Vi guidar dig till

Utflykter med Vänervy

5 minuters läsning

Foto:

Martin Andersson

Vänervy

I Kristinehamn finns en omedelbar närhet till Vänern och de underbara öarna i skärgården. Att sitta och fika med utsikt över Vänervyn är ett härligt minne. Känslan att kunna kasta dig ut i havet och få färdas med de stora båtarna på äventyr är magisk.

Att sitta och ta en picknick vid Vänern är härligt. Här har vi markerat ut 25 platser med utsikt över Vänerviken och Vänern. Det enda som fattas är du och din picknick.

11. Vänerhorisonten vid Fyrparken

17. Vänerhorisonten vid Sibberön

21. Solnedgångsläge vid Hult

27. Vänerhorisonten vid Dyrön

 1. Kummelöns naturreservat – populära Kummelön med vacker utsikt över Vänerviken. Här finns bl.a rastbord och eldstad.
 2. Gustafsviks herrgårdspark – den rika kulturhistorien, rosafärgade husen och utsikten över Vänerviken gör att du vill stanna länge här. Vill du komma lite närmre Vänern ta dig till fågeltornet och ta med kikare så du kan se fågellivet i Varnumsviken.
 3. Stadsbondgården – Här finns en rastplats som är bra för barn med mycket spring i benen. Här finns grillplats, en stor chans att hälsa på bondgårds-djuren samt en härlig utsikt över Vänerviken. Ta med kikare och gå till fågeltornet, för att se närmare på fågellivet i Varnumsviken.
 4. Kristinehamns konstmuseum – Konstmuseet ligger vackert vid Vänerviken. Ta med dig picknickfilt och korg. Njut. Det är ett härligt promenadstråk med Vänervikvy mellan Konstmuseumet och Gustafsvik.
 5. Kristinehamns gästhamn – Att sitta och mysa med picknick och samtidigt följa livet i gästhamnen är rofyllt.
 6. Sannaleden – Från Kristinehamns gästhamn går du över Varnan, längs med kajen och husen tills du kommer till en skogsväg. En liten bit in i skogen finns rastplatsen med utsikt över gästhamnen och Vänerviken. Fågellivet längs med strandskogen är näst intill öronbedövande i månadsskiftet maj/juni.
 7. Herrgårdscamping -På Herrgårdscampingen finns Presteruds Herrgård med dagens utförande från 1800-talet. Herrgården har en egen brygga där utsikten över sundet är vacker. För den som vill göra något extra tillsammans med sin käresta så finns ett Kärleksträd här där ni kan sätta ett hänglås och på så sätt ”besfästa” kärleken. Området är öppet att besöka även för de som inte bor på campingen. 
 8. Skymningens badplats – Här är det enkelt att njuta av en picknick och avsluta med ett Vänerbad. Det finns gott om soltrappor där det är härligt att sitta. Sandstranden väntar nedanför. Perfekt kombo med Sannaleden eller Jaquelines naturstig. Badplatsen har hiss för att komma ned till badstranden från soldäck.
 9. Vålösundsvägen – Strandpromenad som är vacker året runt.
 10. Picassoskulpturen – Vid Vänerns strand hittar du världens högsta monumentala skulptur av Pablo Picasso. Vänervy, grillplats, rastbord, och picassoskulptur – kan det bli bättre än så? Jooooo .. här hittar du även närhet till båtturer, bronsåldersgrav, infopoint (sommartid), naturstig, Jutvikens badplats, Fyrparken, utkiksplats och härliga caféer.
 11. Fyrparken – Från Picassoskulpturen kan du gå Jutviksvägen och Fyrvägen till Fyrudden, den nya utkiksplatsen som har rastbord med härlig Vänerutsikt. Klickar du på Fyrudden ovan får du info om strandpromenaden, båtturer, bussar och en karta över Vålösundet.
