Handplockade tips

48 timmar i västra Värmland

4 minuters läsning

48 timmar i västra Värmland

Stolta nysatsningar med lokal prägel, djuriska sevärdheter och gigantiskt naturreservat – allt detta väntar dig under 48 timmar i västra Värmland.

David Kvicklund

Dag 1: Gröna kor och hållbar matlagning i Säffle

Ivrig som en kalv på grönbete sätter du fart mot Säffle kommun. Här finns en hel uppsjö höjdpunkter. Och lämpligt nog är Grön ko café och saluhall, i Värmlandsbro, din första hage på vägen. Här finns närproducerat på både hyllplan och på lunchtallriken i rustik miljö (gammalt stationshus). Tåga vidare mot Säffles stadskärna där ett traditionsrikt sockersött paradis väntar. Holgers konditori har närmare 100 år på nacken och bara retroskylten på fasaden får en på bra humör. De egengjorda bakverken är också svåra att inte bli glada i. Starta med ett surdegsbröd bakat i den unikt välbevarade stenugnen och fyll på med paradbakelsen smörbullen. Med ett sockerstinnt välbehag i kistan är tajmingen som gjord för Duse udde, det vidsträckta naturområdet med Vänern som granne. Gå längs klipporna och njut av naturens element, i vilken form den än kommer, och samla energi. Nära Duse udde ligger nästa rogivande centrum. Krokstad herrgård tar matlagningen på lika stort allvar som infartsallén är vacker. Och det säger inte så lite det! Under ledning av kocken Håkan Mattsson kan du här avnjuta en upp till nio(!) rätter stor middagsservering. Genom hela menyn löper säsongens råvaror som en grön hållbarhetstråd och förvänta dig det oväntade där smakkombinationerna är allt annat än trist standard.

Saluhall med slingrande grön växt och en uteservering

Lövås Gård i Eda

Foto: Tommy Pedersen

Yggdrasil Igloo Water Huts i Töcksfors

Dag 2: Rustikt och lokalt på Wiksfors bruk och femstjärnigt besök i Årjäng

Efter en frukost gjord med kärlek på Krokstad är dagens första delmål en annan spännande Säfflesatsning. I lilla Långserud har de rustika bruksbyggnaderna efter många års dvala de senaste åren väckts till liv. Och vilken comeback, sen. Med närproducerat, småskalig produktion, återbruk och kreativa samarbeten som ledord har platsen blivit ett besöksmål värd en extrasväng. Botanisera dig genom inredningshantverket på Wiksfors bruksbutik, Balder design och Bruket interiör. Smaska en matig lunchvåffla hos Wiksforsmagazinet eller unna dig en vedugnspizza hos Wedbränt (mer begränsade öppettider under hösten/vintern). Mätt så det står härliga till men hungrig på nya intryck fortsätter du resan västerut till Årjäng. Här finns den hyllade campingplatsen Sommarvik, vars aktiviteter bidragit till att campingen nått femstjärnig status. Ge dig ut på en rofylld paddlingstur på Västra Silen och samla energi genom varje årtag. Och de vattennära upplevelser i Årjäng slutar inte där. Spana in slussarna i Lennartsfors som är en av de mer mäktiga i Dalslands kanal (jodå den går även genom Värmland) för mer vattenmys. Eller varför inte unika Yggdrasil Igloo Water Huts som ger dig en fin upplevelse på vattnet. Och i grannkommunen Arvika kan du styra upp middagsplanerna. Vid vattnet förstås. Barbord bjuder på härliga tapasrätter med utsikt över Glafsfjorden. Möt John Blund på något av de centrala hotellen eller checka in på varsamt och fräckt renoverade skolan i Jössefors, Guesthouse Eleven.

Wiksfors bruksbutik i Säffle

Rackstadmuseet

Klässbols Linneväveri i Arvika

Dag 3: Glad i Glaskogen, kungliga dukar och vilt i Eda

Dagen gryr och morgonstund har som bekant guld i mund. Möt soluppgången i Värmlands största naturreservat, Glaskogen. Här finns inte mindre än 30 mil i vandringsleder som går genom vildmark och förbi mängder av sjöar och vatten. Det går att spendera dagar av vandring i reservatet, men just den här gången vänder du åter till civilisationen efter ett par timmars strapats. För i Arvika finns mer på programmet. Ett besök på Klässbols linneväveri är ett måste. Här har det vävts linne av högsta kvalitet i över 100 år. Kronan på verket är förstås statusen som kunglig hovleverantör och dukansvaret för Nobelmiddagen. Köp med dig en duk eller kudde och ta med dig den traditionsrika lyxen hem. Mer historia som håller stilen väntar på Rackstadmuseet. Museet är en hyllning till den konstnärselit som under inledningen av 1900-talet levde och skapade i Arvikatrakten. Att konstmuseet ofta rankas som ett av de vackraste i landet är ingen tillfällighet. Utställningarna är rakt igenom häpnadsväckande. Innan resan når sitt slut, ta vägen mot Eda. Kanske skymtar du någon av de sällsynta vita älgar som är mer vanliga här i västra Värmland än någon annanstans? Och hos Lövås gård finns häftiga val till mäktigt crescendo: viltsafari, skogsguidning och vargkväll är bara några av möjligheterna. Avslutningen limmar med resan i stort. För i västra Värmland är naturupplevelserna – som framkallar kalv på grönbetet-känslor – aldrig långt borta.

Copy link
Powered by Social Snap