Resa till Värmland

Tåg på Fryksdalsbanan

Det är lätt att resa till Värmland. Hit kan du ta dig med tåg från både Stockholm, Göteborg och Oslo. Dessutom går både E18 och E45 genom landskapet.

Med bil

Viktiga vägar för den som åker bil i Värmland är E18 som knyter samman de östra, centrala och västra delarna, E45 norrut längs Vänerns västra strand vidare upp genom Fryksdalen och västerut in i Dalarna, samt riksvägarna 61, 62 och 63 från Karlstad mot Arvika och Norge, genom Klarälvdalen och Filipstad.

Värmlandstrafik ansvarar för regional buss- och tågtrafik. Tider och stäckningar är utvecklade både för dagspendlare och besökare.

Med Buss

Många transportföretag, exempelvis Flixbus och Vy Bus4you, trafikerar till och från Värmland. När du väl är här kan du åka med Värmlandstrafiks gula bussar för länstrafiken och orange bussar i Karlstad. Många av Värmlands mindre orter har också egen lokaltrafik med bussar.
På Värmlandstrafiks sida Upplev Värmland hittar du flera av Värmlands besöksmål som man kan ta sig till med buss och vilken hållplats man ska gå av på.

Med Flyg

Från Karlstad Airport kan du flyga charter till Gran Canaria, Rhodos och Mallorca. Från Torsby Flygplats kan du flyga till Stockholm-Arlanda. Från Hagfors Flygplats tar du dig till Stockholm-Arlanda.

Med båt

Kommer du till Värmland med båt finns många bra gästhamnar och fina kanaler. Skärgården i Vänern har dessutom fina naturhamnar. Du kan även besöka Sveriges innersta hamn Arvika. Har du inte egen båt finns möjligheter att komma ut på vattnet under sommaren med båtbussarna som tar dig runt i Karlstad på Klarälven eller ända ut på Vänern till flera fina ställen i skärgården.

Med Tåg

SJ trafikerar Värmland t/r Stockholm, Göteborg och Oslo med flera tåg på vardagar. Järnvägsstationer finns även i Kristinehamn, Kil, Grums, Säffle, Arvika, Sunne och Torsby som trafikeras av SJ och/eller Värmlandstrafik.
Missa inte att åka på Fryksdalsbanan – av Astrid Lindgren utsedd till en av Sveriges vackraste järnvägar och som även gav inspiration till boken Bröderna Lejonhjärta.

Med Cykel

Så många kanske inte cyklar till Värmland. Men när du väl är här, så finns det finfina möjligheter till bra upplevelser från cykelsadeln. Vill du cykla på asfalt finns Klarälvsbanan som är gamla banvallen mellan Karlstad och Hagfors som numer är nio mil asfalterad cykelbana. Du kan även cykla Unionsleden som går från Karlstad-Moss eller varför inte Vänern runt på Vänerleden?
I Värmland finns också downhillbanor och kvalitetssäkrade mountainbikeleder – läs mer om Biking Värmland här.