Hero Badge

Trelänsbanan

Degerfors - Konsterud - Gullspång

Dressinbana Konsterud

5 minuters läsning

Dressinbanan Konsterud

Dressinbanan Konsterud
Trampa på Trelänsbanan

Lågsäsong- datum ej klara för 2023
Endast förbokning på helger, kl. 10-17
Högsäsong- – datum ej klara för 2023
Dagligen kl. 10-17
Lågsäsong- – datum ej klara för 2023
Endast förbokning på helger, kl. 10-17

Äventyr på dressin.

Trampa dig genom tre län och tre kommuner

Ta med dig familj och vänner och ge dig ut på ett roligt och annorlunda äventyr. Trelänsbanan är 38 km lång och går mellan Degerfors, Konsterud i Kristinehamn och Gullspång. Från Gullspång kan du fortsätta 18 km på Torvedsbanan. Självklart går det att göra kortare dagsturer, eller varför inte hyra dressin över något dygn, övernatta på en härlig rastplats längs vägen eller på vandrarhemmet i Gullspång? Från uthyrningsstationen i Konsterud i södra Kristinehamn, Värmland kan du starta äventyret och välja om du vill åka mot Degerfors (Örebro län) eller Gullspång (Västra Götaland), se fler tips nedan.

Det finns 9 enkeldressiner och 3 tandemdressiner att hyra. På en enkeldressin kan en trampa och en (eller två om det är mindre personer), sitta på en bänk. På en tandemdressin trampar två personer och (eller två om det är mindre personer), sitta på en bänk. Vid rast, möte och vid vissa vägpassager ska dressinen lyftas av spåret och en tandemdressin är tyngre att hantera än en enkeldressin, värt att ha i åtanke.

Boka en dressintur- stängd för 2022!

Pris för att hyra dressin

Dressinuthyrningen för 2022 är stängd. Öppnar igen under försommaren 2023.

Dressin per timme 80 kr
Dressin per dag 400 kr
Dressin per dygn 550 kr

Kontaktuppgifter

Dressinbanan Konsterud, säsong: 28 maj – 25 sep 2022
Telefon till banan är stängd.

Det finns även möjlighet att boka och betala hos Kristinehamns turistbyrå,
som finns på Södra Torget 3 i Kristinehamn.
Du kan även ringa turistbyrån för info på 0550-88187.

Boenden närmast banan
Hostel Svedjegården
En lugn och fridfull plats nära Nybble samhälle.
Revsands familjecamping
Enklare familjecamping vid Vänerns strand.
Ställplats i Nybble
Enkel ställplats vid g:a skolan.

Övriga boenden i Kristinehamn.

Välkommen ut i naturen

Trelänsbanan – Konsterud

Mosstorp vid sjön Däveln

Kolstrandsvikens rastplats

Konsterud – Degerfors

Efter tre km kommer du till orörd natur. Njut av stillheten och naturen. Har du tur kan du se havs- och kungsörn, älg, rådjur, dovhjort, kronhjort, bäver, lodjur och varg.
Efter ytterligare tre kilometer kommer du till Degerfors kommun, till rastplatsen Mosstorp och sjön Däveln. Det är en rastplats som finns mitt i uråldrig skogs- och myrmark. En utmärkt plats för lugnet där skogen är din närmaste granne. Övernatta i timmerstugan eller tälta på området. Det är först till kvarn som gäller. På plats finns grillplatser med upphuggen ved och utedass. Lyft av dressinen från spåret så att andra kan köra förbi. Ta den lilla stigen ner till sjön Däveln. Njut av lugnet, lyssna till skogens alla lägen, ta ett dopp. Hemfärden till Konsterud är mycket mer lättare att trampa eftersom banan lutar åt rätt håll – se till att bromsa så att färden blir säker.

Konsterud – Gullspång

Den svaga lutningen i banan gör att det är lätt att trampa i början.
Redan efter någon kilometer kommer du till den första sevärdheten som ligger 200 meter från banan. Det är en unik stenvalvsbro som byggdes i början av 1700-talet, som ingår i den gamla pilgrimsleden Letstigen från Riseberga kloster. En kilometer senare kommer du fram till en vacker ängsidyll där raststugan Rötterna finns.
Resan fortsätter tio km mot Kolstrandsviken. Lyft av dressinen från spåret. Gå försiktigt över Rv26, bilarna kör fort här. Du kommer till en trevlig plats som erbjuder bad och grillplats. Platsen är till för dressinåkare, cyklister och vandrare. Du fortsätter sedan att trampa längs Vänern och följer viken i en knapp kilometer innan du kommer in i Västra Götaland och Gullspångs kommun. Fortsätt att trampa förbi Löksta gård och den gamla järnvägsbron innan du kommer fram till Gullspångs dressinstation. Du kommer att få lyfta dressinen några gånger – då spåret korsar ett antal vägar.
Ca 20 km från Konsterud har du möjlighet att ta in på Gullspångs vandrarhem som finns alldeles intill dressinstationen. Väl i Gullspång kan du besöka den iordningsställda, unika laxtrappan, byta räls till Torvedsbanan och fortsätta äventyret söderut eller trampa tillbaka mot Konsterud/Degerfors.

Grilla

Andas

Njut

Vildmarksnatur

Att trampa dressin är en rolig utflykt som passar för både barnfamiljen såväl som kompisgänget. Här får du en liten fläkt av äventyr och vildmarksnatur. De fina rastplatserna är inbjudande för mysiga matsäcksstopp. Längs banan finns det flera geocacher som kan ge dig lagom med huvudbry. Plocka smultron bredvid banvallen, leta efter skogens bär och svamp, meta i skogstjärn, bada i Vänern, njut av våffla eller grilla?

Konsterud

Gamla Stationshuset
Karl Andersson, V Säby, Per Eriksson Konsterud, Karl Andersson Nysund.

Historiska Nora Bergslag Järnväg

En gång i tiden tuffade ångloken fram här med både med passagerare och gods, men nu i senare tid så var det rälsbussen som ilade fram genom granskogen för att stanna vid de rödmålade stationshusen. Nora Bergslags Järnväg var under drygt hundra år en livsnerv för transporter genom sydöstra Värmland. Nu tutar det inga ångvisslor längre, stinsar och stationskarlar och den tidens liv som var knutet till banan är borta, men tack vare ideella insatser kan du idag uppleva den gamla järnvägen på ett nytt sätt med dressin.

Konsterud station

År 1876 hade Konsterud sin egen järnvägsstation. Byn hade en affär och ett slakteri. 1918 byggdes en ångsåg, 1933 byggdes dessutom en snickerifabrik som totalt sysselsatte 60 personer. Den närmaste affären är affären i Nybble. Konsterud station erbjuder kaffe, dricka, godsaker samt kunnig personal som gärna ger tips och idéer på resa.

Information om Trelänsbanan

Trelänsbanans sida