Munkfors kommun, en av Sveriges minsta kommuner med cirka 3,800 invånare, finner du sex mil norr om Karlstad. Rakt igenom tätorterna Munkfors och Ransäter slingrar sig den mäktiga Klarälven som historiskt sett varit bygdens livsnerv.
Historia och kultur
Enligt olika sägner uppkom namnet Munkfors då det på 1100-talet bosatte sig munkar från Alvastra vid forsen. Samhällets brukshistoria uppkom däremot inte förrän på 1680-talet när en borgmästare från Karlstad byggde en så kallad ”hammare” vid forsen i Munkfors. Innan den byggdes fanns en ”hammare” vid Ranån, men nybygget var betydligt större och en stor satsning för borgmästaren som gav många arbeten på orten. Vid denna ”hammare” framställdes järn av den tackjärnmalm som man med häst och vagn transporterade cirka 14 kilometer från Sunnemohyttan.
Det verkliga uppsvinget för järnindustrin i Munkfors kom inte förrän i slutet av 1800-talet när tekniken inom järnframställning utvecklades och nya metoder prövades. I Munkfors började man med en metod som kallades Martin-metoden som innebar att järnet smältes och hälldes i former som var mer lämpliga för valsning än de tidigare formerna. Detta ledde till att det kunde framställas mycket större mängder järn både billigare och snabbare utan att behöva lika höga krav på arbetarnas hantverksskicklighet.
Martinverket, som fortfarande finns bevarat vid Gamla bruket i Bruksparken, stod färdigt 1877 och var i drift till 1941. Gamla bruket är en mycket väl bevarad bruksmiljö. Än idag är Munkfors kvar på järnspåret och är världsledande med sin stålindustri som sticker ut med sin höga kvalité.
Flertalet kända profiler såsom konstnären Lars Lerin, statsminister Tage Erlander och författaren Erik Gustaf Geijer, härstammar från Munkfors. Några andra är racerföraren Jan ”Flash” Nilsson, ishockeyspelaren Peter Nordström, komikerna Bosse Parnevik och Fridolf Rhudin.
Klarälvsbanan går genom Munkfors
Njut av ett härligt cykeläventyr i vacker natur
Du kan besöka museum och minnesgårdar för såväl Tage Erlander, Erik Gustaf Geijer och Fridolf Rhudin. På Laxholmen kulturhus, där Lars Lerin tidigare hade sin utställningslokal, kan man bland annat se Munkforsbördige skulptören Bo Englunds donerade skulpturer samt andra konstutställningar med varierande tema.
Munkfors-Ransäter har starka berättartraditioner och att musik, dans och teater är en stor del av kommunens anrika kultur och tradition syns på många sätt. Till exempel spelas F.A. Dahlgrens kärleksdrama Värmlänningarna, varje år sedan 1954 i amfiteatern på Ransäters hembygdsgård, med premiär på midsommarafton.
I Bruksparken, intill Klarälvens högsta naturliga vattenfall, finner du konst och historia i nutid. Vid det före detta kallvalsverket som brukades framtill 1964, kan graffitimålningar skådas, gjorda av konstnärer från regionen. Det har blivit en uppskattad mötesplats för graffitiintresserade och en sevärdhet för såväl invånare som besökare då den utmärker sig och ständigt är föränderlig. En annan modern konstform är Artscape Värmland, ett av världens största gatukonstprojekt, som resulterade i två storskaliga väggmålningar. Dessa finns att beskåda i centrala Munkfors.
Aktiviteter och restauranger
Under sommaren fullkomligt exploderar bygden med mängder av evenemang som lockar såväl nationella som internationella besökare, däribland Bälgspel vid landsvägskanten, Ransätersstämman, Antik- och samlarmässan samt Nordic dog show. Ransäters hembygdsgård, en av Sveriges största hembygdsgårdar, står som värdplats till dessa stora evenemang.
I Munkfors-Ransäter erbjuds även naturaktiviteter så att du på riktigt nära håll får uppleva den fantastiska värmländska naturen. Vad sägs om att vandra på någon av våra 17 vandringsleder? En mysig dagstur på islandshäst? Fiska, paddla kanot eller varför inte pröva på flotte på Klarälven? Ett måste är, att uppleva Klarälvsbanan.; en nio mil lång, asfalterad och bilfri cykelled som sträcker sig från Karlstad i söder till Uddeholm i norr. Banan passerar Ransäter för att sedan slingra sig genom Munkfors centrala delar.
I kommunen finns också ett stort intresse för föreningslivet vilket bland annat lett till ett nybygge av en multisporthall som stod klar sommaren 2019. Idrottsturismen är en viktig del i Munkfors och varje år hålls flertalet stora idrottsläger, kamper och cuper. De största sporterna är ishockey, innebandy och fotboll.
Det finns såklart fler aktiviteter, en populär sådan är till exempel att bada vedeldad bastu vid Vågsjön och en annan, lite mer krävande är, väggklättring på Ransbergs herrgård för grupper.
Efter en lång dag i skogen eller på någon av våra idrottsanläggningar behöver mat– och vätskedepåerna fyllas på. Då finns det några olika alternativ att välja mellan såsom caféer, lunchrestaurang, pizzerior och gatukök. Passa på och gör ett besök till Enbackens musteri och gårdsbutik, som även kammat hem silverplatsen under SM i Mathantverk. Pröva på att göra din egen must eller handla mathantverk i form av muster, marmelader, torkade frukter och svamp med mera.
Boende och camping
Naturen finns runt knuten, alltid lätt tillgänglig oavsett val av boende. Munkfors-Ransäter erbjuder cirka 400 bäddar i olika boendeformer. Här finner du allt från camping och stugor vid Klarälven, vandrarhemsboende omringat av ängar och skog till guesthouse intill Klarälvsbanan och en centralt belägen stugby.
Vid vandrarhemmet Prästmyren i Ransäter kan du exempelvis ta en tur i den 112 meter långa rutschkanan!
Näringsliv och utbildning
Ända sedan 1640-talet, då den första stångjärnshammaren togs i bruk, har Munkfors traditioner inom järnhanteringen. I dag är flera välrenommerade exportföretag etablerade på orten. voestalpine Precision Strip AB är ett företag som grundats genom många generationers stålhantering, där tillverkas bland annat kallvalsat bandstål som exporteras över hela världen.
Även Munkforssågar finner du i stålbranschen, ett välkänt företag i Europa som tillverkar sågblad till både trä, kött- och brödsågar. Andra välkända företag som vuxit sig stora är elektronikföretaget Inission Munkfors AB, i dag till och med börsnoterad koncern samt Harry Holms AB som i första hand tillverkar rostfria trådprodukter till sjukvården.
Näringslivet i Munkfors har ett gottföretagsklimat som till stor del beror på god samverkan mellan kommun och företagare. Det som tydligt märks i en mindre kommun är att personlig kontakt och servicen i stort är viktig. Munkfors har flera år hamnat bland toppen av de värmländska kommunerna i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet.
I Munkfors kommun erbjuds för- och grundskola samt Geijerskolan, en internatfolkhögskola med elever från hela Sverige.