Upptäck

Natur och äventyr i Kristinehamn

3 minuters läsning

Foto:

Faisal Aimal

Natur och äventyr

Påbörja ditt Värmländska äventyr idag. Oavsett om du söker efter lugnet i naturen eller fart och fläkt så finns det möjligheter för dig i Kristinehamn. Vandra, cykla, ta ett dopp, fiska, spana efter fåglar, åk skridskor eller se solen gå ner i Vänerhavet. Här är det nära till naturen och aktiviteterna är många.

Aktiv i naturen

Utforska Kristinehamns omväxlande natur från cykelsadeln eller längs en av de över tjugo vandringslederna. Här finns naturreservat, skärgårdsmiljöer, värmländska skogar och förföriska Vänervyer. Varför inte prova Dressin på Trelänsbanan från stationen i Konsterud, ett spännande och fartfyllt äventyr för hela familjen. Eller utforska skärgårdens charm. Sugen på ett dopp? I Kristinehamn finns både sandstränder och möjlighet till härliga klippbad. Under höst och vinter lockar kanske svampplockning eller långfärdsskridskor.

5 tips på vandringar med Vänervy

 • Dyröns naturreservat

  Naturreservat med vandringled genom skog och hagmark till… Läs mer
 • Kummelöns naturreservat

  Promenera bland hundraåriga gamla ekar och njut av… Läs mer
 • Vandra på Vålön – Kalvön – Sibberön

  Vandra mellan tre öar i Vänern. Från Kristinehamns… Läs mer
 • Jacquelines naturstig

  Natur, skärgårdsmiljöer och storslagen utsikt över… Läs mer
 • Sannaleden

  Vandra mellan Sannakajen och Herrgårdscampingen på den 6… Läs mer

Vandra längs en Värmlandsled

Upptäck Kristinehamn från cykelsadeln

Cykla dressin i Konsterud

Härliga badtillfällen i Kristinehamn

Njut av äventyr i naturen

Solnedgång över Ljustjärn

Utflyktspärlor att besöka

Är du på jakt efter en härlig utflyktplats? I Kristinehamn finns många pärlor att besöka. Här är några förslag:

 • Vid Kungens rastplats hittar du flera rastbord, vindskydd och grillplatser. Här kan du laga mat över öppen eld och njuta av en storslagen Vänerutsikt.
 • Även Jutvikens badplats erbjuder fina möjligheter till grillning och Vänervyer. Ta med Picknickfilten och passa på att bada vid den långgrunda sandstranden.
 • Utforska sjön Skagen söder om Kristinehamn. Här finns djupa skogar, odlat landskap, röda stugor, sjöutsikt och fina badmöjligheter. Vandra, rid eller cykla.
 • Ta en vandring i Varnans Bäckdal och njut av stillhet, vattnets brusande, härliga stigar och fågelkvitter på denna 3 kilometer långa led.
 • Grillplatsen Ljustjärn längs med Järnleden är ett trevligt rastställe som du kan ta dig till även utan att vandra hela, den 30 kilometer långa, leden. Ta med nått gott att grilla och spendera en natt i tält eller vindskydd intill sjön.

Missa inte…


Hitta lugnet i naturen

Njut av stillhet, lugn och återhämtning med naturen som bakgrund. Testa att laga din mat över öppen eld, spana efter havsörnen eller vila på en klippa med en god bok i din hand. Vad väljer du?

Fiska i Kristinehamn

Pröva fiskelyckan i Sveriges största sjö eller i något annat vattendrag i Kristinehamns kommun. I Vänern finns 38 olika fiskarter, till exempel gös, gädda, sik, öring och lax för att nämna några. I Varnan, som slingrar sig genom Kristinehamns centrum, får du fiska från Vågbron och nedåt och i Vänern är det fritt fiske med vissa fiskeregler som måste följas. Vart du köper ditt fiskekort för övriga vattendrag ser du under respektive produkt.

Fiske i Kristinehamn

Se alla