Hero Badge

Trelänsbanan

Degerfors - Konsterud - Gullspång

Dressinbana Konsterud

5 minuters läsning

Dressinbanan Konsterud

Dressinbanan Konsterud
Trampa på Trelänsbanan


Lågsäsong försäsong: lördag – söndag
13, 14, 27 & 28 maj samt 10, 11, 17 & 18 juni
Högsäsong: fredag-måndag
30 juni – 14 augusti
Lågsäsong eftersäsong: lördag – söndag
19, 20 , 26 & 27 augusti, 2. 3, 9, 10, 16 & 17 september

Äventyr på dressin.

Trampa dig genom tre län och tre kommuner

Ta med dig familj och vänner och ge dig ut på ett roligt och annorlunda äventyr. Trelänsbanan är 38 km lång och går mellan Degerfors, Konsterud i Kristinehamn och Gullspång. Från Gullspång kan du fortsätta 18 km på Torvedsbanan. Självklart går det att göra kortare dagsturer, eller varför inte hyra dressin över något dygn, övernatta på en härlig rastplats längs vägen eller på vandrarhemmet i Gullspång? Från uthyrningsstationen i Konsterud i södra Kristinehamn, Värmland kan du starta äventyret och välja om du vill åka mot Degerfors (Örebro län) eller Gullspång (Västra Götaland), se fler tips nedan.

Det finns 9 enkeldressiner och 3 tandemdressiner att hyra. Om du hyr en enkeldressin ryms 2-3 personer, en vid tramporna och en, eller två mindre personer, på bänken. Om du hyr en tandemdressin trampar två personer och en, eller två mindre personer, sitter på en bänken. Tänk på att vid rast, möte och vid vissa vägpassager ska dressinen lyftas av spåret. En tandemdressin är tyngre att hantera än en enkeldressin, värt att ha i åtanke.

Boka en dressintur

Bokning görs enbart online.

Pris för att hyra dressin

Lågsäsong:
Dressinstationen är enbart bemannad vid förbokning.
Har du inte bokat och vill åka samma dag: 0702 – 952 745, så ser personalen om det går att ordna.

Enkeldressin
Halvdag: 300 kr (fm 9,30-13 eller em 14-17:30)
Heldag: 500 kr (10-17)
Dygn: 700 kr (10-10)

Tandemdressin
Halvdag: 400 kr (fm 9,30-13 eller em 14-17:30)
Heldag: 600 kr (10-17)
Dygn: 800 kr (10-10)

Trafikregler – som gör din dressintur säker

Vi är måna om att du och ditt sällskap får en säker dressintur och vill därför påminna om nedanstående regler, som du godkände vid din bokning. Det är du som har bokat som är huvudansvarig.
Alla förare av dressinen ska ha tagit del av, och är skyldiga att följa, regler och föreskrifter. En dressin räknas som ett fordon i trafik, precis som en bil eller cykel. Ni kommer att åka över bilvägar
och möta andra dressiner på banan.
Var försiktig så kommer allt att går bra. Ha en trevlig åktur!!

Kontaktuppgifter

Dressinbanan Konsterud, säsongen 2023: 13 maj – 17 sep enl. schema (se ovan).
Telefon till dressinstationen: 0702-952 745. Obs! Endast öppen under banans öppettider 9:30-17:30.
För gruppbokning under öppettid eller vid andra tillfällen kontakta Kristinehamns kommun: Kimmie Åhlén 0550 – 868 13
Mail till dressinstationen: konsterud@kristinehamn.se

Boenden närmast banan
Hostel Svedjegården
En lugn och fridfull plats nära Nybble samhälle.
Revsands familjecamping
Enklare familjecamping vid Vänerns strand.

Övriga boenden i Kristinehamn.

