2 minuters läsning

En njutning för alla smaker

Mat engagerar, inspirerar och intresserar. Är den dessutom lokalt och hållbart producerad känns det gott både i magen och själen. Välkommen till matdestinationen Värmland och en resa genom hela smakpaletten.

Pål Johansson

Det bubblar och fräser verkligen om den värmländska mat- och dryck-scenen. För att använda ett slitet, men passande, uttryck så är det ett välfyllt smörgåsbord som väntar besökaren på jakt efter kulinariska äventyr.

Trots att den första Michelinstjärnan ännu inte fallit över värmländsk mark så kan vi garantera minnesvärda smakupplevelser. Och det gäller inte enbart från besök hos någon av alla de ambitiösa krögare som du hittar över hela landskapet. Nej, ta gärna tiden att även utforska och upptäcka de små, lokala bryggerierna och musterierna, de mysiga gårdsbutikerna med egenproducerade delikatesser och bege dig ut på en fikarunda bland alla caféer och bagerier.

Smaka på Värmland

Ett bra sätt att få en inblick i och smakprov av det värmländska mathantverket är på festivalen Smaka på Värmland, som går av stapeln den 24–25 september. Festivalnavet är Stadsparken i Kristinehamn där besökaren bland annat bjuds på ett spännande scenprogram, workshops, barnaktiviteter och en lång rad utställare. Nytt för i år är den andra samlingspunkten, Wiksfors Bruk i Säffle, där du hittar lokala matproducenter både inom- och utomhus. Du kan även bege dig ut på en smakrunda och besöka olika tillverkare – och köpa med godsaker hem.

Få helhetsupplevelsen på en herrgård

För dig som söker helhetsupplevelsen med goda middagar i anrika miljöer är ett besök på någon av Värmlands alla herrgårdar ett givet val. Landskapet har en stark herrgårdskultur med ett flertal vackra och välbevarade byggnader, inte sällan i minst lika tilltalande omgivningar. Här pratar vi njutning för alla sinnen, där ofta maten och drycken har en central roll.  

Copy link
Powered by Social Snap