Hero Badge

Stanna en natt extra

Dags för en tur

3 minuters läsning

Foto:

Tomas Herrman

Dags för en tur

Välkommen till värmländska Kristinehamn vid Vänerns strand. På några timmars avstånd finner du stillhet, kultur och obruten horisont medan du njuter av din paus eller gör en ytterligare utflykt. Du kan åka klimatsmart och må gott med lokalproducerat.

Järnledstur med guide

Vid Niklasdams rastplats smakar det gott med fika

Vandra Järnleden med guide

Följ med på en guidad natur- och historievandring om järnets betydelse, brukssocieteten samt blommor, träd och djur som dyker upp. Du tar med egen matsäck och tar dig till och från vandringen tillsammans med gruppen med hjälp av buss. Sträcka ca 14 km.

Datum: 2 september
Pris: Gratis
Föranmälan krävs via Kristinehamns turistbyrå: 0550-881 87 eller turist@kristinehamn.se


Fler tips på turer:

Picassos hustru Jacqueline som vy när man paddlar kajak. Mäktigt

Var med på trollingfiske och fiska upp härliga laxar direkt från Vänern.

Den nationella cykelleden Vänerleden gör det lätt att ta sig en tur längs med sjön.

Gör en tågutflykt till Arvika

Gör en utflykt till Arvika. Kliv på tåget och efter cirka en timme är du i Arvika.
Här hittar du bl a Rackstadmuseet, Arvika Konsthantverk, Arvika fordonsmuseum och ett mysigt centrum med en fin stadspark. Fler tips hittar du på visitarvika.se

Efter en heldag i Arvika är du välkommen tillbaka med tåget till Kristinehamn.Tidtabell för tåg hittar du på värmlandstrafik.se. Kristinehamns turistbyrå är återförsäljare för Värmlandstrafikens biljetter och resekort.

Utflykter året om

  • Vårutflykt. Den nationella cykelleden Vänerleden ger dig många alternativ. Cykla ex på våren när vit- och blåsipporna blommar vid Östervik och när Kummelön är som vackrast. Hyr en kajak eller åk elbåt och spana in fåglar.
  • Sommarutflykt. Globalrunners.se har cykelpaket för Vänerleden för den som vill utforska Sveriges största sjö.
  • Höstutflykt. Mys med höstens färger och ta med dig din svampkorg och en svampbok på utflykten. Passa på att leta efter svamp på Järnleden, längs motionsspåren på Hultet eller hitta din egen favorit via naturkartan. Hyr en kajak eller åk elbåt och spana in höstfärgerna.
  • Vinterutflykt. Åk långfärdsskridskor på någon av Kristinehamns många vattendrag. Snöra på dig skidorna, packa ryggsäcken med varm choklad och ge dig ut i spåret eller varför inte laga maten ute även när snön ligger djup.

Biltur med slussar, knäckebröd och god mat

Kör bilen i ca 30 min till Bjurbäckens slussar, där tar du en fika. Fortsätt ca 20 min norrut till Filipstad samt Wasa knäckebrödsbutik och museum. Därefter är det dags att åka bil i ca 30 minuter till Grythyttan. Här är det lätt att välja och vraka mellan god mat och glass. Kör bilen i ca 40 min till Karlskoga där det är dags att hälsa på Alfred Nobel på Björkborns herrgård. 25 minuter senare är du i Kristinehamn igen.