Vandra i Kristinehamn

Vandra med Vänervy, längs historisk led och på kvalitetsmärkta vandringsleder.

Foto:

Bettina Johansson

Vandra i Kristinehamn

Visa alla

Vandra i Kristinehamn

I Kristinehamn hittar du lugnet och närheten till naturen. Här finns vandringsleder både för dig som vill gå en längre sträcka och för dig som bara vill komma ut och njuta. I broschyren och på webben hittar du detaljkartor och information som underlättar för dig att ha en skön stund i naturen.

I took a walk in the woods and came out taller than the trees

Henry David Thoreau

Värmlandsleder uppföljer ett stort antal kriterier i form av löpande skötsel, markavtal, information på tre språk, tydlig märkning, information om natur och kulturvärden mm.

Visnums-Kils lederna utgörs av lederna: Prästöleden, Nötöleden och Arskagsleden. Här möts du av lugn och vacker natur, betande djur, havsörnar, och ovanliga hackspettar. Området är känt för sina ekar, öppna ängar och närheten till Vänern.

En fin vandring genom skog och hagmark med storslagen utsikt mot innanhavet Vänern. Här finns dramatiska klippstränder, ett rikt fågelliv och vacker småskaligt jordbruk med anor från 1500-talet.

Vandra på öar i Vänern. Från Kristinehamns största ö Vålön vandrar du vidare i naturreservaten Kalvön och Sibberön. Öarna sitter ihop med gångbroar och här har du möjlighet till bad från både badstränder och klippor.

Kvalitetsmärkta Värmlandsleder

I Kristinehamn finns flera kvalitetsmärkta Värmlandsleder att välja på: Järnleden är 30 km lång och går genom historisk terräng som sträcker sig mellan Kristinehamns gästhamn och Hytte. Välj att gå hela sträckan eller olika etapper. Visnums-Kils lederna är kvalitetsmärkta Värmlandsleder och består av lederna Prästöleden, Nötöleden och Arskagsleden, alla cirka 5,5 km långa.

Följ järnets väg

Vandra i järnets spår på den historiska Järnleden som användes som transportled för järnets väg till utskeppningshamnen i Kristinehamn. Kombinera Järnleden med Järnsjöleden, en 28 km lång led som slingrar sig vidare från Hytte mot Storfors.

Vandra med Vänervy

Vi gissar att inte heller du får nog av sjöutsikt eller att sitta och se ut över vattnet? Då är du på rätt ställe! I Kristinehamn hittar du flera Vänernära vandringsleder: Visnums-kils lederna, Dyröns naturreservat, Jacquelines Naturstig, vandra på öarna – Vålön, Kalvön, Sibberön, Sannaleden, Kummelön och Värmlands Säby. På naturreservaten Värmlands Säby och Dyröns naturreservat är inte hundar välkomna eftersom korna betar här och kor inte tycker om hundar.

Naturkartan

Naturkartan är en digital guide till Sveriges natur och friluftsliv. Kristinehamn är anslutna till Naturkartan. Här kommer hittar du alltifrån vandringsleder, vindskydd till badplatser och fågeltorn. Appen är gratis och går att ladda hem från både Google Play och App Store. Här hittar du förutom kartor, vandringsleder men även grillplatser, bänkbord, badplatser, rastplatser och vindskydd, se naturkartan.se.

Packat och klart

Du får med dig det du behöver på vandringen och sover sedan på Statt

Läs mer om vandringspaketet

Fotovänliga platser

Fotovänliga utflyktsplatser: Tysktjärnen

Fotovänliga utflyktsplatser: Ljustjärnen

Fotovänliga utflyktsplatser: Alvön

Fotovänliga utflyktsplatser: Stor-Älgsjön

Ladda ner kartor:

Vandringsleder

Naturreservat

Naturstig

Motionsspår