Opplevelser i Värmland

Kulturopplevelser i Värmland

7 minuters läsning

15 Kulturopplevelser du må få med deg i Värmland

Värmland er kanskje mest kjent for sin flotte natur, men området stiller også sterkt på kunstfronten. Moderne, klassisk og annerledes – Värmlands kulturopplevelser er noe du sent glemmer.

Lyst på et knippe spennende kulturopplevelser i løpet av en helg? Värmland ligger kun en svipptur unna Oslo og Kongsvinger, og her tipser vi om kulturelle stopp og spennende høydepunkter!

1. Mårbacka, Sunne

Selma Lagerlöf, en av Sveriges største forfattere, vokste opp på gården Mårbacka i Sunne. Det var her at Lagerlöf, som i 1909 ble første kvinne til å få Nobelprisen i litteratur, fikk inspirasjonen og erfaringene som skulle gjøre henne til den forfatteren hun ble.

Bli med på guidet tur, aktiviteter og utstillinger og opplev de duftene, omgivelsene og idyllen som Lagerlöf vokste opp med. Det er aktiviteter for barna, som skattejakt og dukketeater, café og hage med epletrær, urter og grønnsaker.

Värmlands museum

Krokstad Herrgård

bild på vinglas

2. Sandgrund Lars Lerin og Värmlands Museum, Karlstad

Lars Lerin anses som en av Nordens fremste akvarellmalere. Kunstneren, som ble født i 1954 i Munkfors, stiller ut verkene sine i lokalene til den tidligere danserestauranten Sandgrund. Bygget er nå bygget om til Lerins permanente kunsthall, men bærer likevel preg av modernistisk arkitektur og en spennende fortid.

Bygget er også nabo med Värmlands Museum og Sandgrundsparken. Wermland Opera ligger også rett ved. Her er det med andre ord mulig å slå fire fluer i en smekk, for én kulturrik og inspirerende dag.

Värmlands Museum er et av Sverige mest besøkte museer med over 200 000 besøkere per år. Her kan du oppleve både Värmlands kulturhistorie og suksessfulle internasjonale utstillinger innen kunst og fotografi. Hvert år vises her et femtentalls ulike kunst- og fotoutstillinger av høyeste internasjonale klasse. Hit kan du komme både for å bli inspirert og få kunnskap. Utstillingene gir nye innsikter om hva det vil si å være menneske, og med det vil museet bidra til å gi folk et bredere perspektiv på samfunnsutviklingen. Du kan også komme hit for å oppleve kunst for kunstens egen skyld.

3. Rackstadmuseet

Rackstadmuseet er basert på en av Sveriges fremste kunstnerkolonier, Rackstadkolonien. Her bodde og arbeidet flere kjente kunstnere, blant annet Gustav og Maja Fjæstad, Björn Ahlgrensson og Fritz Lindström. Kolonien skulle få betydning for den nasjonalromantiske kunsten.

Museet, tegnet av arkitekten Rune Falk, gir et ekte innblikk i kulturmiljøet i Taserud og rundt innsjøen Racken. Flotte malerier, men også keramikk, tekstil, glass og mer, får plass i museumshallene og knyttes opp mot internasjonal kunsthistorie.

Klässbols Linneväveri

Klässbols Linneväveris eventyrlige historikk strekker seg helt tilbake til 1884

4. Gamla Kraftstationen Deje

Den gamle kraftstasjon i Deje er omgjort til en kunsthall hvor de gamle indistrilokalene blander seg med inspirerende utstillinger. Kraftstasjonen ble bygget på begynnelsen av 1900-tallet og i dag er det ikke bare en kunsthall, men også en levende kulturscene med konserter og andre arrangementer.

5. Sliperiet

Sliperiet er et unikt innspill i det värmlandske miljøet. Sliperiet kunsthall og gastronomi forener mat og kunst på en uforglemmelig måte. De beskriver det selv som et «unikt miljø der kulturarv møter moderne kunsthall, og landsbygd møter det urbane». Atmosfæren i kunsthallen og god mat laget på gode råvarer gjør Sliperiet til et uunngåelig stopp på reisen.

6. Niklasdam Pelargonmuseet

På Niklasdams Perlargonmuseum finner du 400 ulike sorter pelargonier. Alt fra ville arter, hengepelargonia, duftpelargonia og rosenpelargonia til dvergpelargonia og mye mer. Finner du noen du liker er det stor sannsynlighet for at den er til salgs i gartneributikken. Ta også turen innom den koselige kafèen på stedet, der du blant annet kan smake på Niklasdams pelargonkake.

7. Finnskogcentrum

Midt i skogen ligger en møteplass og et unikt museum. Baseutstillingen til Torsby Finnskogcentrum skildrer livet til finnene som kom til Värmland på 1600-tallet på en helt spesiell måte. Ute i naturen kommer du tett på de spesielle skjebnene til de hardtarbeidende finske tilreisende, med fokus på 1500- til 1900-tallet. Utstillingene bringer deg ut i naturen, dit det skjedde, så det nesten føles som om du var til stede.

