Personporträtt

Dotter

Från småstadsliv till stjärnglans

2 minuters läsning

Foto:

Marcela Elofsson

Dotter

Under 2020 nynnade hela svenska folket på Bulletproof. 2021 års bidrag var minst lika trallvänligt. Dotters melodier fastnar. Det karaktäristiska kopparfärgade håret och hennes spektakulära shower särskiljer henne från mängden. Men bakom attityden finns en glad, ödmjuk och sprallig tjej som gärna drömmer sig tillbaka till småstadsuppväxten i de värmländska skogarna.

Mimmi Bladini

Johanna Jansson, eller Dotter, är född 1987 och växte upp i ett lugnt och idylliskt område i Arvika. Den karaktäristiska värmländska skogen, närheten till vattnet och den friska luften har tillsammans med stadens musik- och konstnärsanda både präglat och format henne till den artist hon är idag.

Från småstadsliv till stjärnglans

– Jag blir så inspirerad när jag kommer hit. När jag är här vill jag bara skriva och spela piano. Den värmländska skogen är trolsk och mystisk, och det är jag nog också. Det är stor skillnad på att bo i en stressig stad som Stockholm. I Arvika har man möjlighet att stanna upp och reflektera, typ njuta av att kolla på ett vackert träd. Jag tror det väcker kreativitet.

Men det är inte bara den unika naturen som gjort att Arvika är grogrunden till många kreativa själar. Med festivaler som Arvikafestivalen, Arvika Hamnfest och Viksholmsfestivalen finns en tradition som ligger i stadens DNA.

– Jag minns när jag var 6 år och min granne frågade ”om jag skulle på den där festen i valen”.  Mamma fick förklara att det inte handlade om en fest i en val, men jag kunde ändå inte sluta fascineras av Arvikafestivalen. Sen den dagen längtade jag tills jag blev tillräckligt gammal för att gå dit själv.

Och dagen kom. När Johanna var 15 vann hon Arvikas egen Melodifestival med en egenskriven låt. Vinsten var en biljett till Arvikafestivalen.

När jag stod i publikhavet och tittade på Björk, världens coolaste artist, minns jag att jag tänkte ”detta måste jag göra när jag blir stor”. Det är ett väldigt starkt minne.  

Dotter

Musiken har alltid varit närvarande

För musiken har alltid funnits där. När Johanna var 4 år skrev hon egna My Little Pony-låtar och när hon var 10 år bildade hon tjejgruppen Dizzy Woop och skrev låtar på engelska inspirerade av pojkbandet Hanson. Hon gick estetiska linjen på Solbergagymnasiet i Arvika och senare artistutbildningen på Kulturama i Stockholm. Johanna växte upp med värmländska popidoler som Dilba, Broken Door och Da Buzz. Men den legendariska musikern och kompositören Björn J:son Lindh och jazzsångerskan Rigmor Gustavsson har också format henne.

Vill du läsa hela reportaget? Ladda ned Magasin Värmland 2021.