Midsommar

Fira midsommar i Värmland

2 minuters läsning

Fira midsommar i Värmland

Midsommar är en av Sveriges mest kända högtider. I Värmland kan du på många platser uppleva traditionellt midsommarfirande med lövad och blombeklädd midsommarstång, eller majstång som den också kallas, ringdans och kända lekvisor.

Att binda sin egen blomsterkrans att ha i håret är vanligt under midsommar som du sen binder den av björkris och smyckar med blad och blommor. Missa inte midsommarmaten! På många ställen serveras smörgåsbord med bland annat matjessill, gräddfil och gräslök, färskpotatis samt jordgubbar till efterrätt. Men det finns mycket mer som händer i Värmland under Midsommar:

Midsommarfirande på Alsters Herrgård

Alsters Herrgård

Alsters Herrgård

Traditionellt midsommarfirande med dans och lek kring midsommarstången, folkdansuppvisning av Ulvsby folkdanslag och musik från Karlstads Spelfolk får du uppleva på Alsters Herrgård. Pågår mellan klockan 12–14 och det är fri éntre.

Mariebergsskogen

Det traditionella midsommarfirandet är en av årets stora höjdpunkter i Mariebergsskogen. Spelemän och folkdansare bidrar till den rätta stämningen med sång, musik och dans. Vi klär och smyckar midsommarstången med grönska och sommarblommor. Sedan dansar alla som vill till välkända visor kring stången med Bjällerudsflickorna.

Duka upp picknicken i gröngräset eller kom in i kafé Spillkråkan i Holken för nybryggt kaffe och jordgubbstårta. Delta i gammaldags lekar på Sätervallen. Pågår mellan klocka 12–14 och det är fri entré.

Vackra sommarblommor i naturen

Midsommarfirande i Glava

Mariebergsskogen i Karlstad

Ransäter

Midsommar på hembygdsgården i Ransäter firas traditionellt med dans kring midsommarstången, sånglustspelet Värmlänningarna i amfiteatern Gropa, aktiviteter för barn och vuxna hela dagen och på kvällen uppträder Gundega baletten. Pågår mellan kl. 11-18 och det är fri entré för alla under 15 år.

Borgvik

Välkommen på traditionellt midsommarfirande vid Borgviks hyttruin! Midsommarfirande med forsöppning, kartsläpp för Hitta Ut i Borgvik, folkmusik, dansuppvisning, kanonbärartävling och dans kring midsommarstången såklart! Pågår mellan kl. 12-16. Du hittar hela programmet här.