Naturälskarnas

Favoriter i naturen

7 minuters läsning

Foto:

Tomas Herrman

Favoriter i naturen

I Kristinehamn hittar du enkelt lugnet och närheten till naturen. Här tar du dig lätt ut i värmlandsskogarna, oavsett om du vill gå en längre sträcka eller bara njuta en stund i naturen. Nedan har vi samlat tips från några riktiga naturälskare så att du enklare ska kunna hitta din personliga favorit.

En riktig toppendag var när jag och en vän paddlade kanot ut till en anonym ö i Kilsviken där vi slog upp ett litet läger med våra hängmattor. Lagade pytt i panna i Muurrikka och satt framför elden och pratade hela kvällen utan att bry sig om varken telefon eller annat, riktig lägerkänsla. Det var oslagbart att vakna till vågornas kluckande ljud och morgonkaffet därute smakade ljuvligt.

— Kimmie Åhlen

Kimmie Åhlèn arbetar som Fritids- och idrottsutvecklare i Kristinehamns kommun. På fritiden trivs han förstås allra bäst ute i naturen.

Kimmies topp 5

Naturupplevelser i Kristinehamn

 • Vindskyddet i Långmarktjärn
  En relativt anonym plats där man runt två-tiden på sommaren får en underbar stund när solen ligger på som bäst. Platsen är fantastisk fin att avnjuta en kaffe och en kanelbulle på.
 • Klipphäng längst ut på Dyrön
  Hit tar man med sig picknick, badhandduk och vandrar ca tre km längs vandringsleden i naturreservatet. Längst ut finns ett rastplatsbord och klippor som har utsikt över Värnen. Perfekt för en dag att sola, fika och korka upp en flaska bubbel.
 • Jacquelines Naturstig
  Mellan de fina villorna på Jutviksvägen finns en liten kommunal plätt med ett fikabord som passar perfekt om du har kort om tid men vill njuta av Vänervyn.
 • Kummelön
  De flesta vet nog om fantastiska Kummelön. Här kan du passa på att uppleva solnedgången och en fin middag för två. Övernatt i stugan som sköts om av länsstyrelsen. Här finns ved, torrdass, eldstad och en oslagbar utsikt.
 • Kombinera Järnsjöleden och Järnleden
  Vandring från Bjurbäckens slussar till Kristinehamns gästhamn med övernattning vid Ljustjärn, 3+3 mil. Ska du slå på stort då är det här vad som gäller. ta buss 400 och boka boka buss 406 för att komma till slussarna. Här startar du med en fika på caféet för att sedan ta dig på en lång vandring där du börjar på Järnsjöleden mot Kristinehamn. Du kommer få uppleva otroligt fin och varierande natur med magiska platser att stanna till vid. Passa på att ta en fika vid Hållsjön med utsikt över Lundsberg och varför inte ett dopp i plurret! När du väl kommit in i Kristinehamn efter ca 3 mil fortsätter du ett par kilometer till Ljustjärns rastplats där du övernattar antingen i vindskyddet eller hängmattan. Att vakna upp här på sommaren är underbart och efter en stadig frukost fortsätter du Järnleden hela vägen till Gästhamnen.

Ljustjärns rastplats, Järnleden

Jacquelins naturstig


Vi är ju jättebra på att resa jorden runt för att uppleva såna här platser. Det är lite svårt att ta in att allt detta finns bara en kvart ifrån Kristinehamns centrum

— Jessica Lindqvist

Spana efter havsörnen

Är du fågelintresserad finns det örn att se runt Ölme. Örn kan även ses vid Kungens rastplats, Inre Kilsviken, Sibberön och Hult.

Jessica Lindqvist är ständigt på jakt efter nya naturupplevelser. Hon paddlar kajak, seglar, arrangerar långfärdsskridskoturer på Vänern med Friluftsfrämjandet eller ger sig ut på vandringstur med övernattning i vindskydd. Här får du hennes bästa friluftstips i Kristinehamn.

 • Alvöns sydspets
  Jessicas absoluta nummer ett när det gäller naturupplevelse i Kristinehamn är Alvöns sydspets. Det är svårt att tro att det är insjövatten och att det inte är havet du tittar ut över. Här ligger den perfekta utsiktsplatsen över Vänerhorisonten. Det finns en grillplats på andra sidan Alvön vid bryggorna, dit kan du enkelt ta dig med Båtbussen på sommaren. Det går också bra att paddla kajak eller åka långfärdsskridskor till Alvön.
 • Öluffa med kajak
  Kajak går i stort sett att paddla året runt om du är lite van. Om det är vindstilla så är mitt bästa tips att paddla runt Vålön – Kalvön – Sibberön. Det är en tuff utmaning, men det går. Lägg i vid Kapurja (Vålösundsvägen) och paddla ut från sundet söderut längs den östra sidan om Vålön, och fortsätt förbi Kalvön och Sibberön. Här rundar du öarna och fortsätter norrut längs den västra sidan av öarna så att du paddlar inomskärs. Nu kan du fortsätta västerut och runda Alvön och Långön och sedan tillbaka mot Kapurja. Om du vill övernatta så kan jag tipsa om att det finns en enklare stuga ute på Sibberön, där finns även grillplats och utedass. Är det lite för blåsigt ute på sjön eller om du är ute efter en enklare paddlingstur så är det fantastiskt fint att paddla inom Varnumsviken och Vålösundet.
 • Vandra Järnleden
  Järnleden är en kvalitetssäkrad Värmlandsled. Den är tre mil lång och sträcker sig mellan Kristinehamns gästhamn, förbi Marieberg och Östervik, Niklasdam, Bergsjön och upp till Nässundet. Om du inte vill gå hela så kan du gå en del av leden, allra finast är etappen från Niklasdam och uppåt där du vandrar genom väldigt vacker natur. Vid Ljustjärnen kan du övernatta i vindskydd. Är du fågelintresserad så rekommenderar jag dig att ta ett stopp vid Varnumsviken som har ett rikt fågelliv.
 • Vandring på öarna
  Mellan Vålön, Kalvön och Sibberön går en fyra km lång vandringsled. Du tar dig lätt mellan öarna som är sammanlänkade med gångbroar. Här finns både sandstränder och klippbad och i naturreservatet på Sibberön vandrar du i orörda marker och skogar. Sibberöns klippiga sydspets är helt fantastisk. Ta turbåten Stöten till Vålön, den går från Vålösundsbryggan. På Sandvikarna, Vålön finns vindskydd och plats för tält att övernatta vid, samt grillplats, dricksvatten och utedass.
 • Segla i skärgården
  Friluftsnörden Jessica Lindqvist tipsar att Kristinehamns skärgård är en riktig pärla att segla i. Farlederna är markerade och i den hyfsat orörda skärgården finns jättevackra öar. Har du tur så kan du hitta en plats där du är helt själv. Om du inte har egen båt så kan du hyra segelbåt hos Elvina Marin.
 • Cykla runt en sjö
  Kvar på Jessicas önskelista står att cykla Skagern runt. Sträckan är tio mil lång och det finns både vindskydd och eldplatser längs vägen så det går att övernatta om du vill. Jag tänker mig att det är en härlig upplevelse med både vacker och varierande natur, vatten och bad på turen. 

Spana in när solen går ner i Vänern

Magisk paddling på Vänern


Stefan Johansson

Stefan Johansson har varit Kristinehamns kommuns naturspecialist i 31 år, men har nu gått i pension. Han har haft förmånen att få jobba ute och gjort vacker och rik natur i kommunen mer tillgänglig genom leder, skärgårdsutveckling och även förbättrad skötsel och vård i flera av kommunens övriga naturområden.

 • Järnleden är min absoluta favorit. Förutom en led som visar ut till fina naturupplevelser är det även en kulturled som vill förmedla historien om hur Kristinehamn kom till en gång i tiden och betydelsen av järnet i Värmlands Bergslag. Det slit och släp med en naturresurs, som bland annat givit upphov till dagens ekonomi och välstånd i samhället.
 • Det viktigaste är att ha koll på vädret, ha på och med sig kläder så att man kan hålla sig torr och varm. Under sommarhalvårets vandringssäsong kan man oftast klara sig med grövre skor, vandringsskor eller gympaskor, men visst, efter regn kan det finnas pölar och fuktigare delar av leden, och då är det vandringskängor eller stövlar som är att föredra. Detsamma gäller under vinterhalvåret då det ofta regnar mer än under sommaren och inte torkar upp så fort.
 • Man klarar sig långt på gott humör, läsa broschyren och på nätet, kanske gå med någon mer erfaren och hålla koll på de orangea markeringarna, pilarna och vägvisarna för att komma rätt.
 • Utsikten mot Bergsjön norrifrån Hytte, Ljustjärn, spången över Bromossen, Niklasdamm och bruksruinerna vid Älvbron. Sen finns ju Gustafsvik, Östervik, Marieberg och hamnen. Vänern och Varnumsviken missar man kanske inte men upplevelsen att komma fram till sjön är fin, säger Stefan.
 • Leden går i huvudsak längs med allemansrättslig mark så man får enligt den ordningen t.ex. tälta där det fungerar bäst. Annars tror jag mer på hotell, vandrarhem och camping.