 12. Jutviken – Ta med picknickfilt och njut av Vänervyn, passa på att bada i det mäktiga Vänerhavet. Här finns grillplats, torrdass, rastbord och naturligtvis härligt sötvatten.
 13. Värnanäs – Vacker vänervy. 
 14. Kungens rastplats – Här finns en härlig Vänervy och flera rastbord, vindskydd och grillplatser.
 15. Sandvikarna och Vålön – Här hittar du en av Vänerskärgårdens finaste sandstränder, barnfamiljernas paradis Sandvikarna. Delvis tillgänglighetsanpassad. Båttur krävs. På Sandvikarna finns rastbord, tc, grillplats, lekplats och sandstränder. På Vålön hittar du skogspromenad, badklippor, myggor, sandstrand och bro till Kalvön.
 16. Kalvön – Ta med picknickkorgen på din båttur på Vänern. I sommar kan du antingen åka direkt till naturreservatet Kalvön eller vandra på Kristinehamns största ö Vålön för att sedan komma till Kalvön. Här finns picknickbord, grillplats, tc, släta klippor, sandstrand, vandringsled och tältplatser. 
 17. Sibberön – Vandringsleden på öarna är 4 km. På naturreservatet myser du med din picknick och njuter av Vänerhorisonten. Här hittar du också klippor, rastplatser, grillplatser, raststuga, havsörnen, tc och myten om Sibberökungen.
 18. Långön – Njut av Vänerskärgården och åk en båttur på 45 min till Långön. Ta med picknickkorgen på din båttur med Båtbussen. Det är lätt att hitta din egna klippa eller njuta vid rastborden på Långön.
 19. Alvön – Att sitta på en klippa och njuta av picknicken medan du ser ut över Vänerhorisonten är en härlig upplevelse att ha med sig när vintermörkret kommer. Båttur krävs.
 20. Revsand – Långgrund sandstrand och härligt solnedgångsläge. Kan det finnas bättre förutsättningar för att ladda picknickkorgen?
 21. Hult – Njut av picknickkorgen vid det härliga solnedgångsläget. Här hittar du bad i Vänern och kyrkans sommarhems café med förutom perfekt läge även frestar med loppis.
 22. Arskagsleden (Visnums kils lederna)- Här hittar du både vindskydd, en rastplats med utsikt över Vänerviken och många gamla ekar. Obs här finns betande kor under säsongen.
 23. Nötöleden (Visnums kils lederna)- Här hittar du både Österöstugan, många gamla ekar, en rastplats med utsikt över Vänerviken och en grillplats. Obs här finns betande kor.
 24. Prästöleden (Visnums kils lederna) – Här hittar du både Linsöstugan, fågeltorn, många ekar och en rastplats med utsikt över Vänerviken. Obs här finns betande kor.
 25. Värmlands Säby naturreservat – Vandra i en anrik och artrik hagmark med mäktiga ekar och ett rikt fågelliv, söder om Kristinehamn. Obs här finns betande kor.
 26. Dyröns naturreservat – från härlig grönskande skogspromenad till magisk Vänervy.

Vänern

Läckö Slott

Picassoskulpturen i Kristinehamn

Härliga Kristinehamns skärgård.

Sjötorp

Vänern, jag är din för evigt, oavsett årstid och väderstreck. Du är lika vacker i soluppgång som i storm, jag får vila på dina stränder och blicka över din yta. Jag har färdats runt dig, badat i ditt vatten och andats din luft, klättrat över dina berg och susat i dina skogar. Jag är kär.

Anna Säfsten – en av författarna till boken : Vänern upplevelser vid vatten (Votum förlag)

Vänern har 22 000 öar, kobbar och skär. Har du inte tillgång till egen båt och vill ta dig ut i den vackra skärgården i Kristinehamn finns en mängd alternativ med hjälp av en turbåt. Öarna du kan nå 2021 är: Vålön, Kalvön, Sibberön, Långön, Alvön och Saxholmen.