Opplevelser i Värmland

Unn deg en helg på herregård i Värmland

4 minuters läsning

Unn deg en helg på en herskapelig herregård i Värmland

Hos våre gode naboer i øst, kun en drøy times tid med bil fra Oslo, finner du mange godt bevarte herregårder – ofte med et eksepsjonelt bra kjøkken. Overrask en du er glad i med en royal opplevelse på den svenske landsbygda

Svenske herregårder har en lang og rikholdig historie, helt fra den tiden da privilegerte adelsfolk fra overklassen disponerte store herregårder for kongen. Til gjengjeld måtte de holde ham med menn og hester når det var krig. 

I Värmland finnes det svært mange slike herregårder som har veldig høy standard på overnatting, matservering med lokalt tilsnitt og ikke minst, evnen til å gi et innblikk i historien som gjelder for akkurat den herregården du velger å bo på. Unn deg selv et opphold på et herskapelig sted, nyt godt av tradisjonsrik svensk mat og ikke minst, gode historier du kan fortelle når du kommer hjem igjen.

Her er et utvalg av vakre herregårder i Värmland hvor du kan nyte vakker natur, kulinariske opplevelser og ikke minst den svenske gjestfriheten.

Dömle Herrgård Herrgård Spa & Relax

Midt i Värmland, rett utenfor Deje, finner du vakre Dömle Herrgård med en mange hundre år lang historie og et moderne konsept. Dömle Herrgård er et populært sted for romantiske weekender, brylluper og andre store fester. Den idylliske herregården er kjent for sitt fantastiske kjøkken med sesongbasert lokalmat og egen vinkjeller.

Fordelt på tre bygninger finner du 66 rom med til sammen 113 senger. På sommerstid kan du låne sykler og oppdage Klarälvsleden – en 90 kilometer lang asfaltert og bilfri sykkelvei. Herregården har også en egen badestrand, og en av Värmlands aller beste golfbaner, kun 100 meter unna.

Hennickehammars Herrgård 

Like i nærheten av Filipstad ligger staselige Hennickehammars Herrgård i naturskjønne omgivelser. Herregården fra 1700-tallet er viden kjent for sin sjarm, sitt gode kjøkken og sine fine rom. Nyt spa- og velværefasiliteter eller lån en båt og utforsk Hemtjärn som ligger rett bak herregården. Det er i tillegg muligheter for aktiviteter som tennis, boule og golf. Herregården har 51 rom og seks mini-suiter. 

Ölme Prästgård 

I Kristinehamn ligger den vakre prestegården Ölme Prästgård, fra 1700-tallet med nydelig utsikt utover Ölmeslätten. Her tilbys du en rolig og harmonisk stemning med unik innredning på hvert rom og førsteklasses mat som lages med stor omsorg og kjærlighet til lokalproduserte råvarer. Det herrgårdsliknende gjestgiveriet har totalt 8 sjarmerende rom, alle med personlig innredning hvorav ett av rommene ligger i et eget hus, den såkalte Skriverstugan. 

Foto: Lottie Knutson

Ulvsby Herrgård 

I landlige omgivelser ved innsjøen Fryken i Sunne ligger Ulvsby Herrgård med en fantastisk utsikt. Flere av rommene på Ulvsby Herrgård ligger i det gamle fengselet, som i 2018 ble renovert og gjort langt mer komfortabelt enn det en gang var. Herregården, som også er kjent som Länsmannsgården fra Selma Lagerlöfs roman Gösta Berlings saga fra 1891, tilbyr kulinariske opplevelser under mottoet fra jord til bord. Det vil si kortreist lokal mat. Menyen varierer etter tilgangen på råvarer. 

Ulvsby Herrgård har et eget lite bibliotek og det er mye kunst på veggene. Fra den herskapelige herregården kan du følge en bjerkeallé ned til en egen dampbåtbrygge. Like i nærheten finner du også Selma Lagerlöfs minnegård Mårbacka, som absolutt er verdt et besøk når du først er i Sunne. 

Foto: Studio Karl & Moa

Sahlströmsgården

Sahlströmsgården er en gammel slektsgård beliggende i Utterbyn, bare noen kilometer nord for Torsby. Her kan du bo behagelig og kombinere rekreasjon, naturopplevelser og kunstvandringer. Sahlströmsgården er nemlig en skattekiste fylt med minner fra rare kunstnerskjebner. Fra århundreskiftet og fremover samlet kunstnere og kulturpersonligheter fra hele landet seg her. Sørg for å få med deg en guidet visning, og minst et besøk i den koselige badstua med utsikt mot innsjøen nedenfor. 

Apertins Hotell

Apertins Hotell spiser du godt og bor i smakfullt innredede rom. Herregården ligger i et naturreservat med bølgende grønnskog om sommeren og fine turstier året rundt. Her finner du komfortabel overnatting hvor du kan kjenne historiens vingeslag. Den eldste delen av herregården ble bygget på 1670-tallet, og den andre etasjen ble lagt til omtrent hundre år senere, noe som er tilstrekkelig grunn til å besøke herregården for de som er interessert i arkitektur og bygningsvern! 

Risbergs Herrgård

Risbergs herregårdmiljø passer for deg som vil ha et funksjonelt bosted med det lille ekstra. Herrgården ligger vakkert til ved Rådasjön, ca 10 minutters kjøretur fra Hagfors. Her kan lager du din egen mat och du kan leie et enkeltrom eller en egen fløy ut ifra hvor mange dere er i reisefølget. På gården kan du nyte herlige bad i innsjøen og nærheten til vandrings- og MTB-løyper.

Foto: Tommy Pedersen

Deilige herregårdsopplevelser

Visa alla

Copy link
Powered by Social Snap