Vi tipsar!

Alltid nära till en go´fika

2 minuters läsning

Alltid nära till en go´fika

På resan genom vårt vackra landskap behöver du göra små stopp för att tanka både bil och energi. Då är det tur att det finns en uppsjö av trivsamma caféer och fikaställen värda ett besök. Här är fem av dem.

Niklas Simonsson

Mormors Glasscafé – ett paradis vid fryken

Vi startar fikaturen i Lysvik i Sunne kommun, som inte enbart är känt för fotbollslaget Mallbackens IF och konstnären Bo Jonzon. Här hittar du även det genuina Mormors Glasscafé, ett glassparadis med en underbar utsikt över Fryken. ”Mormors Marsipangris” – med marsipan-, vanilj- och trippelchokladglass, topping med flakes och grädde – är ett av valen i den 27 alternativ starka och fantasifulla glassmenyn. 

Ekologiska bakverk på Gamla kraftstationen i Deje

Avsvalkade styr vi kosan söderut till Gamla Kraftstationen i Deje, där kärleken sitter i väggarna. Konsthallens fik, det White Guide-omnämnda Culinarum Café, serverar ekologiska maträtter och bakverk, där det mesta är närproducerat. Njut av en kopp, en bit smarrig kaka – eller kanske ett glas vin, som guldkant framåt kvällen? 

Karlstads unika kaffebar

I bottenvåningen på ett av Karlstads landmärken, kaffeskrapan, ligger det anrika rosteriets eget café – Löfbergs Rosteri & Kaffebar. Där erbjuds både frukost och lunch, eller en enkel fika, när du känner för en kopp högklassigt kaffe. För här finns resurser utöver de vanliga. Unika kaffesorter och blandningar som både kan avnjutas på plats eller som take-away om du är på språng. Men smakerna kommer följa med dig långt efter besöket.

Godsaker på Grön Ko

Vi tar E45:an åt sydväst och hamnar efter ett tag i lilla Värmlandsbro, strax innan Säffle. I cafédelen i Grön Kos vackra stationsbyggnad serveras godsaker bakade efter egna recept. Njut av en slät kopp kaffe tillsammans med en morotskaka, chokladboll eller kardemummabulle. Mumma, indeed! Med jämna mellanrum pågår även intressanta utställningar på övervåningen, som omväxling till den härliga uteserveringen. 

Upptäck Rackstadmuseet i Arvika

Vi känner att fikasuget inte är helt stillat och bestämmer oss för att ratta mot Rackstadmuseet i Arvika. Café Elis är en perfekt oas att njuta av hemlagad mat eller härligt nygräddade bakverk, direkt från anrika Nordells Konditori inne i centrum. Den trivsamt rustika miljön är som gjord för att smälta dagens intryck och drömma sig bort.