé på mat från sina hemländer. Ta del av dofter och smaker från jordens alla hörn och lyssna till sång och musik från Kongo. Kvällen avslutas med en färgsprakande dansuppvisning av Bailando Studios som framför rumba och sevillanas, två festliga dansstilar som är mycket populära i södra Spanien.

Somrigt nationaldagsfirande

Finalen på Kulturdagarna är ett traditionsenligt nationaldagsfirande och kulturfest 6 juni på Kils hembygdsgård. Dagen bjuder på improvisationsteater, fikaservering, nationaldagstal, välkomnande av nya svenska medborgare och musikframträdanden. En vinnande stipendiat tilldelas även Kils kommuns Stefan Holmstipendium om 10.000 kronor. Stipendiet delas ut för förtjänstfull verksamhet inom idrott till en person som uppträtt föredömligt och som är en god förebild för Kils kommun. Genom åren har 11 personer fått ta emot stipendiet med en personlig motivering som delas ut av Stefan själv.

Andreas Jonsson och Pink Cadillac Band

Det populära Värmlandsbandet Andreas Jonsson och Pink Cadillac Band avslutar nationaldagsfirandet med äkta Rock ’n’ Roll från 50-talet. Här får du lyssna på låtar av bland annat Jerry Lee Lewis och Elvis Presley så att det svänger under fötterna!

Många fler aktiviteter finns att ta del av under Kulturdagarna. I Kils kommuns evenemangskalender Kalender | Kil kan du se läsa mer!