Picassoskulpturen

3 minuters läsning

Foto:

John Persson

Picassoskulpturen

Vid Vänerns strand hittar du Picassoskulpturen. Området med båtliv, caféer och strandpromenad är Kristinehamns mest välbesökta och populärt året runt.

Text av Tommy Ternemar, f d kommunalråd i Kristinehamn:

”I Kristinehamns skärgård står en av Pablo Picassos första monumentala skulpturer Kvinnohuvud (Tète de femme). Att denna 15 meter höga skulptur, hamnade just här är något av en slump och mycket tack vare Kristinehamnskonstnären Bengt Olson. Hösten 1963 träffade Olson den norske konstnären Carl Nesjar på en dammig landsväg utanför Paris. Nesjar som sedan några år tillbaka arbetade med den store Pablo Picasso, berättade att Picasso aldrig fått göra några monumentala verk, då han är så dyr att ingen stad eller inget land har råd att köpa ett. Därför, berättade Nesjar, så hade Picasso bestämt sig för att skänka bort denna möjlighet. Nesjar pekade på en modell och berättade att den skulle kosta 150 000 kr att få 15 meter hög och att New York eventuellt var intresserade. Olson frågade om han inte kunde få ta med sig modellen till Sverige och försöka få den såld där. Det fick han, men det var snabba ryck då New York kanske ville ha den. Olson åkte hem till Kristinehamn och ringde upp dåvarande stadsfullmäktiges ordförande Göte Berg, som förstod att detta var ett enastående erbjudande. Stadsfullmäktige kallades samman redan dagen efter (två dagar innan julafton) och alla kom. Olson fick ordet, visade modellen och avslutade med att säga ”Om det nu är så att Picasso väljer Kristinehamn framför New York, vem av er vågar då säga nej till framtiden?” Göte Berg tog snabbt klubban och sa: ”Ja, om det nu är så, ska väl för fan inte vi säga nej till det?” ”Nej”, sa resterande kring bordet och så drämde Göte Berg klubban i bordet.”

Vill du höra Bengt Olson berätta om Picassoskulpturens väg till Kristinehamn – lyssna på den intressanta historien när han berättar för Sveriges Radio

Picassoskulpturen är sevärd året runt

Våren är en härlig tid vid Picassoskulpturen

Vintern är en härlig tid vid Picassoskulpturen

Sommaren är en härlig tid vid Picassoskulpturen

Hösten är en härlig tid vid Picassoskulpturen

Efter att Stadsfullmäktige bestämt att Picassoskulpturen fick uppföras i Kristinehamn togs många foton på Kristinehamn som skickades till Pablo Picasso. Rätt var det var fick Kristinehamns kommun ett brev från Frankrike där ett av fotona hade en skulptur inmonterat och texten: ”Oui Picasso, 7.7 64”. Så då började Carl Nesjar att bygga, helt enligt Picassos intensioner. Det var ingen lätt sak att bygga. Den ska bli 15 meter hög och ena vingen som vi kallar örat väger 8 ton. Midsommarafton 1965 var det dags för invigning. Picasso frågade Carl Nesjar hur länge skulpturen håller. -1000 år säger Carl. Picasso var mycket nöjd med svaret.

Bygget av Picassoskulpturen i Kristinehamn

Glöm inte bort att gå till utkiksplatsen för att se skulpturen lite på avstånd i dess rätta miljö

Spana in Vänerhorisonten

Picassoskulpturen i Kristinehamns skärgård