8. Von Echstedtska-gården

Her finner du Sveriges vakreste og mest kjente uthus. Gården ble bygget mellom 1762 og 1764, og er på utsiden en streng karolinsk herregård, mens det på innsiden er spenstig rokokko. Dette kommer best frem gjennom de vakre maleriene på veggene. Selv om gården i seg selv er verdt et besøk, kan du også besøke en kunsthall med kjente lokale kunstnere, og en frodig hage med blomster, urter og koselige epletrær. Hagen har ikke mindre enn 25 värmlandske eplesorter, og i kafeen serveres selvfølgelig deilig eplepai.

9. Sahlströmsgården

Fra tidlig på 1800-tallet bodde Sahlströmslekta på denne gården. Søsknene Anna, Bror og Ida var kunstnere alle tre, og etter sine foreldres død inviterte de kunstnervennene sine til å bo og arbeide på gården. Sahlströmsgården ble dermed til en kulturell samlingsplass og et spennende kunstnerkollektiv.

Den unike utstillingen tegner et bilde av spesielle kunstnerskjebner og sterke personligheter, og er fylt med interessant kunst og minner fra den gang da.

10. Arvika Fordonsmuseum

Fordon betyr kjøretøy og på Arvika Fordonsmuseum finner du nettopp det. Her finnes veteranbiler og antikke kjøretøy, sykler og motorsykler. Bygget var tidligere en fabrikk, men er blitt vakkert restaurert og huser nå kjøretøymuseet.

I tillegg til café og permanente utstillinger finnes det midlertidige temautstillinger som vil glede selv den minst bilinteresserte.

11. Kristinehamn kunstmuseum og Kristinehamns historiske museum

Ta med hele familien på Kristinehamn kunstmuseum, som fokuserer på moderne samtidskunst for alle. Blant annet har de satset stort på familieaktiviteter, opplevelser for barn og ulike kurs. På Kristinehamns historiske museum kan du reise tilbake i tiden og lære mer om jernets rolle i at Kristinehamn ble en by.

12. Klässbols Linneväveri utenfor Arvika

Klässbols Linneväveris eventyrlige historikk strekker seg helt tilbake til 1884, og gir et innblikk i den värmlandske tekstiltradisjonen. Årlig besøkes familiebedriften av over 80 000 turister, og de fleste av dem unner seg en guidet tur gjennom de gamle produksjonslokalene før turen går videre til fabrikkutsalget. Der gjøres det kupp på duker, servietter og håndklær av høy kvalitet. Faktisk så høy at Klässbols produkter ikke bare brukes på svenske ambassader over hele verden – det er også dette merket som benyttes under den årlige Nobelmiddagen på slottet i Stockholm!

13. Nobelmuseet i Karlskoga – Alfreds Nobels Björkborn

I Karlskoga, på Björkborns Herrgård, bodde Alfred Nobel om sommeren, de siste årene av sitt liv. Her kan du se en rekonstruksjon av hans siste hjem i Sverige med hans skjønnlitterære boksamling, hans dødsmaske av gips, medaljer og andre private ting. Hele året arrangeres det dramatiserte guidinger med en tur rundt i Björkborns Herrgård. Her fortelles det om Alfred Nobels liv og den rollen herregården spilte i forbindelse med Nobelprisen.

14. Rottneros Park

Rottneros Park er en unik skulpturpark i Sunne med flotte naturparker og nyskapende hageutforming i en spennende kombinasjon. Dette er et sted fullt med skrøner og historier, drømmer og visjoner, som lengter etter å bli fortalt. Rotternos Herrgård er Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings historie og det var slik det hele startet; med at visjonæren Svante Påhlson utformet et Rottneros som kunne matche historiefortellingens Ekeby. Dette skjedde på midten av 1950-tallet og fokus nå er å fortsette å forvalte og ta vare på den kulturarven som finnes på dette stedet – og fortelle om det med ord og visjoner som er interessante både nå og i fremtiden.

15. Nordiska Travmuseet – en perle i Årjäng

Nordiska Travmuseet er en artig perle som ligger inne på selve Årjängstravets område, bare 2 mil fra norskegrensen. Den nordiske travsporten vokste frem på 1800-tallet da industrialismen skapte et økt behov for blant annet gode arbeidshester. Samtidig begynte man å arrangere travkonkurranser der heder og ære var i hovedfokus, og på dette museet får du flust av overraskelser og innblikk i ulike sider ved sporten.

Museet rommer ulike utstillinger som gleder og engasjerer både små og store. I utstillingen ”Travsportens historikk i Norden” får du innblikk i alt som har skjedd innen profiler, elitesport og spillutvikling siden de første løpene ble arrangert, helt frem til i dag. Og for de som trodde at en hestesko bare er en hestesko, venter overraskelser i utstillingen, ”Vinnende sko – Claes Kärrstrands samling”. Der fins det en stor oversikt over storløpsvinnere og rekordholdere, og du får se hvilken utvikling som har skjedd på skofronten opp gjennom årene. ”Veterinærrommet” er en utstilling som viser hvilken rivende utvikling som har skjedd på dette fagfeltet, mens utstillingen ”Dressmobilen” rommer en fargerik samling av rytteres antrekk.

Nordiska Travmuseet har som mål å være interaktivt, så i tillegg til de rene utstillingene får du også mulighet til å prøve deg på å sale en travhest, og du kan også se filmer fra klassiske storløp i en filmjukeboks!

Copy link
Powered by Social Snap