Baggerud:
25 km söder om Kristinehamn vid Vänern ligger Baggerud. Det är en sträcklokal som är bäst under vårsträcket. Här passerar sjöfåglar, måsfåglar, labbar och vadare på väg mot nordligare breddgrader. Många av fåglarna som passerar Baggerud hamnar med stor sannolikhet så småningom vid Hults hamn.
Dyrön:
Naturreservat ligger vid kommunens sydspets mot Vänern, ca 30 km söder om Kristinehamn, med storslagen utsikt över innanhavet. Reservatet består av ca 200 hektar mark och lika mycket vatten. Här finns ett rikt fågelliv med både fiskgjuse och storlom samt en och annan havsörn på tillfälligt besök- Även en del ovanliga arter kan synas här, som tex mindre hackspett, stjärtmes, entita och stenknäck.
Inre Kilsviken:
Ca 30 km söder om Kristinehamn ligger Inre Kilsviken. Kilsviken är berömt för sitt rika fågelliv, som bäst studeras från reservatets fågeltorn. Härifrån kan du få se allt från stora skaror änder, gäss och vadare till, om du har tur, en och annan havsörn! Kilsviken bedöms som en internationellt värdefull rastlokal för våtmarksfåglar. Under perioden 1 mars-15 september är det tillträdesförbud i större delen av reservatet. Fågeltorn och stigar berörs ej av förbudet.
Kummelön:
Kummelön ligger ca 14 km väster om Kristinehamn. I reservatet finns bland annat ekar och lindar av imponerande storlek. De gamla ekarna erbjuder boplats för flera fågelarter. På Kummelön finns en raststuga och en utsiktsplats med god utsikt över Ölmeviken, en av länets bästa fågellokaler. När det är islossning på Vänern är det mycket fåglar i området så som gäss och änder. I maj kommer flera arter av sångare och hackspettar. En och annan havsörn kan dyka upp!
Hults hamn:
Ca 10 km söder om Kristinehamn ligger Hults hamn som är en udde med utsikt över en grund Vänervik samt Storvänern. Hults hamn är en bra sträcklokal främst under vårsträcket för sjöfåglar, måsfåglar, labbar och vadare. Många av fåglarna går även ner och rastar utanför Hults hamn innan de fortsätter sin färd norrut. Stora flockar av lommar, doppingar, sjöorrar, svärtor och ejdrar kan ses rasta.
Norra Ölmeslätten:
Ca 10 km väster om Kristinehamn. Området präglas av jordbruksmark med åkerholmar och en del skogspartier. Längs de små vägarna i området finns mycket fåglar. Träfors, som blivit något av en ”centralpunkt” i området, är en mycket bra obsplats för rovfåglar. Mindre skrikörn, större skrikörn, glada, brunglada, stäpphök och ängshök är några av de tjugo rovfågelarter som setts här.
Nötön-Åråsviken:
Längst ner i Värmlands sydöstra del ligger naturreservatet Nötön/Åråsviken, ca 30 km söder om Kristinehamn. Det flacka landskapet med många slingrande åsar bildar en mosaik av olika naturtyper. Bland fåglarna i våtmarksområdet förekommer rördrom, sothöna, brunand, vigg, trana, skäggdopping, brun kärrhök, fiskgjuse och trastsångare.
Varnumsviken:
Ca 7 km väster om Kristinehamn. Området domineras av öppen jordbruksmark. Runt viken finns en strandäng som hålls öppen genom betande boskap. Delar av strandängen är idag av riksintresse för naturvården. Området är en viktig lokal för såväl häckande som rastande fåglar. Kika gärna lite närmare på bland annat Rödbena eller Grågäss som häckar på ängarna och rastar i stora flockar under vår och höst. På en observationsplats finns en informationstavla om fågellivet. Nere vid viken finns ett fågeltorn. Under perioden 1 mars–31 oktober råder det fågelskydd på vissa delar av området.
Värmlands-Säby:
Ca 20 km söder om Kristinehamn. I Värmlands Säby finns en växling av naturtyper såsom: ädellövskogar, hagmarker, lövsumpskogar, torrängar och strandängar. Här finns ett finns ett mycket rikt fågelliv. Utöver fågelarter som mindre hackspett, stenknäck och nötkråka finns i de gamla ädellövträden många vedlevande insekter vars långsiktiga förekomst i landet bedöms som hotad.
Ölmeviken:
Ölmeviken är en vik av Vänern och är belägen ca 10 km väster om Kristinehamn. Norra delen av Ölmeviken brukar svämma över kraftigt om vårarna och ge utmärkta förutsättningar för rastande änder, gäss och vadare. Slätten mellan Ölmeviken och Ölme kyrka står även den delvis under vatten på vårarna och här sågs en flock på hela femtiotvå fjällpipare för en tid sedan.
Arrangör
Kristinehamns TuristbyråSödra Torget 3
68131 Kristinehamn
turist@kristinehamn.se+46 550 881 87visitkristinehamn.se/