Opplevelser i Värmland

11 ting å gjøre i Karlstad

4 minuters läsning

Foto:

Christine Holm

11 ting å gjøre i Karlstad

Unn deg en herlig helg i Karlstad, Värmlands hovedstad. Veien til den svenske byen er kort uansett om du velger tog, buss eller bil. Her er 11 ting du ikke vil gå glipp av i Karlstad.

Karlstad ligger vakkert til ved Klarälven, der Sveriges lengste elv møter Vänern, Sveriges største innsjø. Her har du nærhet til det meste, og alle broene og veiene langs vannet gjør byen enkel å utforske til fots. Karlstad byr på et stort utvalg av kafeer og restauranter, og det dufter alltid godt av nymalt kaffe fra Löfbergs kaffebryggeri som ligger midt sentrum. Et bredt kulturtilbud og en levende bykjerne dag og natt gjør Karlstad perfekt for en helgetur med familie eller venner.

1. Sandgrund Lars Lerin

Hele Sveriges kunstskatt finner du i Karlstad. Lars Lerin er en av Nordens fremste akvarellister og har sin kunsthall på Sandgrund – hvor du kan beundre hans storslåtte malerier. Et flertall av maleriene er fra hans tid i Nord-Norge. I kunsthallen ligger det også en museumsbutikk, en kafé og et område hvor spesielt inviterte kunstnere viser frem sine kunstverk.

Foto: Christine Holm

Sandgrund Lars Lerin

2. Löfbergs kaffebryggeri

I Karlstad dufter det alltid godt av nykvernet kaffe fra Löfbergs kaffebryggeri. Fabrikken finner du midt i sentrum, og ønsker du å lære mer om kaffe bør du ta turen til Löfbergs Rosteri og Kaffebar. Kaffebaren ligger vakkert til i den innglassede første etasjen i Löfbergbygget og byr på en unik kaffeopplevelse. Her får du som gjest testet kaffe-smaksløkene, servert kaffe inspirert av Värmland, i en behagelig atmosfære. 

Andre kafeer vi anbefaler i Karlstad er Artisan Bread, et moderne håndverksbakeri som tilbyr ferskt brød, konditori og kaffe i et vakkert lokale i Kasernhöjden. På Carli Choklad kan du nyte praliner, sjokolade og italiensk is, mens Swenströmska Stenungsbageri er stedet hvor du får servert deilig «fika».

3. Mariebergsskogen

I byparken Mariebergsskogen kan du oppleve dyr og natur på nært hold i Naturum Värmland og i dyreparken Lillskogen. Gå på oppdagelsesferd i lekehagen, friluftsmuseet og delta på morsomme arrangementer som passer for barn i alle aldre. I parken ligger det også en restaurant og kafé med en tydelig økologisk profil. Det er gratis entré og parkering i Mariebergsskogen, som holder åpent året rundt.

4. Shop deg gjennom Karlstad

Karlstad byr på et variert og bredt shoppingtilbud. Oppdag de unike retrobutikkene i den sjarmerende bydelen Haga, bli en del av folkelivet i Drottninggatan eller unn deg noe nytt på en av de mange kjøpesentrene i byen. Her finner du alt fra klær og mote til interiør og håndverk. Velkommen til shoppingbyen Karlstad!

5. Events og arrangementer

Takket være Karlstads mange scener og arenaer så skjer det alltid noe spennende i sentrum. Få med deg en nydelig opera eller ballet i operahuset Wermland Opera, eller spennende messer og arrangementer på Sveriges mest moderne kongressenter; Karlstad CCC. Eller hva med å se Karlstads hockeystolthet Färjestad i Löfbergs Arena. Midt i byen ligger også Nöjesfabriken som har et fullpakket program med velkjente artister. For deg som er glad i motorsport må du ikke gå glipp av Rally Sweden, som tradisjonelt går av stabelen i februar. Velg et arrangement som passer deg, book bord på en av byens mange restauranter og sov godt på et hotell etter din smak.

Hold deg oppdatert på alt som skjer i Karlstad i vår eventkalender.

6. Värmlands museum

Midt på Sandgrundsudden i Karlstad sentrum, blant lekeplasser, badebrygger og vakre promenader, ligger Värmlands Museum. Museet åpnet igjen juni 2019 med nye utstillinger, ny butikk, utstilling for barn, byggverksted, et fremtidslaboratorium og mye mer.

07. Brigadmuseum

Brigadmuseet er et militært opplevelsesmusem for alle! Bli med på en tidsreise fra 1945 til 1991 der du kan føle, høre og lese hvordan livet i Sverige var under den kalde krigen. På Brigadmuseumet er det få montre, det er større fokus på objekter hvor du kan røre og utforske utstillingen. Museets utstilling viser frem militære og politiske hendelser med utgangspunkt i hverdagslivet. Hva skjedde under den kalde krigen og hvordan påvirket det Sverige? Gå inn i tidstypiske miljøer som for eksempel det autentiske 50-talls kjøkkenet eller i operasjonssalen hvor operasjoner pågår for fullt.

08. Inre Hamn

Karlstads Inre Hamn er et livlig område som ligger kun fem minutters gange fra Karlstad sentrum. Her bugner det av restauranter og barer, blant annet bryggeriet Good Guys Brew som ligger vegg-i-vegg med Good Guys Tap. Her kan du bli med på smaksprøver, quiz, bingo og whiskysmaking. Andre restauranter vi anbefaler i Inre Hamn er Olzons Bazar, Naviero, Pinchos, Blackstone Steakhouse, Ankdammen og hamburgerkjeden Bastard Burger fra Luleå, som vil erobre Sverige og verden med sine saftige burgere.

9. Sundstabadet

Sundstabadet midt i Karlstad er et badeland med noe for alle, ung som gammel. Med et stort utvalg av sklier, basseng, spa-avdeling og kafé er Sundstabadet et komplett badeland. I opplevelsesbadet får du mange kil-i-magen øyeblikk, uansett alder. Her finner du to heftige sklier, laguner, fosser, klatrevegg og utendørsbasseng med strøm. Anleggets toppmoderne relax-avdeling er en beroligende oase med hamamrom, solrom, opplevelsesdusjer, boblebad og aufgussbadstue.

10. Båtbussene

Opplev Karlstad fra de populære Båtbussene som trafikkerer på Vänern og Klarälvdeltaet. Båtene går ofte og koster det samme som en bussbillett. Ønsker du å se mye av Karlstad, så er båtbussene den beste måten å gjøre det på.

11. Alsters Herregård

Alsters Herregård ligger 8 km øst for Karlstad og er en historisk vakker 1700-talls herregård, som byr på nydelig utsikt over Vänern og fantastisk natur. Herregården er mest kjent som fødestedet til den kjente dikteren Gustaf Frödings, som ble født her i 1860. På gården ligger det restaurant, kafé, butikker, galleri og hvert år arrangeres det flere utstillinger. I den vakre naturen rundt Alsters Herregård og i herregårdsparken finner du flere korte og lengre turstier.

Copy link
Powered by Social Snap