Vi guidar dig till

Utflykter med Vänervy

6 minuters läsning

Foto:

Martin Andersson

Vänervy

I Kristinehamn finns en omedelbar närhet till Sveriges mest storslagna sjö Vänern. Känslan att kunna kasta dig ut i havet och få färdas med de stora båtarna på äventyr är magisk. Att vara kvar på land och spana in Vänerhorisonten, där himmel möter hav är fängslande. Visste du att landsidan från Kristinehamn stad och söderut är på rätt sida. Här är det lätt att hitta en plats att spana in när solen går ner i Vänern.

Var är bilderna tagna?

Ovan bilder:
Bild med stenar, vatten och solnedgång – Hult.
Bild med

11. Fyrparken är en härlig plats att spana in Vänerhorisonten på

10. Gör som Picassos hustru Jacqueline och spana in Vänerhavet.

21. Solnedgångsläge vid Hult

26. Vänerhorisonten vid Dyrön

Var är bilderna tagna?

Ovan bilder:
Bild med fyr och Vänervy – Fyrparken.
Bild med Picassoskulpturen – Picassoparken, Vålösund
Bild med träd och solnedgång – Hult.
Bild med runda klippor is och Vänerhorisont – Dyrön

Vänern erbjuder storslagna vyer och härliga platser att besöka.
Att ta en picknick vid Vänern är härligt.
Här hittar du 27 platser med utsikt över Vänern och horisonten.

 • 1. Kummelöns naturreservat – populära Kummelön med vacker utsikt över Vänerviken. Här finns bl.a rastbord och eldstad.
 • 2. Gustafsviks herrgårdspark – Utsikten över Vänerviken gör att du vill stanna länge här. Från fågeltornet kan se fågellivet i Varnumsviken.
 • 3. Stadsbondgården – Här finns en rastplats som är bra för barn med mycket spring i benen. Här finns grillplats, en stor chans att hälsa på bondgårds-djuren samt en härlig utsikt över Vänerviken. Ta med kikare och gå till fågeltornet, för att se närmare på fågellivet i Varnumsviken.
 • 4. Kristinehamns konstmuseum – Konstmuseet ligger vackert vid Vänerviken. Ta med dig picknickfilt och korg. Njut. Det är ett härligt promenadstråk med Vänervikvy mellan Konstmuseumet och Gustafsvik.
 • 5. Kristinehamns gästhamn – Att sitta och mysa med picknick och samtidigt följa livet i gästhamnen är rofyllt.
 • 6. Sannaleden – Från Kristinehamns gästhamn går du över Varnan, längs med kajen och husen tills du kommer till en skogsväg. En liten bit in i skogen finns en rastplats med utsikt över gästhamnen och Vänerviken. Fågellivet längs med strandskogen är näst intill öronbedövande i månadsskiftet maj/juni.
 • 7. Herrgårdscamping -På Herrgårdscampingen finns Presteruds Herrgård med dagens utförande från 1800-talet. Herrgården har en egen brygga där utsikten över sundet är vacker. För den som vill göra något extra tillsammans med sin käresta så finns ett Kärleksträd här där ni kan sätta ett hänglås och på så sätt ”besfästa” kärleken. Området är öppet att besöka även för de som inte bor på campingen. 
 • 8. Skymningens badplats – Här är det enkelt att njuta av en picknick och avsluta med ett Vänerbad. Det finns gott om soltrappor där det är härligt att sitta. Sandstranden väntar nedanför. Perfekt kombo med Sannaleden eller Jaquelines naturstig. Badplatsen har hiss för att komma ned till badstranden från soldäck.
 • 9. Vålösundsvägen – Strandpromenad som är vacker året runt. Gattet är den nya sjökrogen som öppnade upp sommaren 2023.
 • 10. Picassoskulpturen – Vid Vänerns strand hittar du världens högsta monumentala skulptur av Pablo Picasso. Vänervy, grillplats, rastbord, och picassoskulptur – kan det bli bättre än så? Joooo … här hittar du även närhet till båtturer, bronsåldersgrav, infopoint (sommartid), naturstig, Jutvikens badplats, Fyrparken, utkiksplats och Picassos Veranda och café.
 • 11. Fyrparken – Från Picassoskulpturen kan du gå Jutviksvägen och Fyrvägen till Fyrudden, den nya utkiksplatsen som har rastbord med härlig Vänerutsikt. Klickar du på Fyrudden ovan får du info om strandpromenaden, båtturer, bussar och en karta över Vålösundet.
 • 12. Jutviken – Ta med picknickfilt och njut av Vänervyn, passa på att bada i det mäktiga Vänerhavet. Här finns grillplats, torrdass, rastbord och naturligtvis härligt sötvatten.

