Hero Badge

Din guide

Njut av en

Weekend i Kristinehamn

6 minuters läsning

Foto:

Faisal Aimal

Weekend i Kristinehamn

Välkommen till värmländska Kristinehamn. Här hittar du minnesvärda naturupplevelser, storslagna Vänervyer, konst, kultur och historia, fartfyllda äventyr såväl som lugna aktiviteter och shopping med unika inslag och hållbart tänkande.

Dag 1

Vällagad mat och boende på prästgård


Välkommen till Kristinehamn, staden som Picasso valde. För verklig njutning, checka in på Ölme Prästgård Gästgiveri. Här bor du på en prästgård med anor från 1700-talet och utsikt över Ölmeslätten. Vill du hellre stanna i centrum så bokar du något av de exklusiva rummen hos Sockerslottet, som ligger cirka fem minuter från tågstationen. Här satsas på kvalitet och komfort för dig som gäst så du kan koppla av och bara njuta. Eller välj – Hotell Bro – som erbjuder luftigt rum på minst är 35 kvm med pentry. Det finns såklart många fler alternativ till boende i Kristinehamn.

Aktiviteter

Visa alla

White Guide-rekommenderad middag

När du checkat in och hungern börjar smyga sig på så är det dags för middag. På Ölme Prästgård behöver du inte ta dig långt, kvällens middag finns i huset. Restaurangen är White Guide-rekommenderad och serverar mat efter årstid av mestadels närproducerade råvaror.

I centrala Kristinehamn kan du välja på flera trevliga restauranger. Ät italienskt på Parma Cucina Italiana eller Oliveriet, amerikanskt på Steakhouse 1895 eller asiatiskt på Thanh Thai Palace i Gästhamnen. Bor du på Hotell Marieberg äter du italienskt på Panncentralen som ligger ett stenkast från hotellet.

Promenadvänliga Kristinehamn

Strosa runt i centrum och spana in Carl Nesjars helårsfontän i stadsparken.
Ta en promenad längs Varnumsviken eller i Marieberg om du sover på Hotell Marieberg.

Res hållbart

Kristinehamn är beläget bara några timmar från både Stockholm, Göteborg och Oslo. Tågstationen ligger bara en kort promenad från stadens centrum. Du kan hyra cykel på Team Sportia eller åka lokalbuss till hotell Marieberg. Ska du bo i Ölme och kommer med tåg så tar du buss 500 från Kristinehamns resecentrum mot Karlstad och kliver av vid hållplatsen Ölme, kyrkan. Vill du hyra elbil, finns en lista på biluthyrning i Kristinehamn här.

Ät gott på Ölme prästgård

Se till att få en god natts sömn

Bo i ett av fem exklusiva rum på Sockerslottet

Dag 2

Museumbesök, Picassoskulpturen och stadsvandring


Godmorgon, njut av en god frukost innan du gör dig redo för en heldag med upptäckter. Här i Kristinehamn finns det aktiviteter för alla smaker, det är bara att välja och vraka. Sätt ihop din dag med hjälp av förslagen nedan:

Konst och kultur

Är du intresserad av en dag fylld av konst och kultur har du kommit rätt.
Kliv in på Kristinehamns konstmuseum och upplev Kristinehamnskonstnären Harry Mobergs konst. Både målningar och skulpturer visas upp och säljs. Utöver detta finns även en basutställning som visar verk av lokala och Värmländska konstnärer. På konstmuseet kan du fika eller äta lunch/middag på restaurang Panncentralen Italienskt möte. Utsikten över Varnumsviken här är härlig. Kanske vill du promenera en stund längs med vattnet. Den kvalitetssäkrade Värmlandsleden Järnleden går alldeles utanför.

Guidade visningar

En utställning får ännu mer själ och hjärta med en guidning. Boka en personlig guidning genom Kristinehamns konstmuseum

Kristinehamns konstmuseum

Basutställningen på Kristinehamns

Skärgården

När du besöker Kristinehamn hör det till att besöka skärgården och Picassoskulpturen. Detta är Kristinehamns mest välbesökta område och väl värt ett besök året runt. Varje årstid har sin charm. Här ges möjlighet till att lära dig mer om hur en av världens största Picassoskulpturer hamnade i Kristinehamn? Spana ut över Vänerhorisonten och gå en promenad längs Jaquelines naturstig. Ät lunch eller fika med utsikt över Pablo Picassos verk på Picassos veranda. Eller njut av Vänervyn och vällagad mat på sjökrogen Restaurang Gattet.

