Om Storfors

Slussar, bruksmiljöer, 65 km vattenled och naturens eget bubbelbad. Det är bara något av det du hittar i Storfors. Välkommen till den lilla men moderna staden i östra Värmland. Här är nära till allt, inte minst naturen.

Stortrivs i Storfors

Storfors är främst känt för att innefatta Värmlands största ö och för den vackra naturen. Här kan du färdas på Bergslagskanalen, ett sjösystem som sträcker sig 6 mil och kopplar samman fyra kommuner. Du kan hyra en kanot eller roddbåt för att ta dig runt på Bergslagskanalen på båtuthyrningen vid Bjurbäckens slussar.
Här finns också ställplatser för husbilar och långa och korta vandringsleder. Dessutom fungerar platsen som gästhamn och på sommaren finns ett slusscafé. 

Restauranger och aktiviteter

Många lockas till Storfors av vandringen och vildmarkslivet. Runt Bjurbäckens slussar finns många fina vandringsleder och dessutom kan du besöka bruksområdet för en upplevelse utöver
det vanliga. Här uppfördes en stångjärnshammare redan 1602. Idag hittar du många sevärdheter i området. Den gamla bron till exempel, och en smedja från 1700-talet. 

Storfors

Storfors är främst känt för att innefatta Värmlands största Ö och för den vackra naturen

För en lite mer nymodig upplevelse kan du gå på den toppmoderna biografen som också är en av Värmlands största med sina 215 sittplatser. Här visas de senaste filmerna med 4K-upplösning och sprillans nytt ljudsystem. Efter bion kan du besöka restaurangen  och pizzerian eller kulturcaféet  i Folkets hus. 

På sommaren kan du bada i någon av de många badplatserna i och runt Storfors. Många med sandstrand och sandbotten. Om du vill fiska finns det goda möjligheter för det också. Vänd dig då till Lungsunds fiskevårdsområdesförening för fiske i hela Bergslagskanalen.

Passa på att spela en runda golf på Lundsbergs golfbana. Banan har 9 hål med park- och skogskaraktär. En riktigt härlig golfupplevelse helt enkelt.

Historia och kultur

Storfors historia sträcker sig långt bak i tiden. År 1588 bytte hertig Karl (senare Karl IX) till sig området tillsammans med några närliggande områden. Då var Storfors inte mycket mer än en gård och hette Fors. Gården Fors blev senare kallad Storfors Herrgård. 

Kväggeshyttan finns mycket att se, hyttan var samlingsplats för byn i många år och här finns än idag rester av den gamla masugnen från 1600-talet.
I Kväggeshyttan finns också en bygdegård  med mycket aktivitet än idag.

Åsjöhyttan i Bjurtjärn är en historisk plats där du kan se rester av den hyttplats som var i drift år 1638 till 1881. I närheten av hytteplatsen ligger Hembygdsgården Börjes där det också anordnas aktiviteter med jämna mellanrum. 

I och runt Storfors finns flera kyrkor, både historiska landmärken och modernare inslag. Bjurtjärns kyrka har kanske det vackraste läget av de alla och har många sevärdheter kvar från 1600- och 1700-talen. Det har också Lungsunds kyrka i 1700-tals karaktär. Kyrkan i Storfors  har ett spännande utseende men detta från mitten av 1900-talet utan torn och med skifferväggar utvändigt.

Näringsliv och utbildning

Storfors näringsliv är och har länge varit välmående, framförallt järn- och stålkulturen som ständigt är i framkant. I Storfors finns tandläkare, vårdcentral och en sporthall från 1998. I Storfors finns goda förutsättningar för ett blomstrande näringsliv dels för det fantastiska läget. Här är nära till Stockholm, Oslo, Karlstad och Örebro. Själva kommunen gränsar till Kristinehamn, Degerfors, Filipstad, Karlstad, Karlskoga och Hällefors.

I Storfors finns introduktionsprogrammet och vuxenutbildning. Däremot har Storfors en toppmodern mellan- och högstadieskola, Vargbroskolan, som är väldigt energisnål. 

I Storfors finns totalt sex förskolor varav en är en öppen förskola för barn och föräldrar som är lediga på dagtid. Lågstadieskolan i Storfors heter Kroppaskolan, dessutom finns en lantlig skola för låg- och mellanstadiet som heter Bjurtjärn där man ser till att tillvarata naturen i undervisningen. Barn och ungdomar är väl omhändertagna här och varje år avsätter kommunen en summa pengar som barnen får bestämma själva hur de ska användas. 

Boende och camping

Badsta Camping ligger i centrala Storfors intill Mögsjön. Här finns plats för husvagn, husbil och tält liksom campingstugor.

För en lite annorlunda upplevelse kan du bo på en riktig lantgård vid Bergslagskanalen i Storfors. Upplev livet på familjejordbruket med djur och riktigt gårdsliv. 

Mellan två sjöar, Ullvettern och Öjevettern ligger ett nyrenoverat hus på en lantgård. Här kan du också slappna av i riktig lantmiljö och med riktigt nära till den upplevelserika naturen. 

Activities

Show all