Välkommen till

En härlig weekend i Karlstad

7 minuters läsning

Foto:

Christine Holm

Välkommen till en härlig weekend i Karlstad

I Karlstad finns besöksmål för alla smaker. Kryssa mellan värmländska upplevelser i kulturens tecken med fokus på design, arkitektur och en rik berättartradition. Föreställ dig en stadsweekend i Karlstad med välsmakande restaurangbesök, härliga boenden, trevliga aktiviteter och den glittrande Klarälven som slingrar sig genom staden.


Se och göra

Museer, konsthallar och gallerier

I Karlstad med omnejd finns många spännande museer, konsthallar och gallerier. Besök det försvarshistoriska museet Brigadmuseum med sin basutställning om det kalla kriget och det svenska folkhemmet som även bjuder på interaktiva upplevelser. På andra sidan Klarälven ligger Värmlands museum där samtida konst möter klassisk värmländsk konst i ett virrvarr av uttryck. Ett stenkast från Värmlands museum hittar du Sandgrund Lars Lerin – det gamla danspalatset som förvandlats till konsthall för imponerande konstverk. Om du vill leta dig ut från Karlstads stadskärna finns den unika konsthallen Gamla Kraftstationen i Deje som bjuder på konst i en annorlunda miljö och Culinarum Café som är med i White Guide.

För den konstintresserade finns även flera trevliga gallerier att besöka i Karlstad med omnejd. Passa på att besöka Galleri Mats Bergman, där olika tekniker samsas i en bred variation av konstuttryck. På Galleri Ekdahl och Galleri Konst i Karlstad avlöser de olika utställningarna varandra. På Hammarö Art Gallery ställer fyra konstnärer ut sina alster och säljer dem direkt till kund.

Foto: Christine Holm

Foto: Christine Holm

Upplevelser på scenen

Toner från konserter, musikaler och andra evenemang ljuder året om i Karlstad. Hösten 2023 har musikalkomedin Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann världspremiär på Wermland Opera. För den musikalintresserade sätts även musikalen Amélie upp på Värmlandsteatern.

Karlstad CCC finns en bred variation av uppsättningar, allt från Nationalteaterns Rockorkester till buskis och klassiska konserter. Scalateatern bjuder på humorshower, motivationsföreläsningar och intima konsertupplevelser. Fart och fläkt hittar du i Löfbergs Arena under hösten då ishockeymatcherna varvas med konserter och humorshower då Darin, Lars Winnerbäck samt Mia Skäringer och Hampus Nessvold intar scenen.

Utekonst, design och arkitektur

Runtom i Karlstad finns en bred variation av offentlig utekonst och arkitektur att uppleva. Passa på att spana in stadens olika muralmålningar från projektet Artscape. Förutom muralmålningar finns även statyer och Sveriges längsta stenbro, vilket blivit ett riktigt Karlstadsmonument att skåda. Längs Solapromenaden som går jämte Klarälven som slingrar sig genom staden hittar du statyer av värmländska ikoner som Selma Lagerlöf, Gustaf Fröding, Nils Ferlin, Sola i Karlstad och Sven-Erik Magnusson, men även kreativa och moderna statyer som Musselsång och Ensamräv av konstnären Emma Kronvall. Med Värmlands museums app kan du gå en guidad tur bland statyerna med hjälp av Skulpturguiden i Museiparken. 

I Karlstad finns även flera arkitektoniska landmärken. Värmlands museum på Sandgrundsudden består av två byggnader med vitt skilda uttryck. Dels finns Cyrillushuset vars utformning inspirerats av österländsk byggnadstradition och 1920-talsklassicism, dels finns Nyrénhuset som stod färdigt 1998 och som balanserar på gränsen mellan modern arkitektur och klassisk stil. 

Foto: Christine Holm

Shoppingupplevelser

I Karlstads levande stadskärna myllrar det av såväl butiker från populära kedjor som unika, lokala butiker. Några besöksvärda butiker som är unika för Karlstad är den välsorterade Syster C och den stilsäkra Odds & Ends som båda ligger vackert beläget vid Frödingsparken. Några hundra meter därifrån finns Thimar form som fokuserar på handplockad inredning och högklassig formgivning. I Karlstads stadskärna finns även Debut som är välfylld med trendiga och exklusiva plagg och Garderob som har fashionabla plagg för alla tillfällen.  

Bergvik Köpcenter strax utanför stadskärnan finns allt du behöver samlat under ett tak, allt från kläder, skönhet och smycken till elektronik, inredning och fritid. 

Kulinariska upplevelser och mysiga caféer

Stilla hungern mitt på dagen

Ät en trevlig lunch på The Locker Room på Löfbergs Arena som har en lunchmeny med rätter som influerats från olika matkulturer. Är du sugen på östasiatisk mat finns Yomo som ligger i centrala Karlstad och som erbjuder en stor lunchbuffé alla dagar i veckan.  

