Cykla i Kristinehamn

Cykling

3 minuters läsning

Foto:

John Persson

Cykla i Kristinehamn

Det är populärt att cykla. Och i Kristinehamn hittar du cykling både för dig som vill glida fram långsamt eller för dig som vill cykla med fart. Trampa längs den nationella cykelleden Vänerleden, längs de kvalitetssäkrade mountainbikelederna, på cykelbanor, längd den omväxlande cykelleden Skagern runt och på oskyltade rundtursförslag.

Du är en åktur från gott humör

Sarah Bentley, Storbritanien.

Välj att trampa i din takt längs vackra Vänervyer, bland charmiga trähus, längs bygator eller på skogsvägar. Trampa längs den nationella cykelleden Vänerleden, längs de kvalitetssäkrade mountainbikelederna, på cykelbanor, längs den omväxlande Skagern Runt och på rundtursförslagen (oskyltade).

Biking Värmland

De nya mountainbike-lederna i Kristinehamn finns på tre platser; vid Björkvallen, Sättra och Hultet. Mountainbike-lederna består av varierande terräng där den kortaste leden är 3 km och den längsta är 18 km. Varje led är markerad med svårighetsgrad och informationsskyltar finns uppsatta på alla platser. Det går även att ladda ner digitalt, se cykelbroschyren nedan.

Mountainbikeleder

Visa alla

Vänerleden

Under 2022 invigs Vänerleden, den senaste av Sveriges nationella cykelleder som går runt landets största sjö och är cirka 64 mil lång. Leden är uppdelad på fyra etapper. För den som vill cykla i lugn takt passar en etapp fint för en tur på 3-4 dagar. I Kristinehamn har du många möjligheter att cykla längs med Vänerns strand. Följ Vänerledens röda nationella cykelledsskyltar 86,6 km i Kristinehamn. I cykelbroschyren nedan hittar du rundtursförslag till Vänerleden i Kristinehamn.

Nordöstra etappen Karlstad – Mariestad

Att starta och avsluta i Karlstad, Kristinehamn eller Mariestad är bra alternativ då det finns gott om boendemöjligheter av varierande karaktär på alla platserna. Här finns natursköna campingar i direkt anslutning till Vänern, mysiga Bed & Breakfasts och flera hotell centralt i städernas centrum.

Några nedslag utmed leden:

Karlstad – Alster

Leden kan med fördel startas från stora torget i Karlstad där du cyklar norrut mot Sandgrund Lars Lerin, och tittar på akvareller i världsklass. Strax efter Välsviken cyklar du på en mysig skogsväg som leder fram till Alsters herrgård, Gustaf Frödings minnesgård, där du kan passa på att fika eller äta lunch i parken med utsikt över Vänern.

Kristinehamn – Visnums-Kil

Njut av den fina cykelvägen ut mot skärgården och Picassoskulpturen, en av Vänerledens bästa sträckor. Här finns flera chanser att spana på Vänerhorisonten, bada, njuta av puttrande båtliv, insupa skärgårdsatmosfären, mysa med glass och annat mumsigt. Möjligheterna att beundra Vänervyn fortsätter.

Sjötorp – Mariestad

Från Sjötorp går cykelleden längs med Göta kanal, cirka 1 mil. När du når Strandvägen i Mariestad går cykelvägen längs med Vänern. Följ cykelvägen ända in i centrum, så passerar du nyöppnade Emils restaurang, glasskiosker, gästhamn, padelbanor, ett myllrande hamnliv, hamnbodar, ställplats, äventyrsgolfbanor, Whiteguidelistade Sill & dynamit och restaurang Bojjen.

Cykla i Kristinehamn

Ladda ner cykelbroschyren nedan eller hämta ditt ex på Kristinehamns tuirstbyrå. Broschyren har mer information om varje delsträcka på både Biking Värmland, Vänerleden, Skagern runt och rundtursförslag.

Explore the trails and enjoy Kristinehamns beautiful nature!

Livet är som att cykla. För att hålla balansen måste du fortsätta framåt.

Albert Einstein