Vandra i Kristinehamn

Vandra med Vänervy, längs historisk led och på kvalitetsmärkta vandringsleder.

Foto:

Bettina Johansson

Vandra i Kristinehamn

Visa alla

Vandra i Kristinehamn

I Kristinehamn hittar du lugnet och närheten till naturen. Här finns vandringsleder oavsett om du vill gå en längre sträcka eller bara komma ut en kort stund och njuta. Nedan på denna sida finns detaljkartor, vandringsbroschyr och information som underlättar och ger dig en skön stund i naturen.

I took a walk in the woods and came out taller than the trees

Henry David Thoreau

Värmlandsleder uppföljer ett stort antal kriterier i form av löpande skötsel, markavtal, information på tre språk, tydlig märkning, information om natur och kulturvärden mm.

Visnums-Kils lederna utgörs av lederna: Prästöleden, Nötöleden och Arskagsleden. Här möts du av lugn och vacker natur, betande djur, havsörnar, och ovanliga hackspettar. Området är känt för sina ekar, öppna ängar och närheten till Vänern.

En fin vandring genom skog och hagmark med storslagen utsikt mot innanhavet Vänern. Här finns dramatiska klippstränder, ett rikt fågelliv och vacker småskaligt jordbruk med anor från 1500-talet.

Vandra på öar i Vänern. Från Kristinehamns största ö Vålön vandrar du vidare i naturreservaten Kalvön och Sibberön. Öarna sitter ihop med gångbroar och här har du möjlighet till bad från både badstränder och klippor.

Kvalitetsmärkta Värmlandsleder

Vad är en kvalitetsmärkt vandringsled?

Det är en vandringsled som är godkänd och kontrollerad av föreningen Värmlandsleder. Leden har ledmarkering som är lätt att följa. Välskötta rastplatser, broar och spänger. Läs mer på på värmlandsleders sida.

I Kristinehamn finns flera kvalitetsmärkta Värmlandsleder att välja på: Järnleden är 30 km lång och går genom historisk terräng som sträcker sig mellan Kristinehamns gästhamn och Hytte. Välj att gå hela sträckan eller olika etapper. Visnums-Kils lederna är kvalitetsmärkta Värmlandsleder och består av: Prästöleden, Nötöleden och Arskagsleden, alla cirka 5,5 km långa.

Följ järnets väg

Vandra i järnets spår på den historiska Järnleden som användes som transportled för järnets väg till utskeppningshamnen i Kristinehamn. Kombinera Järnleden med Järnsjöleden, en 28 km lång vandringsled i Storfors kommun, som fortsätter vid Järnledens norra punkt, Hytte och går vidare mot Storfors.

Vandra med Vänervy

Vi gissar att inte heller du får nog av sjöutsikt eller att sitta och se ut över vattnet? Då är du på rätt ställe! I Kristinehamn hittar du flera Vänernära vandringsleder: Visnums-kils lederna, Dyröns naturreservat, Jacquelines Naturstig, vandra på öarna – Vålön, Kalvön, Sibberön, Sannaleden, Kummelön och Värmlands Säby. På naturreservaten Värmlands Säby och Dyröns naturreservat finns betande kor, du rekommenderas därför att inte gå här med hund då kor inte tycker om hundar.

Naturkartan

Naturkartan är en digital guide till Sveriges natur och friluftsliv där Kristinehamn finns med. Här hittar du alltifrån vandringsleder, vindskydd till badplatser och fågeltorn. Appen är gratis och går att ladda hem där appar finns. Här hittar du förutom kartor över vandringsleder även grillplatser, bänkbord, badplatser, rastplatser och vindskydd, se naturkartan.se.

Ladda ner en broschyr

Packat och klart

Du får med dig det du behöver på vandringen och sover sedan på Statt

Läs mer om vandringspaketet

Järnledstur med guide

Lokalbuss till och från vandringen som är 13 km. Guiden gör stopp och berättar om järnets betydelse, brukssocieteten samt om de blommor, träd och djur som dyker upp på turen.

Datum: 2 september
Pris: Gratis
Boka via Kristinehamns turistbyrå turist@kristinehamn.se eller 0550-88187

Ladda ner kartor: