Drottning Kristina

3 minuters läsning

Kristinadagen

År 1642 fick Bro stadsrättigheter av Drottning Kristinas förmyndarregering och namnet Kristinehamn till drottningens ära. Den 24 juli firas Kristinadagen genom att alla är välkomna och vinka till drottningen och tio stycken dinerar med henne

10 korsordsmästare vinner

En middag med drottning Kristina

Kristinadagen 24 juli

Med anledning av Kristinadagen den 24 juli har det ordnats med ett korsord om drottningen som alla haft möjlighet att lösa – men 10 st lottades ut för att få dinera med drottning Kristina. Nu är de tio vinnarna till den historiska måltiden ihop med drottning Kristina i Kristinasalen på Stadshotellet. Oliveriet står för den italienska middagen som drottning Kristina själv ska ha blivit bjuden på under en bankett i Rom på 1600-talet. Alla som vill är också välkomna under en timme i den uppdukade salen för att vinka till drottningen och kika på dukningen. Hela kvällen den 24 juli är en hyllning till Kristina som namngav staden och vars förmyndarregering gav Kristinehamn sina stadsrättigheter 1642.

En historisk måltid i sällskap av drottning Kristina

Tillsammans med stadsguiden Christina Skan, naturligtvis utklädd till drottningen, Stadshotellet i Kristinehamn, givetvis den ståtliga Kristinasalen och Oliveriet i Kristinehamn som redan till jubileet utarbetade en historisk meny kunde konceptet sys ihop. Kristinasalen kommer att dukas upp och förevisas under hela lördagen men enbart 10 förgyllda sittplatser finns vid kvällens middag. Det är en italiensk meny som presenteras av Oliveriet utifrån recept ur en historisk kokbok tryckt 1665. Den beskriver en bankett som drottning Kristina bjöds på av en italiensk handelsman i Mantova när hon abdikerat och begav sig till Rom.

Alla välkomna

Lördag den 24 juli klockan 16-17 är alla välkomna till Stadshotellet Kristinehamn och Kristinasalen för att vinka till drottning Kristina och se den förgyllda dukningen.

Vinnarna är

-Tomas Hjerpe

-Elisabeth Persson

-Birgitta Flood Åsberg

-Elisabeth Johnson

-Berndt Karlsson

-Karl-Gunnar Björn

-Kerstin Ågard Persson

-Gunnar Ormalm

-Lena Edbom

-Ulla Kristina Hellqvist

Evenemanget är ett samarbete mellan Visit Kristinehamn, stadsguiden Christina Skan, naturligtvis utklädd till drottningen, Stadshotellet i Kristinehamn med den ståtliga Kristinasalen och Oliveriet i Kristinehamn.

Drottning Kristinas betydelse för Kristinehamn

Kristina, senare Kristina Alexandra, född 8 december 1626 på slottet Tre Kronor, död 19 april 1689 i Rom.

Kristina själv beskriver sin födelse i sin självbiografi: ”Jag föddes med segerhuva och allenast ansiktet, armarna och benen fria. Jag var luden över hela kroppen och hade en grov, stark stämma. Allt detta gjorde att mina jordemödrar, tog emot mig som en gosse.” Förväntningarna på en arvprins hade varit extremt höga.

Hon var drottning av Sverige i egen rätt från 1632 till 1654, regerande från 1644. Kristina intresserade sig mycket för kultur och lockade bland annat den franska filosofen och vetenskapsmannen, René Descartes till det svenska hovet.

År 1642 fick Bro stadsrättigheter av Drottning Kristinas förmyndarregering och namnet Kristinehamn till drottningens ära. Då bodde det cirka 200 personer på platsen och i samband med detta fick staden en bojort i stadsvapnet.

Hon abdikerade 1654 och konverterade då till katolicismen, en stor skandal i samtiden, varefter hon slog sig ned i Rom. Där hon under flera decennier kom att spela en framträdande roll i stadens kulturliv. Hon dog i Rom efter en kort tids sjukdom.

På hennes minnesplatta av sten har Kristina lämnat efter sitt kända citat:

Jag föddes fri, levde fri och ska dö frigjord

— drottning Kristina