Värmestertips

Avkopplande herrgårdsliv och god mat

4 minuters läsning

Avkopplande herrgårdsliv och god mat

Lämna vardagsbestyren och stressen hemma och låt dig omfamnas av de värmländska herrgårdarnas rogivande miljöer. En härlig upplevelse för såväl smaklökar som för kropp och själ.

Överallt i Värmland tornar de upp sig, de pampiga herrgårdarna. De ofta byggnadsminnesförklarade egendomarna ligger naturskönt belägna i fridfulla och förtrollande omgivningar.

En historisk resa mellan Värmlands herrgårdar

Herrgårdstraditionen är stark i landskapet och ett besök här är i mångt och mycket en historisk resa till adelsätternas och brukspatronernas tid. Många av herrgårdarna har även inhyst kända svenska personligheter, däribland Alfred Nobels Björkborn i KarlskogaSelma Lagerlöfs Mårbacka i Östra Ämtervik, och Gustaf Frödings Alster i Karlstad.

Inte sällan inramas de vackra byggnaderna av prunkande trädgårdar, vackra fruktträd och pampiga alléer, vilket bidrar till att besöket blir till ett välkommet och avslappnande balsam för stressade stadssjälar. Det är svårt att tänka sig en mer idyllisk plats för en bröllopsfest, ett julbord eller en romantisk weekend tillsammans med den man tycker om.

Vissa av herrgårdarna fungerar som museum medan andra satsar fullt ut på en kombination av boende, spaavdelning, konferensmöjligheter och matupplevelser i toppklass. De är dessutom den perfekta utgångspunkten för upptäcktsfärder och aktiviteter i omgivningen. 

Dömle Herrgård Spa & Relax

Hennickehammars Herrgård

Hennickehammars Herrgård

Ett par kilometer utanför Filipstad i den sjönära och förtrollande naturen ligger Hennickehammars Herrgård. Förutom trivsamt boende bjuds du även på genuin herrgårdsupplevelse samt ett kök av mycket hög klass.

Krokstad Herrgård

Här blir värmländska råvaror till en smakupplevelse som intas i herrgården på Korkstad med anor från 1200-talet. Du kan även boka ”Cookalong” – där du tillsammans med herrgårdens kockar förbereder och tillagar kvällens middag. Här sover du i de klassiskt inredda rummen i nymanglade lakan. 

Dömle Herrgård Spa & Resort

Vid Dömle Herrgård Spa & Resort strax utanför Deje kan du njuta av en strålande herrgårdsmiljö i fina moderna hotellrum med utsikt över Smårissjön med en skog och en 18-håls golfbana inpå knuten. Dömles köksmästare bjuder på spännande menyer och komponerar moderna rätter på klassiska grunder och Dömles unika vinkällare är väl värd ett besök. Relaxavdelningen Spagården som invigdes december 2018 erbjuder rogivande atmosfär för kropp och själ.

Krokstad Herrgård

Saxå Bruk

Mellan Filipstad och Grythyttan, ligger Saxå Bruk beläget vid sjön Saxen, känt för sina kulinariska och kulturhistoriska måltidsupplevelser. Bo i rum med en touch av empire och njut av en middag som blir en tidsresa för alla sinnen.

Ulvsby Herrgård

Hemtrevligt, lugnt och lantlig men nära till ett stort utbud av kultur och natur är en passande beskrivning för Ulvsby Herrgård. Här står måltiden i fokus och det lagas erkänt god mat av noggrant utvalda lokala råvaror. Kaffe intas i Café Tant Blå en trappa upp från hotellets restaurang. Ett avkopplande bad i något av de lyxiga kopparkaren i Drottning Kristinas Badstuga förgyller din upplevelse innan du kryper in in något av de nybyggda hotellrummen där varje rum har en särskild plats i historien.

Ölme Prästgård

Upplev historiska vingslag på Ölme Prästgård från 1700-talet i en rofylld miljö där du vilar ut i något av den gamla prästgårdens åtta charmigt inredda rummen. Grunden till den omsorgsfullt tillagade maten som serveras utgörs så mycket som möjligt av närproducerade råvaror, tillagade av kocken som tidigare både lagat middag till Nobelfesten och på krog i New York.

Saxå Bruk

Saxå Bruk

Sahlströmsgården

Sahlströmsgården är en gammal konstnärsgård och mangårdsbyggnaden är ett museum med guidade visningar där man kan ta del av de tre konstnärerna Anna, Bror och Ida Sahlströms livsöden och verk. Även om själva hotellrummen tillkom 2010 när hotellet öppnades, förenas även här det histoiska med det nya. Restaurangen inryms i den gamla ladugården och strax utanför knuten hittar du två härliga natur- och kulturvandringsleder som tar dig runt i Utterbyn. Här är kan du upplveva konst, kultur och rekreation på ett utsökt sätt innan du somar för kvällen, kanske efter en stund i den vedeldade bastun och ett dopp i Sirsjön.

Risberg Herrgård

Hyr en hel herrgård! På Risberg Herrgård har du möjlighet att hyra en hel flygel eller separata rum i herrgårdsmiljö. Det finns tre hus med eget kök, vardagsrum och sovrum och självhushåll – som gäst tar du med och tillagar själv den mat och dryck som önskas under vistelsen men du kan även uppgradera din vistelse med färdiga måltider. Risberg Herrgård ligger vackert vid Rådasjön, ca 10 minuters bilväg från Hagfors. På gården finns möjlighet till härliga bad i sjön och närhet till vandrings- och mountainbikeleder samt Klarälvsbanan.

Copy link
Powered by Social Snap