Fem minuter

till nya upptäckter

2 minuters läsning

Småstadslivet

I småstaden Kristinehamn har du bekväm närhet, från en stilla lunk bland fåren ute hos en av stadens gårdsbutiker, till en högklassig tryffelpasta på en av Värmlands högst rankade restauranger.

I 1804 års brand förstördes byggnaden och den nya Wahlundsgården stod färdig år 1806.

Hovslagaregatan och Södra Hamngatan bildar Kvarteret Vågen som tidigare var en viktig plats för järnhanteringen.

Utsikt över Kvarteret Vågens Mastmagasinet och Sjötullen från Stadsparken.

Idag är kvarteret Vågen fortfarande ett härligt kvarter med butiker, deli, galleri, museum, hotell och restaurang.

Promenadvänliga Kristinehamn

Ta en promenad i centrum och upptäck alla fina gamla hus och byggnader i Kristinehamn. Hovslagaregatan och Södra Hamngatan bildar Kvarteret Vågen som tidigare var en viktig plats för järnhanteringen. Idag är det fortfarande ett härligt kvarter med butiker, deli, galleri, museum, hotell och restaurang. Korsa bron över till Stadsparken och strosa längs med älven Varnan till gästhamnen. Om du har tur kan du beundra den vackra träbåten Christine af Bro i hamnen. Båten är en replika från ett 1600-tals fraktskepp, som på den tiden var vanligt i Kristinehamn. Missa inte heller de gamla trähusen på Trädgårdsgatan på andra sidan Södra Torget. Gå en stadsvandring på egen hand och följ de nio skyltarna i centrum och lär dig mer om Kristinehamns spännande historia. Turen kallas ”Gamla Stan” och startar på Södra Torget och tar ungefär 50 minuter.

Det som är härligt med en liten stad är att allt inte är längre än fem minuter bort och vi har även lyckan att vara omgivna av vatten.

Jenny, Oliveriet

Jag älskar att besöka ställen där kärleken till det man gör genomsyrar hela verksamheten. Jag handlar gärna på Lev Vackert, lunchar på Oliveriet och fikar på Krukmakeriet.

Ulrika, Ölme Prästgård

Då jag bott länge i Italien älskar jag mötesplatser som tex att ses på ”piazzan”. Kristinehamns stadspark är en sådan piazza för mig där människor kan mötas på ett enkelt sätt och tex ses för en picknick eller bara låta barnen leka eller åka skate och umgås i en härlig miljö. Jag gillar arkitektur och det finns många gamla fina hus att titta på i Kristinehamn så missa inte en promenad i kvarteren frunt Fabriksgatan och Trädgårdsgatan och i Kristinehamns gamla stad.

Jenny, Oliveriet

Följ med Fru Nordenfeldt på en stadsvandring tillbaka till storhetstiden

Charmigt historiskt museum som visar utställningar med fokus på Kristinehamns gedigna historia.

Kom och trivs bland pelargoner och sommarblommor. Prova pelargonkakan.

Annbritt Schmützer är krukmakare, nordisk drejarmästare och driver tillsammans med sambon Björn Krukmakeri hemjord.

Aktiviteter

Visa alla

Kristinehamn är en väldigt mysig stad med många fina promenadvägar, unik shopping och närheten till vattnet. Här finns också flera unika berättelser som historien om världsmarknadspriset på järn och den om hur världens största Picassoskulptur hamnade här!

Lasse, ordförande Caravan Club