Picnickkorg
Ladda din picknickkorg med mycket gott. Det är så härligt att stanna och ta en picknick i skogen på ditt dressinäventyr.
I närheten av Konsterud kan du köpa med dig på:
Bäckhammars livs
Hygns Vilt

Välkommen ut i naturen

Trelänsbanan – Konsterud

Mosstorp vid sjön Däveln

Kolstrandsvikens rastplats

Konsterud – Degerfors

När du cyklar norrut trampar du i lätt uppförsbacke. Efter tre km kommer du till orörd natur. Njut av stillheten och naturen. Har du tur kan du se havs- och kungsörn, älg, rådjur, dovhjort, kronhjort, bäver, lodjur och varg.
Efter ytterligare tre kilometer kommer du till Degerfors kommun, till rastplatsen Mosstorp och sjön Däveln. Det är en rastplats som finns mitt i uråldrig skogs- och myrmark. En utmärkt plats för lugnet där skogen är din närmaste granne. Övernatta i timmerstugan eller tälta på området. Det är först till kvarn som gäller. På plats finns grillplatser med upphuggen ved och utedass. Lyft av dressinen från spåret så att andra kan köra förbi. Ta den lilla stigen ner till sjön Däveln. Njut av lugnet, lyssna till skogens alla lägen, ta ett dopp. Hemfärden till Konsterud är mycket mer lättare att trampa eftersom banan lutar åt rätt håll – se till att bromsa så att färden blir säker.

Konsterud – Gullspång

Den svaga lutningen i banan gör att det är lätt att trampa i början.
Redan efter någon kilometer kommer du till den första sevärdheten som ligger 200 meter från banan. Det är en unik stenvalvsbro som byggdes i början av 1700-talet, som ingår i den gamla pilgrimsleden Letstigen från Riseberga kloster. En kilometer senare kommer du fram till en vacker ängsidyll där raststugan Rötterna finns.
Resan fortsätter tio km mot Kolstrandsviken. Lyft av dressinen från spåret. Och vila benen på rastplatsen.
Du fortsätter sedan att trampa längs Vänern och följer viken i en knapp kilometer innan du kommer in i Västra Götaland och Gullspångs kommun. Fortsätt att trampa förbi Löksta gård och den gamla järnvägsbron. Passa på att spana in den iordningsställda och unika laxtrappan innan du kommer fram till Gullspångs dressinstation. Du kommer att få lyfta dressinen några gånger – då spåret korsar ett antal vägar.
Ca 20 km från Konsterud är du i Gullspång och kan vila benen, byta räls till Torvedsbanan och fortsätta äventyret söderut eller trampa tillbaka mot Konsterud/Degerfors.

Grilla

Andas

Njut

Vildmarksnatur

Att trampa dressin är en rolig utflykt som passar för både barnfamiljen såväl som kompisgänget. Här får du en liten fläkt av äventyr och vildmarksnatur. De fina rastplatserna är inbjudande för mysiga matsäcksstopp. Längs banan finns det flera geocacher som kan ge dig lagom med huvudbry. Plocka smultron bredvid banvallen, leta efter skogens bär och svamp, meta i skogstjärn, bada i Vänern, njut av våffla eller grilla?

Konsterud

Gamla Stationshuset
Karl Andersson, V Säby, Per Eriksson Konsterud, Karl Andersson Nysund.

Historiska Nora Bergslag Järnväg

En gång i tiden tuffade ångloken fram här med både med passagerare och gods, men nu i senare tid så var det rälsbussen som ilade fram genom granskogen för att stanna vid de rödmålade stationshusen. Nora Bergslags Järnväg var under drygt hundra år en livsnerv för transporter genom sydöstra Värmland. Nu tutar det inga ångvisslor längre, stinsar och stationskarlar och den tidens liv som var knutet till banan är borta, men tack vare ideella insatser kan du idag uppleva den gamla järnvägen på ett nytt sätt med dressin.

Konsterud station

År 1876 hade Konsterud sin egen järnvägsstation. Byn hade en affär och ett slakteri. 1918 byggdes en ångsåg, 1933 byggdes dessutom en snickerifabrik som totalt sysselsatte 60 personer. Den närmaste affären är affären i Nybble. Konsterud station erbjuder kaffe, dricka, godsaker samt kunnig personal som gärna ger tips och idéer på resa.

Information om Trelänsbanan

Trelänsbanans sida