Värmestertips

Gosa med skogens konung

3 minuters läsning

Gosa med skogens konung

Tio minuters biltur söder om Ekshärad hittar du en av Värmlands mest annorlunda attraktioner. Värmlands Moose Park. Ett besöksmål med skogens konung i fokus.

Per Mårtensson

– Under vår nästan två timmar långa guidade tur i parken får besökarna komma våra älgar väldigt nära, berättar James Gegg.  

Han äger och driver älgparken tillsammans med sin bror Per och pappa Timothy. Familjeföretaget har också Byns Camping i Ekshärad, vackert belägen intill Klarälvens strand. James mamma är svenska och pappa Timothy kommer från Kent i England.  

– Mamma föddes i Ekshärad och flyttade tidigt till Göteborg. Men släkten har anor 100 år bakåt i tiden här uppe. Vi har kvar en gård i Ekshärad som gått i arv sex generationer. Jag var där ofta som barn och känner därför till trakten väldigt bra.  

James flyttade till London som vuxen men återvände till Sverige med sin familj 2014.  

– En dag stötte jag på mannen som startade älgparken 2009. Han berättade att han ville sälja den och jag hjälpte honom med att sköta den en tid. Året därpå beslutade jag, min far och bror oss för att köpa den.  

Foto: Jenny Nohrén

Foto: Jenny Nohrén

Älgarna i parken är uppfödda i fångenskap och därför vana vid människor.  

– Det är inte tillåtet att fånga vilda älgar och placera dem här. Vi måste ha licens för att driva en sådan här park och alla våra älgar är registrerade i en nationell databas. Vi har till och med en egen branschförening som samarbetar. En vild älg kan bli farlig men här i Värmlands Moose Park går det utmärkt att gosa med skogens konung.  

– Besökarna får möta våra avslappnade och snälla älgar på nära håll, röra vid dem och mata dem. På ett säkert sätt. Sedan berättar guiderna, oftast jag och min bror Per, historien om det här fantastiska djuret.  

Att stå bredvid och känna på en älgtjurs väldiga krona, titta honom i ögonen och höra honom andas är en magisk upplevelse!  

James poängterar:  

– Vi vill absolut inte ersätta erfarenheten av att få se en vild älg i skogen. Det här är något annat. En fin upplevelse för familjen och för nyfikna turister som vill få möjligheten att se älgen på riktigt nära håll och lära sig mer om djuret.  

Turen i älgparken, som sker till fots, pågår en timme och 40 minuter. James konstaterar stolt:  

– Vår park har en av de högsta rankingarna i Sverige.  

Tio minuters biltur från älgparken ligger den familjeägda Byns Camping och stugby. Här har man utsikt över kyrkan i Ekshärad, på andra sidan Klarälven.  

– En stor del av campingens identitet är kanoterna. Vi erbjuder olika kanotpaket, från en upp till fem dagar. Däremot inte guidade sådana. Vi har också endagarspaket där kanothyra och en tur i älgparken ingår. 

Copy link
Powered by Social Snap