Utforska

en mysig småstad med unika berättelser

3 minuters läsning

Småstadslivet

I Kristinehamn är det nära till både naturen och småstadslivet. Här kan du enkelt njuta av både en stillalunk ute bland fåren hos en av stadens gårdsbutiker, ta del av stadens spännande historia medan du strosar bland charmiga byggnader eller så äter du en högklassig tryffelpasta på en av Värmlands högst rankade restauranger.

Kristinehamn är en väldigt mysig stad med många fina promenadvägar, unik shopping och närheten till vattnet. Här finns också flera unika berättelser som historien om världsmarknadspriset på järn och den om hur världens största Picassoskulptur hamnade här!

Lasse, ordförande Caravan Club

Promenadvänlig historia

Ta en promenad i centrum och upptäck anrika hus och charmiga byggnader i Kristinehamn. Hovslagaregatan och Södra Hamnvägen bildar kvarteret Vågen som tidigare var en viktig plats för järnhanteringen. Idag är det fortfarande ett härligt kvarter med butiker, deli, galleri, museum och restaurang.

Stadskarta Kristinehamn

Trädgårdsgatan

Gamla Stan

Gå en stadsvandring på egen hand. Följ de nio Gamla Stan skyltarna. Läs mer om Kristinehamns spännande historia. Orden och bilderna ger en inblick i miljöer och händelser som varit viktiga för Kristinehamns utveckling. Turen startar på Södra torget och tar ungefär 30 minuter.

Quest: Livet i Kristinehamn

Ta klivet in i Livet i Kristinehamn under 1800-talets första 50 år. Det var en händelserik period: världsmarknadspriset på järn bestämdes i Kristinehamn, Georg Adlersparre spelade en roll för Sveriges regeringsform. Starta din quest på Kristinehamns turistbyrå. Här får du ditt första uppdrag av flera som tar dig med på en resa tillbaka till storhetstiden. Köp questlådan på turistbyrån. Vissa boenden eller besöksmål.

I 1804 års brand förstördes byggnaden och den nya Wahlundsgården stod färdig år 1806.

Hovslagaregatan och Södra Hamngatan bildar Kvarteret Vågen som tidigare var en viktig plats för järnhanteringen.

Utsikt över Kvarteret Vågens Mastmagasinet och Sjötullen från Stadsparken.

Idag är kvarteret Vågen fortfarande ett härligt kvarter med butiker, deli, galleri, museum, hotell och restaurang.

Promenera längs Varnan

Starta vid turistbyrån, Södra torget. Promenera i vackra kvarteret Vågen och gå över bron till Kristinehamns Stadspark. Strosa längs Varnan och fortsätt Vågparken mot Norra torget. Missa inte heller de gamla trähusen på Trädgårdsgatan. Längs med älven ser du trappor som användes förr när man tvättade kläder. Gå höger över bron som går över älven och fortsätt i parkerna vid båda skolorna. Följ sedan in pilarnas riktning tillbaka genom parkerna

Det som är härligt med en liten stad är att allt inte är längre än fem minuter bort och vi har även lyckan att vara omgivna av vatten.

Jenny, Oliveriet

Guidning

Boka in dig på en guidning i Kristinehamns stadskärna med fru Nordenfeldt och lär känna stadens spännande historia.

Följ med Fru Nordenfeldt på en stadsvandring tillbaka till storhetstiden

Charmigt historiskt museum som visar utställningar med fokus på Kristinehamns gedigna historia.

Kom och trivs bland pelargoner och sommarblommor.

Annbritt Schmützer är krukmakare, nordisk drejarmästare och driver tillsammans med sambon Björn Krukmakeri hemjord.

Aktiviteter

Visa alla

Då jag bott länge i Italien älskar jag mötesplatser som tex att ses på ”piazzan”. Kristinehamns stadspark är en sådan piazza för mig där människor kan mötas på ett enkelt sätt och tex ses för en picknick eller bara låta barnen leka eller åka skate och umgås i en härlig miljö. Jag gillar arkitektur och det finns många gamla fina hus att titta på i Kristinehamn så missa inte en promenad i kvarteren frunt Fabriksgatan och Trädgårdsgatan och i Kristinehamns gamla stad.

Jenny, Oliveriet