Shopping, fika och mys i centrum

Ta en promenad i Kristinehamns centrum och upptäck anrika hus och charmiga byggnader. Hovslagaregatan och Södra Hamngatan bildar Kvarteret Vågen som tidigare var en viktig plats för järnhanteringen. Idag är det fortfarande ett mysigt kvarter med butiker, deli, galleri, museum och restaurang. Här finns en stor del av den gamla träbebyggelsen kvar samt unika butiker som Retrovågen och Lev Vackert.

Pausa för en fika på Bageri Höghuset eller Krukmakeri Hemjord innan du fortsätter vidare och ser Trädgårdsgatans färgglada gamla trähus på kullerstensgatan. Inte långt ifrån ligger Kristinehamns kyrka där Gustav Frödings ena syster och pappa ligger begravda. Är du sugen på god mat? Dags för att äta en högklassig tryffelpasta på en av Värmlands högst rankade restauranger, Oliveriet eller välj och vraka från hela restaurangutbudet i Kristinehamn.

Kliv in i historien

Det var på fastingsmarknaden i Kristinehamn världsmarknadspriset på järn fastställdes i över 150 år. På den tiden kan man säga att Kristinehamn hade samma betydelse för ekonomin som Wall Street i New York har idag. I centrum finns möjlighet att göra en resa tillbaka i tiden genom att gå en egen stadsvandring i Gamla stan eller utmana vännerna i den den digitala tipspromenaden Livet i Kristinehamn. Båda aktiviteterna är gratis, finns tillgängliga dygnet runt och kan påbörjas på Södra Torget.

I det gamla handelskvarteret Vågen hittar du Kristinehamns Historiska Museum. Museet ligger i Wahlundsgårdens gamla stallbyggnad som blivit renoverad till ett modernt museum med mycket charm. På övre våningen finns den fasta historiska utställningen om hur staden Kristinehamn växte fram ur järnhanteringen.

Det var järnets väg till Vänern som drev fram stadsbildningen och ingen mindre än drottning Kristina (eller rättare sagt hennes förmyndarregering) som gav Kristinehamn, tidigare Bro, sina stadsprivilegier år 1642.

Vill du verkligen lära dig om stadens historia kan du boka en historisk stadsvandring eller en vandring i Frödings fotspår.

Fänglande historia

Kristinehamns Historiska museum


Naturupplevelser

Är det naturen som kallar så finns det många platser att besöka i och omkring Kristinehamn. Här finns vandringsleder i olika längd och genom olika typ av miljö. Naturreservat Kummelön, som ligger ca 4 km söder om Ölme Kyrka, erbjuder två rundslingor som kombinerat ger en 1,5 kilometer lång vandring. Norr om stan hittar du Järnleden, en 30 kilometer lång kvalitetsmärkt Värmlandsled som tar dig genom historisk terräng. För lite extra bekvämlighet kan du boka Vandringspaket på Stadshotellet i Kristinehamn. Är det närhet till vattnet du söker så finns flera leder med fint vänerläge. Ta dig söderut till Visnum-Kils lederna (Prästöleden, Nötöleden och Arskagsleden), också de kvalitetsmärkta Värmlandsleder eller besök Dyröns naturreservat. Några riktiga naturälskare ger sina bästa tips i favoriter i naturen och du kan också läsa mer under Natur och äventyr.

Vandra på tre öar i Kristinehamn

Järnleden är en kvalitetsmärkt Värmlandsled

fiske i Kristinehamn


Dag 3

Hoppas du sovit gott efter gårdagens upplevelser. Passa på att äta en riktigt god frukost och njuta lite extra innan det är dags för hemfärd. Vi hoppas att du har haft en härlig vistelse i värmländska Kristinehamn och att det gav mersmak. Varmt välkommen tillbaka.

Vill du ha hjälp att planera ditt besök i Kristinehamn?
Vi på Kristinehamns turistbyrå finns här för dig.


Upplev mer av Värmland

Från Kristinehamn tar du dig även snabbt till Värmlands residensstad Karlstad där det finns något för alla smaker. En kort promenad från tågstationen hittar du konstmuseet Sandgrund Lars Lerin och Värmlands museum. Är du intresserad av militärhistoria är Brigadmuseet väl värt ett besök. På Sliperiet i Borgvik kan du njuta av både både konst och god mat.