Cykla i Kristinehamn

Cykling

3 minuters läsning

Foto:

Henrik Lindholm

Cykla i Kristinehamn

Det är roligt att cykla och i Kristinehamn hittar du något för alla smaker, oavsett om du vill glida fram långsamt eller cykla med fart. Välj att trampa i egen takt längs vackra Vänervyer, bland charmiga trähus, längs bygator eller på skogsvägar.

Du är en åktur från gott humör

Sarah Bentley, Storbritanien.

I Kristinehamn är det nära till mycket. Upplev småstadsliv, landsbygd, besöksmål och Vänervyer från cykelsadeln. Välj en rundtur på några timmar eller dagar, känn farten och adrenalinet när du tar dig an en Biking Värmland certifierade MTB-led eller upplev Sveriges största sjö Vänern på den nationella cykelleden Vänerleden. Här finns något för alla!

Cykeluthyrning i Kristinehamn

Om du vill upptäcka Kristinehamn på två hjul men saknar egen cykel går det bra att hyra, både vanlig cykel och elcykel, för ett par timmar eller dagar.


Cykla i de Värmländska skogarna i Kristinehamn

Biking Värmland

Mountainbike-leder hittar du på tre platser i Kristinehamn; vid Björkvallen, Sättra och Hultet. De utgörs av varierande terräng där den kortaste leden är 3 km och den längsta 18 km. Varje led är markerad med svårighetsgrad och informationsskyltar finns uppsatta på alla platser. Det går även att ladda ner kartor och information digitalt, se cykelbroschyren nedan.

Mountainbikeleder

Visa alla

Vänerleden

Vänerleden, den sjätte nationella cykelleden i Sverige, går runt landets största sjö och är cirka 64 mil lång. Leden, som invigdes 2022, är uppdelad på fyra etapper. För den som vill cykla i lugn takt passar en etapp fint för en tur på 3-4 dagar. I Kristinehamn har du många möjligheter att cykla längs med Vänerns strand. Följ Vänerledens röda skyltar längs de 86,6 km som finns i Kristinehamn. I cykelbroschyren, nedan, hittar du rundtursförslag till Vänerleden i Kristinehamn.

Nordöstra etappen Karlstad – Mariestad

Att starta och avsluta i Karlstad, Kristinehamn eller Mariestad är bra alternativ då det finns gott om boendemöjligheter av varierande karaktär på alla platserna. Här finns natursköna campingar i direkt anslutning till Vänern, mysiga Bed & Breakfasts och flera hotell centralt i städernas centrum.

Några nedslag utmed leden:

  • Karlstad – Alster

Leden kan med fördel startas från stora torget i Karlstad där du cyklar norrut mot Sandgrund Lars Lerin, och tittar på akvareller i världsklass. Strax efter Välsviken cyklar du på en mysig skogsväg som leder fram till Alsters herrgård, Gustaf Frödings minnesgård, där du kan passa på att fika eller äta lunch i parken med utsikt över Vänern.

  • Kristinehamn – Visnums-Kil

Njut av den fina cykelvägen ut mot skärgården och Picassoskulpturen, en av Vänerledens bästa sträckor. Här finns flera chanser att spana på Vänerhorisonten, bada, njuta av puttrande båtliv, insupa skärgårdsatmosfären, mysa med glass och annat mumsigt. Möjligheterna att beundra Vänervyn fortsätter.

  • Sjötorp – Mariestad

Från Sjötorp går cykelleden längs med Göta kanal, cirka 1 mil. När du når Strandvägen i Mariestad går cykelvägen längs med Vänern. Följ cykelvägen ända in i centrum, så passerar du nyöppnade Emils restaurang, glasskiosker, gästhamn, padelbanor, ett myllrande hamnliv, hamnbodar, ställplats, äventyrsgolfbanor, Whiteguidelistade Sill & dynamit och restaurang Bojjen.


Cykla i Kristinehamn

Ladda ner broschyren Cykla i Kristinehamn nedan eller hämta ditt ex på Kristinehamns turistbyrå. Här finns information om Vänerledens delsträckor i Kristinehamn, Skagern runt, rundtursförslag och MTB-lederna vid Björkvallen. Hultet och Sättra.

Explore the trails and enjoy Kristinehamns beautiful nature!

Livet är som att cykla. För att hålla balansen måste du fortsätta framåt.

Albert Einstei

Fartfyllda cykeläventyr i Kristinehamn

Cykla i egen takt i Kristinehamn