Värmestertips

Avkopplande herrgårdsliv och god mat

3 minuters läsning

Avkopplande herrgårdsliv och god mat

Lämna vardagsbestyren och stressen hemma och låt dig omfamnas av de värmländska herrgårdarnas rogivande och vackra miljöer. En härlig upplevelse för såväl smaklökar som för kropp och själ.

Överallt i Värmland tornar de upp sig de pampiga herrgårdarna. De ofta byggnadsminnesförklarade egendomarna ligger naturskönt belägna i fridfulla och förtrollande omgivningar.

En historisk resa mellan Värmlands herrgårdar

Herrgårdstraditionen är stark i landskapet och ett besök här är i mångt och mycket en historisk resa till adelsätternas och brukspatronernas tid. Många av herrgårdarna har även inhyst kända svenska personligheter, däribland Alfred Nobels Björkborn i KarlskogaSelma Lagerlöfs Mårbacka i Östra Ämtervik, och Gustaf Frödings Alster i Karlstad.

Inte sällan inramas de vackra byggnaderna av prunkande trädgårdar, vackra fruktträd och pampiga alléer, vilket bidrar en harmonisk och avslappnande upplevelse. Det är svårt att tänka sig en mer idyllisk plats för en bröllopsfest, ett julbord eller en romantisk weekend tillsammans med någon du tycker om.

Vissa av herrgårdarna fungerar som museum medan andra satsar fullt ut på en kombination av boende, spaavdelning, konferensmöjligheter och matupplevelser i toppklass. De är dessutom den perfekta utgångspunkten för upptäcktsfärder och aktiviteter i omgivningen.

Hennickehammars Herrgård

Ett par kilometer utanför Filipstad i den sjönära och förtrollande naturen ligger Hennickehammars Herrgård. Här bjuds du på en genuin herrgårdsupplevelse med ett trivsamt boende och restaurangupplevelser av mycket hög klass.

Dömle Herrgård Spa & Resort

Vid Dömle Herrgård Spa & Resort strax utanför Deje kan du njuta av en strålande herrgårdsmiljö i fina moderna hotellrum med utsikt över Smårissjön med en skog och en 18-håls golfbana inpå knuten. Dömles köksmästare bjuder på spännande menyer och komponerar moderna rätter på klassiska grunder och Dömles unika vinkällare är väl värd ett besök. Relaxavdelningen Spagården erbjuder en rogivande atmosfär för såväl kropp som själ.

Foto: Lottie Knutson

Ulvsby Herrgård

Ulvsby herrgård ligger vackert vid sjön Fryken i Sunne. Här bor du mitt i historien med anor från 1500-talet i herrgården som Drottning Kristina ägde på 1600-talet och som Selma Lagerlöf skrivit om. Varje rum har sin plats i historien och inredningen är inspirerad av såväl litterära som verkliga personer. Här vaknar du till sjöutsikt och äter en frukost med närproducerade smaker från Värmland. Hundar är självklart välkomna.

I Drottning Kristinas badstuga kan du tappa upp ett bad i ett lyxigt kopparbadkar och spana ut över sjön Fryken eller njuta av värmen i en bastu. I Ulvsby herrgårds matsal har det serverats gastronomiska upplevelser i över 100 år. Kött, grönsaker, fisk och löjrom levereras lokalt. Herrgårdens gamla recept blandas med modern matlagning och serveras med utvalda viner från herrgårdens källare. Herrgårdens ”Länsmansgårdens julbord” var vida känt och recepten plockas fram än i dag. Här samsas julens delikatesser med moderna inslag. Glöggen är hemlagad och bjuds i salongerna framför sprakande brasa.

Ölme Prästgård

Känn historiens vingslag på Ölme Prästgård från 1700-talet. Här kan du vila ut i en rofylld miljö och bo bekvämt i något av den gamla prästgårdens åtta charmigt inredda rum. Här kan du njuta av de små och fina stunderna i livet och äta god, närodlad och ekologisk mat.

Foto: Lottie Knutson

Härliga herrgårdsupplevelser

Visa alla
Copy link
Powered by Social Snap