Livet i Kristinehamn

En digital tipspromenad om Kristinehamn 1800-1850.

Livet – Södra Torget

Följ med på en tidsresa tillbaka till första halvan av 1800-talet. Genom questens sju skyltar och femton frågor får du lära dig mer om den tid då Kristinehamn var centrum för Bergslagens järn och träexport. Det spelar ingen roll vilken skylt du väljer att börja med, ta dig bara hela rundan runt och se hur många rätt du får. Lycka till.

Skylt: Södra Torget

  • Föreställ dig att det är fullt med marknadsstånd, bodar och ett vimlande folkliv omkring dig. Inte bara här på Södra torget utan även på det Norra torget, som du ser tvärs över Varnan, och på de anslutande gatorna runtom. Det är dags för årets stora händelse, Fastingsmarknaden, som hade sin storhetstid mellan åren 1730 och 1850. Till den årliga frimarknaden kom brukspatroner och mäktiga handelsmän från hela Sverige.

    Den viktigaste händelsen under dessa marknadsdagar var Järnbörsen, då världsmarknadspriset på järn fastställdes här i staden. Man kan faktiskt hävda att Kristinehamn under den här tiden hade samma betydelse för världsekonomin som Wall Street i New York har idag.

  • När på året hölls Fastingsmarknaden?


Vill du lära dig mer om Kristinehamns historia?

Passa på att…