Lockar fisk och skaldjur av högsta kvalitet? Hos Lillängshamnens Fiskrökeri på Hammarö, grannkommunen till Karlstad, kan du köpa med dig rökt fisk och andra delikatesser från deras butik och lunchtakeaway. Vill du hellre stanna kvar i Karlstad kan du äta trevlig husmanskost på Bibliotekskaféet i centrum. Mittemot Bibliotekskaféet finns också restaurangen Zest där fokus ligger på vegetarisk mat och ekologiska råvaror. 

Om du är osäker på vad du är sugen på kan du besöka Olssons Bazar där du hittar såväl en stor lunchbuffé och en a la carte-meny som ett bageri och en stor bar.

Foto: Linn Malmén

Mysiga caféer för en gofika

Känner du suget efter en kopp kaffe efter att ha strosat runt i Karlstad och känt doften av rostat kaffe i luften? Besök Löfbergs Rosteri och Kaffebar på bottenvåningen av den egna kaffefabriken för att avnjuta en kopp färskrostat kaffe och kanske även en frukost, fika eller lättare lunch. Hos hantverksbagerierna Artisan Bread och Swenströmskas Stenugnsbageri serveras genuint fika, bröd och kaffe i mysiga miljöer.   

Varför inte passa på att svänga förbi Carli Café för att prova några egenproducerade praliner eller italiensk gelato som tillverkas på plats. Om du vill ta en gofika i ett naturnära läge kanske kaféet på Naturum Värmland i Mariebergsskogen är något för dig. Kombinera kafébesöket med en stadsnära promenad i Mariebergsskogen, som är Karlstads stadspark, eller längs något av alla vattenstråk som rinner genom staden. 

Foto: Tommy Andersson

Kulinariska smakupplevelser kvällstid

Det finns goda möjligheter för kulinariska upplevelser hos Karlstads alla restauranger. Vad sägs om att äta exklusiva och smarriga tapas i Baróns mäktiga restaurang som tidigare huserat en bank? Eller kanske är du sugen på lite rökiga smaker från Julins Backyard Barbecue som serverar autentisk Texas BBQ? Eller är det kanske hantverkssushi från Sooshi med fräscha råvaror och nya kombinationer som lockar mest? 

Det finns även flera olika restauranger som blandar olika influenser i fusion-koncept. På Teburu hittar du en spännande asian fusion som garanterat kommer leverera nya smaker. Om du är mer sugen på taco fusion kan äta kreativa tacos som utmanar fredagstacosen på Skogshyddans Funky Taco. Är det pizza och italiensk cuisine som lotten tillslut landar på är Napoli, den första pizzerian som öppnade i Karlstad, väl värt ett besök. 

För en matupplevelse utöver det vanliga kan du även bege dig till Borgviks Gård, en 30 minuters bilfärd från Karlstad. Här kan du äta vällagad och modern mat i en vacker miljö. 

Bekväma och stadsnära boenden eller lantliga herrgårdar

Stadsnära boenden

För dig som vill bo stadsnära finns flera härliga boenden att välja mellan. Det klassiska Elite Stadshotellet Karlstad ligger mitt i Karlstad med utsikt över Klarälven. Varför inte passa på att besöka hotellets spa under din vistelse? Planerar du att se en föreställning på Karlstad CCC kan du passa på att bo på det intilliggande First Hotel River C som är beläget med fin utsikt över Klarälven. 

Vill du bo centralt och känna av stadspulsen är Clarion Collection Hotel Drott ett bra val för dig. För dig som vill ha nära till stan, men bo nära vatten och i utkanten av myllret passar Scandic Klarälven bäst. För dig som vill ha en bekväm vistelse på ett lite annorlunda boende finns Clarion Collection Hotel Bilan som har en annorlunda historia. Här bor du nämligen bekvämt i renoverade fängelseceller med högt i tak och synliga takbjälkar i ett hus som tidigare huserade länsfängelset.

Lantliga boenden

Bultar hjärtat mer för boende i lantliga miljöer med närhet till Karlstad kan Dömle Herrgård Spa och Resort vara boendet för dig. Här får du den perfekta kombinationen av kulinariska upplevelser, vackra byggnader och en smidig resväg till Karlstad. Ett annat lantligt alternativ är Apertins Hotell där du bor nära ett naturreservat i traditionella, värmländska byggnader som är belägna i ett grannskap med anor från 1600-talet. Föredrar du ett bed and breakfast finns charmiga Villa Fryksta som är vackert beläget vid Nedre Frykens strandkant.  

I Karlstad finns det en bred variation av restauranger, boenden och upplevelser så att du kan skräddarsy din vistelse precis som du själv önskar den.  

Välkommen till Karlstad! 

Copy link
Powered by Social Snap