Hero Badge

Lokalt såklart!

Nätverk

Smaka på Kristinehamn

3 minuters läsning

Smaka på Kristinehamn

Smaka på Kristinehamn är ett nätverk för lokala producenter, gårdsbutiker och restauranger som söker arbeta ihop och tillsammans skapa större medvetenhet kring vikten av lokal mat och dryck. En del av de lokala produkterna finner du i dagligvaruhandeln, andra i gårdsbutiker och på REKO-ring. Restauranger som använder lokala produkter synliggör det på sina menyer.

Jag handlar lokalproducerad mat och dryck eftersom jag värnar om min egen hälsa och kropp, min bygd och miljön. Det är win-win för alla!

Christina Skan

Det är enkelt att handla och äta lokalproducerat!

Vissa producenter har sina produkter i dagligvarubutikerna, håll utkik efter lokala skyltar. Nästan alla lokala produkter finns i gårdsbutikerna; Retrovågen (mitt i centrum), Gårdsbutiken på Karaby Gård (precis vid stadsgränsen) och Hygns Vilt (ca 25 km söder om Kristinehamn). Restaurangerna ligger både centralt och på landsbygden.

Detta händer i nätverket framöver

Visa alla evenemang i Khamn
20juni2023

REKO-ring – lokal mat och dryck

Utlämning av förbeställd lokalproducerad mat och dryck i…

Wermlands Brygghus, Kristinehamn

20 Jun – 19 Dec

Övriga evenemang
15juli2023

Nyttig & Denise

Bli underhållen av live-musik på Ölme Prästgård, Kristinehamn…

Ölme Prästgård, Kristinehamn

15 Jul – 26 Jul

16juni2023

Bryggpub på Wermlands Brygghus

Bryggpub vissa fredagar hos det lokala bryggeriet i…

Wermlands Brygghus, Kristinehamn

16 Jun – 11 Aug

Övriga evenemang
17juni2023

Guidad Järnledsvandring

Guidad natur-, mat- och historievandring längs Järnleden i…

Kristinehamns resecentrum, Kristinehamn

17 Jun – 2 Sep

Sport, motion & hälsa
10juni2023

Musikafton

Lyssna till en av landets främsta kompositörer. Det…

Ölme Prästgård, Kristinehamn

16:00

Musik

Aktuellt:

  • Gårdsbutiken på Karaby Gård har öppet fredagar och lördagar, läs mer.

Nätverkets gårdsbutiker och butiker med lokala delikatesser

Visa alla gårdsbutiker i Khamn

REKO-ring

REKO-ring är ett nationellt koncept där mat- och dryckesproducenter säljer direkt till konsument – utan mellanhänder. Du kan diskutera produktion och många gånger skapa en relation till producenten. Utan mellanhänder blir priset lågt och producenten får bättre marginaler än annars. I Kristinehamn arrangeras REKO-ring på tisdagar varje ojämn vecka. Utlämning sker 17.00-17.30 på parkeringen på Dalavägen 23 utanför Wermlands Brygghus. Beställer gör man genom att gå med i Facebook-gruppen. Allt måste förbeställas. Betalning sker vid beställning eller på plats vid utlämningen.

Producenter och restauranger i nätverket

Visa alla gårdsbutiker i Khamn

Upptäck skillnaden!

Har du provat att smaka nyskivad tunt rökt skinka från en lokal producent och sedan jämföra med jämnrund, plastinpackad skinka från en fabriksproducent? Gör det. Smaken är väsensskild. Har du provat hjortronsylt med 65% bär och sedan jämfört med fabriksproducerad hjortronsylt? Älskar du äppelmust? Köp lokalt pressad äppelmust och njut av den rika smaken – ren och skär äppelsmak, utan några som helst tillsatser!

Färska rotfrukter

Praliner från Wall Choklad

Ölme Prästgård 2023

Wermlands Brygghus hantverksbryggeri

Gamla traditioner och familjeföretag

Flera av de lokala matproducenterna har gamla anor, Hygns Vilt startade 1997, Burhöis Grönt, Lindbergs Fisk och Mor Carins Ostkaka är alla familjeföretag som drivs av andra generationen. Det lokala hantverksbryggeriet, Wermlands Brygghus, startade 2013 som det första hantverksbryggeriet i Värmland under närtid. Ölme Prästgård Gästgiveri har serverat mat lagad på lokalproducerade råvaror sedan starten 2003.

Ypperliga förutsättningar

Kristinehamn har fantastiska förutsättningar för att producera allt från sylt till hantverksöl, jaga, fiska och bedriva jordbruk – och dessutom gamla traditioner och anor kring mathantverket.

Gårdsbutiken på Karaby Gård

Retrovågen – delikatess- och retrobutik

Foto: shutterstock_1906196179

Färska rotfrukter på marknaden

Hygns Vilt Gårdsbutik och Rökeri

KRITERIER FÖR ATT INGÅ I SMAKA PÅ KRISTINEHAMN

Smaka på Kristinehamn är ett samarbete mellan näringsidkare med målsättningen att profilera Kristinehamn som kulinarisk matdestination genom kvalitet, omtanke och upplevelse. Smaka på Kristinehamn har också målsättningen att stärka relationerna mellan lokala producenter och leverantörer och främja deltagarnas ekonomiska intressen. I samarbetet ingår även kommunala enheter med intresse kring lokalproducerad och hantverksmässig matproduktion.

Ett Smaka på Kristinehamn-företag delar den här visionen/drömmen/målsättningen och nischar sig genom att producera, sälja eller servera varor eller produkter som är helt eller delvis hantverksmässigt framställda och/eller närproducerade. Man har även gärna ekologiska, krav- eller rättvisemärkta produkter och är självklart registrerat i Kristinehamn. Man engagerar sig i frågor kring lokalproducerad och hantverksmässig produktion och sätter det goda värdskapet i fokus.

Lokalodlade grönsaker

Mor Carins Ostkaka och kalvdans

Övrigt att läsa om