Vålösund

Restaurang Gattet och Picassos Veranda har härligt Vänerläge.

 • 13. Värnanäs – Vacker vänervy. 
 • 14. Kungens rastplats – Här finns en härlig Vänervy och flera rastbord, vindskydd och grillplatser.
 • 15. Sandvikarna och Vålön – Här hittar du en av Vänerskärgårdens finaste sandstränder, barnfamiljernas paradis Sandvikarna. Delvis tillgänglighetsanpassad. Båttur krävs. På Sandvikarna finns rastbord, tc, grillplats, lekplats och sandstränder. På Vålön hittar du skogspromenad, badklippor, myggor, sandstrand och bro till Kalvön.
 • 16. Kalvön – Ta med picknickkorgen på din båttur på Vänern. I sommar kan du antingen åka direkt till naturreservatet Kalvön eller vandra på Kristinehamns största ö Vålön för att sedan komma till Kalvön. Här finns picknickbord, grillplats, tc, släta klippor, sandstrand, vandringsled och tältplatser. 
 • 17. Sibberön – Vandringsleden på öarna är 4 km. I naturreservatet myser du med din picknick och njuter av Vänerhorisonten. Här hittar du också klippor, rastplatser, grillplatser, raststuga, havsörnen, tc och myten om Sibberökungen.
 • 18. Långön – Njut av Vänerskärgården och åk en båttur på 45 min till Långön. Ta med picknickkorgen på din båttur med Båtbussen. Det är lätt att hitta din egna klippa eller njuta vid rastborden på Långön.
 • 19. Alvön – Att sitta på en klippa och njuta av picknicken medan du ser ut över Vänerhorisonten är en härlig upplevelse att ha med sig när vintermörkret kommer. Båttur krävs.
 • 20. Revsand – Långgrund sandstrand och härligt solnedgångsläge. Kan det finnas bättre förutsättningar för att ladda picknickkorgen?
 • 21. Hult – Badbrygga, SMU:s sommarcafé, liten strand med mycket gräsytor för vila. Här är det bra att spana in horisonten och solnedgången.
 • 22. Arskagsleden – Den kvalitetsmärkta vandringsleden går i gammal skog men längst ut på leden kommer utsikten över Kilsviken, som är en del av Vänern.
 • 23. Nötöleden – Den kvalitetsmärkta vandringsleden har rastplats med utsikt över Kilsviken, som är en del av Vänern.
 • 24. Prästöleden – Den kvalitetsmärkta vandringsleden har rastplats med utsikt över Kilsviken, som är en del av Vänern.
 • 25. Värmlands Säby naturreservat – Naturreservatet har utkiksplats med utsikt över Kolstrandsviken, som är en del av Vänern.
 • 26. Dyrön – Vandra samma sträcka fram och tillbaka. Målet är en sagolik vy över Vänerhorisonten. Välkommen till perfekt läge.
 • 27. Södra Udden / Jaquelines naturstig Stenarna vid Södra udden har en härlig vy över horisonten.

Vänern – Sveriges största sjö

Foto: Roger Borgelid

Foto: Roger Borgelid

Vänern, jag är din för evigt, oavsett årstid och väderstreck.
Du är lika vacker i soluppgång som i storm, jag får vila på dina stränder och blicka över din yta.
Jag har färdats runt dig, badat i ditt vatten och andats din luft, klättrat över dina berg och susat i dina skogar.
Jag är kär.

Anna Säfsten – en av författarna till boken : Vänern upplevelser vid vatten (Votum förlag)

Vänern har 22 000 öar, kobbar och skär. Så många möjligheter som finns vid Sveriges största sjö. Vad är du intresserad av?
Cykla längs den nationella cykelleden runt sjön, fiska nära stan, historiska utflykter eller se sjön från båtvägen?