Hero Badge

Din Guide

Läs mer om

48 timmar - För den nyfikne upptäckaren

4 minuters läsning

Foto:

Bernt Magnusson

48 timmar – för den nyfikne upptäckaren

Fly vardagens måsten med en weekend fylld av historia, kultur, god mat och nya upptäckter i vackra Kristinehamn. Ta chansen att upptäcka en av världens största monumentala skulpturer av Pablo Picasso magnifikt placerad vid Vänerns strand, njut av konst från lokala och mer välkända konstnärer, lär dig om Värmländsk natur och historia genom spännande utställningar eller fynda på loppis och i unika butiker.

Dag 1

Eftermiddag

Stadsvandring, unik shopping och god mat

Välkommen till Kristinehamn. Börja med att checka in på hotellet, ta ett djupt andetag och känn lugnet som infinner sig. Du bor antingen på Sockerslottet, ett central beläget hotell i en vördnadsfullt renoverad baptistkyrka, eller på Park hotell, en lugn oas med närhet till både tågstationen och centrum. När du och ditt sällskap har installerat er färdigt, beger ni er ut i Kristinehamn för en första rundtur. Börja med att gå en stadsvandring på egen hand. Genom nio skyltar i det som var Gamla stan tar du del av stadens historia och lär dig mer om den tid som formade och skapade Kristinehamn. Hämta en broschyr på turistbyrån, eller följ skyltarna på nedan karta. Turen tar ungefär en halvtimme och under din promenad ser du stora delar av Kristinehamns centrum. Passa på att ta en fika på mysiga Krukmakeri Hemgjord eller Bageri Höghuset. Missa inte heller Carl Nesjars helårsfontän i Stadsparken, Trädgårdsgatan med sina färgglada hus eller Kvarteret Vågen, som är ett av stadens äldsta kvarter med mycket av den gamla träbebyggelsen kvar. Här hittar du flera unika butiker som Retrovågen och Lev Vacket men även Kristinehamns historiska museum som är väl värt ett besök. Du och ditt sällskap avslutar eftermiddagen med italiensk mat på härliga Oliveriet eller Parma. Är du sugen på något annat hittar du flera trevliga restauranger längs med Kungsgatan.


Gör din Värmester hållbar

… ta tåget till Kristinehamn, bara timmar från Stockholm, Göteborg och Oslo. Väl framme hyr du enkelt cykel och vips så har du allt som denna Värmländska småstad har att erbjuda inom räckhåll. Information om biluthyrning hittar du på sidan ”Bra att veta”. Värmlandstrafiken kan sedan ta er vidare i småstaden Kristinehamn. Flera av Kristinehamns restauranger jobbar med lokalproducerade råvaror och i stan finns många loppisar, second hand och butiker med fokus på lokalproducerade varor.

Carl Nesjars helårsfontän i Kristinehamn

Retrovågen i Kristinehamn

Dag 2

Förmiddag

Upplev Picassos ”Tête de femme”

Du startar dagen med en god frukost innan du beger dig mot Skärgården och Kristinehamns största sevärdhet Picassoskulpturen som ligger cirka 7 kilometer från centrum. Resan tar dig och ditt sällskap längs med det vackra Vålösundet, passa på att pausa på vägen för en fika eller äta gott på Picassos veranda. I Picassoparken finns en serie skyltar som berättar mer om skulpturens väg till Kristinehamn. I området hitta du även Jacquelines naturstig, en 2,5 kilometer lång vandring som tar dig runt Strandudden och erbjuder magiska Vänervyer.

Sen lunch eller eftermiddag

Glittrande Varnumsviken

Efter att du tagit dig tillbaka in till centrum fortsätter du vidare mot Marieberg. Besök Konstmuseet i Kristinehamn, som ligger cirka 3 kilometer från centrum, på det före detta mentalsjukhuset Marieberg. Passa på att ta en promenad i Parkområdet. Lunch eller eftermiddagsfika intas med fördel på Panncentralen Italienskt möte, som har stort fokus på lokalproducerade råvaror med italiensk touch. En trevlig idé är att ta med takeaway och promenera Järnleden längs med Varnumsviken till rastplatsen Åkerholme som ligger ungefär 1,5 km mot Karlstad eller fortsätt Järnleden längs vattnet till Stadsbondgården och Österviks kapell.

Utflykt

Vill du se mer av Värmland? Det är lätt att styra kosan mot tågstationen och ta tåget till Karlstad för besök vid Sandgrund Lars Lerin museet. Njut av konst, vandra runt i museiparken, kanske hinner du även med ett besök på Värmlands museum där du hittar mycket spännande historiska föremål även från Kristinehamn innan du åker tillbaka och avslutar dagen med en middag på Stadshotellets restaurang Axel eller Mastmagasinet.


Den mystiska runstenen vid Järsberg

Lokal mat i Kristinehamn

Picassoskulpturen i Kristinehamn

Dag 3

Förmiddag

Runstenen vid Järsberg

Efter frukost checkar du ut från ditt hotell. Om tid finns och du är bilburen tar du dig söderut från Kristinehamn mot Runstenen vid Järsberg, en av Sveriges äldsta runstenar, daterad till 500 talet. Stenen hittar du ca 3 kilometer från centrum. Härefter är det dags för hemfärd men förhoppningsvis ser vi dig snart i Kristinehamn igen.


Aktiviteter

Visa alla