Hero Badge

Din guide

Njut av en

Weekend i Kristinehamn

5 minuters läsning

Weekend i Kristinehamn

Välkommen till värmländska Kristinehamn. Här hittar du minnesvärda naturupplevelser, storslagna Vänervyer, konst, kultur och historia, fartfyllda äventyr såväl som lugna aktiviteter och shopping med unika inslag och hållbart tänkande.

Dag 1

God mat och avslappning

För verklig njutning checka in på Ölme Prästgård Gästgiveri. Här bor du på en prästgård med anor från 1700-talet och utsikt över Ölmeslätten. Vill du hellre stanna i centrum så bokar du Sockerslottet, som med sina fem exklusiva rum ligger centralt och bara cirka fem minuter från tågstationen. Här satsas på kvalitet och komfort för dig som gäst så du kan koppla av och bara njuta. Eller välj Kristinehamns nyaste hotell – Hotell Bro – här sover du i ett luftigt rum som minst är 35 kvm med pentry. Du har även många andra boenden att välja på.

Aktiviteter

Visa alla

När du installerat dig och hungern börjar smyga sig på så är det dags för middag. På Ölme Prästgård är ditt mål naturligt. Restaurangen finns med i White Guide och serverar mat efter årstid av mestadels närproducerade råvaror. I centrala Kristinehamn kan du välja på flera trevliga restauranger. Ät italienskt på Parma Cucina Italiana eller Oliveriet, amerikanskt på Steakhouse 1895 eller asiatiskt på Thanh Thai Palace i Gästhamnen. Bor du på Hotell Marieberg äter du italienskt på Panncentralen.

Promenera en stund:
-i centrum och spana in Carl Nesjars helårsfontän i stadsparken
-längs Varnumsviken eller i Marieberg om du sover på Hotell Marieberg.

innan du beger dig tillbaka till ditt hotell för en god natts sömn.

Res hållbart

Vill du resa hållbart ligger Kristinehamn bara timmar från både Stockholm, Göteborg och Oslo och tågstationen ligger bara en kort promenad från stadens centrum. Du kan sedan hyra cykel på Team Sportia eller åka lokalbuss till hotell Marieberg. Ska du bo i Ölme och kommer med tåg så tar du buss 500 från Kristinehamns resecentrum mot Karlstad och kliver av vid hållplatsen Ölme, kyrkan. Vill du åka elbil, finns en lista på biluthyrning i Kristinehamn här.

Ät gott på Ölme prästgård

Se till att få en god natts sömn

Bo i ett av fem exklusiva rum på Sockerslottet

Dag 2

Fyll dagen med det som passar dig…

Godmorgon, njut av en god frukost innan du gör dig redo för en heldag med upptäckter. Här i Kristinehamn finns det aktiviteter för alla smaker, det är bara att välja och vraka:


Konst och kultur

Är du intresserad av en dag fylld av konst och kultur har du kommit rätt.
Kliv in på Kristinehamns konstmuseum. Ordinarie öppettid under fredag till söndag är mellan 11-16. Här visas utställningar från den idag aktuella konstscenen. Här har du möjlighet att fika eller äta lunch på Panncentralen Italienskt möte. Utsikten över Varnumsviken är härlig. Kanske vill du promenera en stund längs med vattnet. Järnleden går alldeles utanför.

Vill du vara aktiv och tycker om snö kan du, när det är möjligt följa med på tu eller få tips på långfärdsskridskotur med Friluftsfrämjandet Skridskor går att hyra via Team Sportia Snön Har du med dig skidorna kan du (när det är möjligt) åka skidor på konstsnöspåret

När du besöker Kristinehamn hör det till att besöka Skärgården och Picassoskulpturen. Detta är Kristinehamns mest välbesökta område och väl värt ett besök året runt. Varje årstid har sin charm. Här ges möjlighet till att lära dig mer om skulpturens väg till Kristinehamn, utsikt över Vänerhorisonten och gå en promenad längs Jaquelines naturstig. Ät lunch eller fika med utsikt över Pablo Picassos verk på Picassos veranda.

Ta en promenad i Kristinehamns centrum och upptäck anrika hus och charmiga byggnader. Hovslagaregatan och Södra Hamngatan bildar Kvarteret Vågen som tidigare var en viktig plats för järnhanteringen. Idag är det fortfarande ett mysigt kvarter med butiker, deli, galleri, museum och restaurang. Här finns en stor del av den gamla träbebyggelsen kvar samt unika butiker som Retrovågen och Lev Vackert. Pausa för en fika på Bageri Höghuset eller Krukmakeri Hemgjord innan du fortsätter vidare och ser Trädgårdsgatans färgglada hus på kullerstensgatan och kyrkan där Gustav Frödings ena syster och pappa ligger begravda. Vill du verkligen lära dig om stadens historia kan du boka en historisk stadsvandring eller en vandring i Frödings fotspår. Är du sugen på god mat? Dags för att äta en högklassig tryffelpasta på en av Värmlands högst rankade restauranger, Oliveriet eller välj och vraka från restaurangutbudet i Kristinehamn

Kristinehamns konstmuseum

Kliv in i historien

Det var här världsmarknadspriset på järn bestämdes i över 150 år. Det finns historiska skyltar, en stadspromenad som alltid är öppen och börjar på Södra Torget. Promenaden heter gamla stan.
Läs om det historiska alternativen
Är du här under veckan kan du besöka Kristinehamns historiska museum och dess utställning Järnet födde staden som har öppet tisdag till fredag 10-16 (samt sista lördagen i månaden).

Vill du uppleva ännu mer värmländskt är det också nära:
Från Kristinehamn tar du dig även enkelt till Karlstad där det finns något för alla smaker. En kort promenad från tågstationen hittar du Sandgrund Lars Lerin och Värmlands museum. Är du intresserad av militärhistoria är Brigadmuseum väl värt ett besök. På Sliperiet i Borgvik finns både konsthall och god mat.


Naturupplevelser

Är det naturen som kallar så finns det många platser att besöka i och omkring Kristinehamn. Här finns vandringsleder i olika längd och genom olika typ av miljö. Naturreservat Kummelön, som ligger ca 4 km söder om Ölme Kyrka, erbjuder två rundslingor som kombinerat ger en 1,5 kilometer lång vandring. Norr om stan hittar du Järnleden, en 30 kilometer lång kvalitetsmärkt Värmlandsled som tar dig genom historisk terräng. För lite extra bekvämlighet kan du boka Vandringspaket på Stadshotellet i Kristinehamn. Är det närhet till vattnet du söker så finns flera leder med fint vänerläge. Ta dig söderut till Visnum-Kils lederna (Prästöleden, Nötöleden och Arskagsleden), också de kvalitetsmärkta Värmlandsleder eller besök Dyröns naturreservat
Några riktiga naturälskare ger sina bästa tips i favoriter i naturen

Vandra ut till Dyrön och se om Vänerhavet är fruset. Horisonten är magisk hur som helst.

Järnleden är en kvalitetsmärkt Värmlandsled

fiske i Kristinehamn


Dag 3

Hoppas du sovit gott efter gårdagens upplevelser. Passa på att äta en riktigt god frukost och njuta lite extra innan du beger dig hemåt igen. Önskar att du har haft en härlig vistelse i värmländska Kristinehamn och att det gav mersmak. Varmt välkommen tillbaka.

Vill du ha hjälp att planera ditt besök i Kristinehamn, vi på Kristinehamns turistbyrå finns här för dig.