En guide till

48 timmar i södra Värmland

3 minuters läsning

48 timmar i södra värmland

Konst i världsklass, smarriga närproducerade smakupplevelser och sjönära utsikter – här är bästa tipsen för 48 timmar i södra Värmland.

David Kvicklund

Dag 1: Lokala smaker i Karlstad, skärgårdskänsla på Hammarö och bubblande kväll vid Fryken

Solen i ögonen? Tänkte väl det. I Karlstad skiner den ”alltid”, enligt sägnen. Att börja hänget i Karlstad med att se Sola-statyn utanför klassiska Stadshotellet är därför en självklar start. Komplettera din Walk of Fame i centrum med att svänga dina lurviga på den mysiga dansbanan på Sandgrundsudden. Ta dig en svängom och gör Sven-Erik Magnusson stolt. Sven-Ingvars mångårige frontman står nämligen staty på samma historiska dansmark. Sandgrund är också kultur i många former. Missa inte Lars Lerins alster i hans välbesökta konsthall på Sandgrund och att spana in kreativa utställningar hos Värmlands museum. Doften av rostat kaffe från Löfbergs kafferosteri hänger i luften, följ doften och promenera till Löfbergs. Här finns både tillverkning och kafé med det lila extra. I hippa Inre hamn kan du byta bönan mot biran hos mikrobryggeriet Good Guys Brew. Letar du mer barnvänligt? Misströsta inte. Mariebergsskogen är något av Karlstads svar på Skansen. Fri entré gäller och upplevelserna är rena rama stjärnvinsten för familjen. Lekplatserna är många och i djurparken vimlar det av svenska djur som frodas och trivs. När eftermiddagssolen sänker sig kan du styra kosan till grannkommunen Hammarö där Lillängshamnens fiskrökeri frestar med fisk- och skaldjursmiddag och Vänerutsikt. Avsluta dagen vid sjön Frykens södra delar hos Villa Fryksta, det smakfulla pensionatet med sjötomten. Bubbla ikapp med må-bra-känslorna i spabadet innan du stänger dagens upptåg.

Elite Stadshotellet Karlstad

Villa Fryksta i Kil

Mariebergsskogen i Karlstad

Foto: Christine Holm


Dag 2: Upplev historiskt häftiga Borgvik och mys på Dömle herrgård

Efter en stärkande frukost rullar du vidare mot nya konstnärliga äventyr en kort resa västerut till historiska Borgvik. Här väntar Sliperiet Konsthall & Gastronomi med mat och konst i (värmländsk) världsklass. Lunchmenyn är lika smakfullt träffsäker som konsten som pryder väggarna i den klassiska tegelbyggnaden. Och Borgvik med Vänern som granne borgar för mer upplevelser. Promenera längs vattnet och hyr en kajak och upptäck Europas tredje största sjö från vattnet. Efter den styrkedemonstrationen rundar du med fördel av Borgvikbesöket med en skön fikastund på hänförande Kungskvarnen där hembakat, närproducerat och hemlagat är tre självklara ingredienser. Mer njutning väntar på nästa stopp. Vackra Dömle Herrgård, som nås en halvtimme från Karlstad, har allt det som krävs för en perfekt sista kväll i Värmland (för den här gången); utsökt mat från bygden som varierar efter säsong, avslappnande sparelax och mysiga omgivningar.

Värmlands museum

Gamla Kraftstationen

Sliperiet i Borgvik

Dag 3: Industriell konst och ekologisk fika i Deje

Efter en herrgårdsfrukost som får ditt gourmandhjärta att bulta är det dags att gå i mål. Med en solskenshistoria såklart. Gamla Kraftstationen var länge ett gammalt, om än väldigt vackert, nedlagt kraftverk. Men nu sjuder den åter av liv. Här finns sedan några år tillbaka en konstutställning med hög ambition och ett café (Culinarum Café) som med ekologiska råvaror som bas lockar med bakverk av högsta snitt. Allt i en industriell miljö med utsikt över Klarälven. En värdig avslutning som kröner din soliga resa. För med de upplevelser du packar ner i resväskan kan du inte göra annat än en sak. Att le som Sola.

Upplev mer i Södra Värmland

Visa alla

Copy link
Powered by Social Snap