Velkommen til

En deilig helg i Karlstad

6 minuters läsning

Foto:

Christine Holm

Velkommen til en deilig helg i Karlstad

Karlstad byr på attraksjoner for enhver smak. Velg og vrak blant värmlandske kulturopplevelser innen design, kunst og arkitektur og opplev regionens rike fortellertradisjon. I Karlstad kan du forvente deilige restaurantbesøk, hyggelige overnattingssteder, morsomme aktiviteter og den glitrende elven Klarälven som snor seg gjennom byen.


Se og gjøre

Muséer, kunstgallerier og utstillinger

I Karlstad og omegn finnes mange spennende muséer, kunstgallerier og utstillinger. Besøk Brigadmuseum, et forsvarshistorisk museum med sin faste utstilling om den kalde krigen og det svenske folkhemmet. Her kan du også delta i interaktive opplevelser.

Tvers over Klarälven ligger Värmlands museum, der samtidskunst møter klassisk värmlandsk kunst i et lappeteppe av ulike uttrykk. En kort spasertur fra Värmlands museum finner du Sandgrund Lars Lerin, en kunsthall som rommer imponerende kunstverk av Värmlands stolthet og Nordens fremste akvarellmaler, Lars Lerin.

Vil du begi deg ut på oppdagelsesferd utenfor Karlstads sentrum? Ta turen til den unike kunsthallen Gamla Kraftstationen i Deje, som byr på kunst i et industrielt og nostalgisk miljø. Her finner du også Culinarum Café, som er omtalt i restaurantguiden White Guide.

For kunstinteresserte er det flere hyggelige gallerier i Karlstad og omegn som er verdt et besøk. Få med deg Galleri Mats Bergman, der forskjellige teknikker forenes i en bred variasjon av kunstuttrykk. På Galleri Ekdahl og Galleri Konst i Karlstad blir utstillingene kontinuerlig avløst av hverandre. På Hammarö Art Gallery stiller fire kunstnere ut verkene sine og selger dem direkte til kunder.

Foto: Christine Holm

Foto: Christine Holm

Opplevelser på scenen

Året rundt fylles Karlstad med toner fra konserter, musikaler og andre arrangementer. Høsten 2023 har musikalkomedien ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” verdenspremiere på Wermland Opera. Musikalen ”Amélie” blir dessuten satt opp på Värmlandsteatern.

Karlstad CCC kan du velge blant et bredt utvalg forestillinger, fra Nationalteaterns Rockorkester til komedier og klassiske konserter. Scalateatern byr på humorshow, motivasjonsforedrag og intime konsertopplevelser. I Löfbergs Arena er det fart og moro hver høst. Färjestad BK lokker store folkemengder til spennende hockeykamper, men det avholdes også populære konserter og forestillinger i arenaen – med kjente artister som Lars Winnerbäck og Darin.

Utendørskunst, design og arkitektur

I og rundt Karlstad florerer det av utendørskunst og arkitektur som alle forbipasserende kan få med seg. Artscape-prosjektet byr på gatekunstverk i mange ulike stiler.

I tillegg finner du både klassiske og moderne statuer, samt Sveriges lengste steinbro – et skikkelig Karlstadsmonument som er verdt et besøk!

Solapromenaden er en gå- eller sykkeltur på rundt 10 kilometer som går parallelt med Klarälven og slynger seg gjennom byen. Her finner du statuer av värmlandske ikoner som Selma Lagerlöf, Gustaf Fröding, Nils Ferlin, Sola i Karlstad og Sven-Erik Magnusson, samt mer kreative og moderne statuer som ”Musselsång” og ”Ensamräv” av kunstneren Emma Kronvall. Värmlands museum har en egen app som gir deg en guidet tur blant statuene i Museiparken.

Karlstad kan også skilte med flere arkitektoniske landemerker. Värmlands museum på Sandgrundsudden består av to bygninger med svært ulike uttrykk. På den ene siden har du Cyrillushuset, som er designet med inspirasjon fra den tradisjonelle østasiatiske byggetradisjonen og klassisismen fra 1920-tallet. På den andre siden ligger Nyrénhuset, som ble ferdigstilt i 1998 og balanserer mellom moderne arkitektur og klassisk stil.

Foto: Christine Holm

Shopping-opplevelser

I Karlstads livlige bykjerne er det enkelt å finne frem til populære butikkjeder og mer unike lokalbutikker. To butikker som er verdt et besøk er den velassorterte Syster C og den stilfulle Odds & Ends, begge med vakker beliggenhet ved Frödingsparken.

Noen hundre meter unna finner du Thimar Form, som tilbyr et håndplukket sortiment av interiør og førsteklasses designprodukter. I Karlstads bykjerne finner du også Debut, full av eksklusive og trendy plagg, og Garderob, som tilbyr moteriktige plagg for enhver anledning.

Bergvik Köpcenter, rett utenfor bykjernen, finner du alt du trenger under samme tak, fra klær, skjønnhetsprodukter og smykker til elektronikk, interiør og fritidsutstyr. 

