Restarter in Residence

3 minuters läsning

Foto:

John Persson

Restarter in residence

Artist in Residence

1 okt – 31 nov 2021 i Kristinehamn.

En kreativ omstart i en fyrvaktarstuga i Kristinehamns skärgård.

Restarter in Residence är en möjlighet för Dig som arbetat inom någon del av besöksnäringen och kulturen. Många kreativa och engagerade människor i dessa breda, fantastiskt livfulla och viktiga näringar har drabbats av effekter på verksamheten till följd av pandemin. Säkert lika många har erfarenheter, talanger och idéer som bara väntar på rätt tillfälle att skruvas igång.

Genom Restarter in residence kan Du få chansen att utveckla och sjösätta din idé. Detta kan vara din omstart – tid att tänka om och tänka nytt, skapa nya affärsidéer och samarbeten.

Kristinehamns kommun erbjuder dig några månaders kostnadsfritt boende i Fyrvaktarstugan, ett stenkast ifrån vårt mest berömda landmärke Picassoskulpturen och vårt unika läge vid norra Vänerskärgårdens strand. Utsikten är storslagen – året om! Låt Restarter in residence bli din nystart som ger dig tillgång till nätverk och kontakter, rådgivare och nya vänner i hela Kristinehamn.

Kristinehamns skärgård, Vänern

Residenset Fyrvaktarstugan i skärgårdsmiljö

Kristinehamns konstmuseum i panncentralen

Picassoskulpturen i Kristinehamn

Artist in Residence

I augusti utlystes ett Open call där konstnärer kunde ansöka till att en residensvistelse i Kristinehamn. Nu bjuder Kristinehamns kommun tillsammans med Region Värmland in konstnären Anna Linnea Liljeholm som residenskonstnär genom projektet AiR Värmland under hösten 2021. Projektet har sin utgångspunkt i Mariebergsområdets historia vilken den utvalda konstnären kommer att ta sig an och tolka utifrån sin konstnärliga inriktning. På Mariebergsområdet fanns från senare delen av 1800-talet Mariebergs hospital, senare Mariebergs mentalsjukhus. Elchocker, åderlåtning och bältesspänning är några av de behandlingsmetoder som tillämpades på institutionen. Idag huserar Kristinehamns konstmuseum i sjukhusets gamla panncentral. Mariebergsområdet med sin laddade historia är starkt förknippat med Kristinehamn och genom denna residensvistelse får samtidskonsten skildra och lyfta historien. Under vistelsen får Anna Linnea tillgång till ateljé, kommunens bildarkiv samt en utställningslokal på Kristinehamns konstmuseum och hon kommer att bo i fyrvaktarbostaden vid Picassoudden i Kristinehamns skärgård.

Vistelseperiod: 1 okt – 30 nov 2021

Anna Linnea Liljeholm

Residenskonstnär i Kristinehamn.

Anna Linnea Liljeholm är född 1982 i Eskilstuna. Hon bor och arbetar som processbaserad textilkonstnär och tecknare i Lilla Dicka utanför Avesta sedan december 2014. Anna Linnea Liljeholm är utbildad vid Steneby – Högskolan för design och konsthantverk där hon tog sin master 2012. Hon har tidigare ställt ut bland annat på Avesta Art, Galleri Svarta Gran, Dalarnas Museum och våren 2020 monterades den konstnärliga gestaltningen Maskineriet i entréhallen på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Det levande, kroppen och existentiella frågor ligger alltid till grund för hennes arbete. Med en organisk, mystiskt och närmast påträngande framtoning belyser gestaltningarna vad som verkligen är verkligt, trots att de oftast inte föreställer något vi direkt kan placera i vår verklighet. Främmande men på samma gång bekant. Ett fantasifullt gränsland mellan något yttre och något inre. Mötet mellan tecknandet och den taktila textilen bildar grafiska former där två- och tredimensionalitet suddas ut. Hennes drivkraft i arbetet ligger i ett ständigt sökande efter nya sätt att uttrycka sina tankar. En ordlös kommunikation där textilen fungerar som en budbärare för lugn, trygghet och teckningen som kontrast till det, talar ett kraftfullt språk med sin svärta. Hon arbetar gärna rumsligt. Ett platsspecifikt verk ger möjligheter att integrera omgivningen, både rum och människa.

Anna Linnea Liljeholm med ett tidigare verk.

Installation ”Maskineriet” av Anna Linnea Liljeholm på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Om Restarter in Residence

Restarter in Residence är ett samarbete mellan Region Värmland och Kristinehamns kommun och ingår i projektet AiR Värmland (Artists in Residence) med stöd av Kulturrådet. Detta första år bjuds en konstnär in till Kristinehamn. Ytterligare en utlysning inom ramen för Restarter in Residence ska göras inför våren 2022 – då med en ny vinkling inom området besöksnäring.