En guide till

En bekväm upplevelse på Happie Camp

3 minuters läsning

En bekväm upplevelse på Happie Camp

Sveriges första hotältkedja, skogsbadshotält eller skogshotell. Staffan Svantesson beskriver sin ungdomsdröm Happie Camp med flera benämningar. Men i grunden handlar det om en sak – att tillgängliggöra en avskild plats i naturen med hög komfort.

Ett sobert tält uppställt i ingenstans, inrett med sköna sängar, bäddset i merinoull, kamin och loungefåtöljer. Med skogen, tystnaden och Vänern som närmsta granne. Vissa skulle beskriva det som glamping, men Staffan Svantesson tycker inte det är en rättvis beskrivning av hans nystartade företag Happie Camp.

 – För mig är glamping starkt kopplat till camping och att trycka in så mycket människor som möjligt på en liten yta. Vi går åt ett helt annat håll genom att istället ge människor en egen yta i naturen. Och det är vad som differentierar oss mest, säger Staffan.

Fröet till Happie Camp

Redan 2008 när Staffan extrajobbade på sin pappas camping vid Hjälmarens strand för att kunna finansiera studierna på reklamskolan Berghs i Stockholm föddes idén. Men 20 veckor på en camping blev en tankeställare. Det visade sig snabbt att det inte alls var spännande. Det var inga som pratade med varandra och folk höll sig bara på campingen utan att upptäcka det vackra närområdet och naturen. Staffan funderade på vad som skulle hända om man vände upp och ner på hela campingbranschen. Grundidén om att hyra en plats i naturen är bra, men om man ändå inte pratar med varandra, vad är då vitsen med att bo som packade sillar? Idén om en ny form av camping började sakta gro. Men det dröjde 12 år innan han gjorde slag i saken.

 – Pappas camping passade inte mig. Jag ville presentera ett annat alternativ för sådana som jag – som gillar att komma ut i naturen men inte nödvändigtvis vill göra så mycket mer än att bara vara där.

I maj 2019 startade Staffan Happie Camp

I slutet på juni var redan första tältet på plats. Konceptet går ut på att gästerna får koordinater till en parkeringsplats i närheten av campen. Väl på plats får de nya koordinater till själva tältet som ligger 10–15 minuters promenad från parkeringsplatsen på en avskild plats. Tälten är fullt utrustade med såväl möbler som köksutrustning, allt gästerna tar med sig själva är egen mat och dryck. Grundidén handlar om att sänka tröskeln för människor att uppleva orörd natur.

 Idag kan det vara utmanande för många att komma ut i naturen. Dels kräver det kunskap och erfarenhet, men också utrustning som kan kosta en del pengar, i alla fall om man ska få en kvalitativ upplevelse. Jag som vandrar mycket själv vet hur det känns att slå upp sitt tält mitt ute i ingenstans – den känslan är helt otrolig. Det kan du aldrig uppleva på en vanlig camping. Det är den naturupplevelsen jag vill återskapa, paketera och erbjuda.

Staffan Svantesson

Det är nämligen varken friluftsmänniskan, hurtbullen eller överlevaren som är Happie Camps främsta målgrupp, utan stadsmänniskor som känner en längtan bort från bruset och stressen.

Aktiviteter

Visa alla
Copy link
Powered by Social Snap