Kulinariske opplevelser og “mysiga” kafeer i Karlstad

Still sulten midt på dagen

Nyt en hyggelig lunsj på The Locker Room på Löfbergs Arena, hvor rettene på lunsjmenyen er  inspirert av flere ulike matkulturer. Har du lyst på østasiatisk mat, kan du besøke Yomo i sentrum av Karlstad, der du hver mandag – fredag kan plukke det du ønsker fra en stor lunsjbuffé.

Frister det med fisk og skalldyr av høyeste kvalitet? Hos legendariske Lillängshamnens Fiskrökeri på Hammarö kan du kjøpe røkt fisk og andre delikatesser i deres butikk og som take-away-lunsj.

Hvis du heller vil bli i Karlstad, kan du nyte en deilig husmannskost på Bibliotekskaféet i sentrum. Rett over gaten fra Bibliotekskaféet finner du også restauranten Zest, som serverer sunn vegetarisk mat laget av økologiske råvarer.

Hvis du er usikker på hva du har lyst på, finner du det garantert på Olssons Bazar, som i tillegg til en stor lunsjbuffé, byr på à la carte-meny, et bakeri og en stor bar.

Foto: Linn Malmén

“Mysiga” kaféer for en svensk fika

Kjenner du suget etter en kopp kaffe etter å ha spasert rundt i Karlstad-luften og luktet nyristet kaffe? Gå til selve kilden! I første etasje på Löfbergs velduftende kaffebrenneri finner du Löfbergs Rosteri og Kaffebar. Her kan du nyte en kopp fersk kaffe, og kanskje også en frokost, “fika” eller lett lunsj.

Hos håndverksbakeriene Artisan Bread og Swenströmskas Stenugnsbageri serveres ekte fika, brød og kaffe i koselige omgivelser.

Ikke gå glipp av Carli Café, der du kan teste noen av deres egenproduserte sjokolader eller italiensk gelato. Vil du heller nyte en kaffepause i naturskjønne omgivelser, kan kaféen på Naturum Värmland i den sentrumsnære parken Mariebergsskogen være noe for deg. Kombiner kafébesøket med en spasertur i parken eller langs elven som sikksakker seg gjennom hele byen. 

Foto: Tommy Andersson

Kulinariske smaksopplevelser på kveldstid

På Karlstads restauranter kan du smake på et mangfold av kulinariske opplevelser. Hva med eksklusive og velsmakende tapas i Baróns imponerende lokaler, som tidligere var en bank?

Eller kanskje du har lyst på røykfylte smaker fra Julins Backyard Barbecue, som serverer autentisk Texas BBQ? Er du i humør for sushi? Da skal du ta turen til Sooshi, som serverer håndverkssushi laget av ferske råvarer og med spennende smakskombinasjoner. Eller hva med pizza og italiensk mat hos ikoniske Napoli, Karlstads første pizzeria?

I Karlstad finner du flere restauranter som blander ulike kulinariske retninger i fusjonskonsepter. På Teburu serveres innovative asian fusion-retter med smaker du garantert ikke har opplevd før. Foretrekker du heller taco fusion? Da kan du nyte kreative taco-retter som utfordrer fredagsfavoritten på Skogshyddans Funky Taco.

For en matopplevelse utenom det vanlige kan du også ta turen til Borgviks Gård, en 30 minutters kjøretur fra Karlstad. Her serveres velsmakende og trendy mat i vakre omgivelser.

Overnatting: fra praktisk og sentrumsnært til landlige herregårder

Sentrumsnær overnatting

Du som ønsker å bo sentrumsnært kan velge mellom flere herlige overnattingssteder. Det klassiske Elite Stadshotellet ligger midt i Karlstad med flott utsikt over Klarälven. Hvorfor ikke benytte sjansen til å besøke hotellets spa mens du er der?

Hvis du planlegger å se en forestilling på Karlstad CCC, kan du bo på det nærliggende First Hotel River C, som byr på en fantastisk utsikt over Klarälven.

Hvis du vil bo supersentralt og oppleve bypulsen, er Clarion Collection Hotel Drott et godt valg. Ønsker du å holde deg sentrumsnært, men likevel bo inntil vannet og utenfor de travleste delene av byen, passer Scandic Klarälven best.

Ønsker du en komfortabel og litt annerledes overnatting, kan Clarion Collection Hotel Bilan være et godt alternativ. Her bor du i det tidligere fylkesfengselet. Hotellrommene er nyoppussede fengselsceller med god takhøyde og synlige takbjelker.

Overnatting i landlige omgivelser

Hvis hjertet ditt banker litt ekstra for overnatting i landlige omgivelser, kan du trekke deg tilbake på Dömle Herrgård Spa & Resort rett utenfor sentrum. Her får du den perfekte kombinasjonen av kulinariske opplevelser, vakker arkitektur og en enkel reisevei til Karlstad.

Et annet landlig alternativ er Apertins Hotell, der du bor inntil et naturreservat i tradisjonelle värmlandske bygninger som har røtter tilbake til 1600-tallet.

Foretrekker du et bed and breakfast, kan du teste det sjarmerende Villa Fryksta, som ligger vakkert til ved bredden av innsjøen Nedre Fryken.

I Karlstad finner du et bredt utvalg av restauranter, overnattingssteder og opplevelser, slik at du kan skreddersy oppholdet akkurat slik du ønsker det.

Velkommen til Karlstad!

Copy link
Powered by Social Snap