En värmlandsguide till

Instagramvänliga platser i Värmland

6 minuters läsning

10 Instagramvänliga platser i Värmland

I denna guide finner du vilka platser som utmärker sig lite extra fint framför kameran. Platser som alltså är högst lämpade att posta på Instagram, alla i Värmland såklart!

1. Kittelfältet i Filipstad

Vill du fotografera ett rikt djur- och naturliv? – Då är Kittelfältet en plats för dig!

Kittelfältet vid Alsterstjärnarna är ett område med tydliga spår efter inlandsisen i form av djupa dödisgropar. Groparna är kraterliknande fördjupningar efter isberg som legat inbäddade i sanden. Ordet ”dödis” kommer av att isberget fastnat i bottnen och inte kan röra sig, till skillnad mot inlandsisen som hela tiden rörde sig som en stor massa och därför kallas ”levande is”. De största och djupaste groparna har små sjöar. Sundstjärn har turkosfärgat vatten beroende på förekomsten av ett växtplankton i vattnet. Kring Alsterstjärnarna och västerut mot Sundstjärnen växer äldre tallskog.

Reservatet bildades för att bevara Kittelfältets ytformer. Syftet är även att bevara skogsbestånden intakta på grund av deras pedagogiska betydelse för förståelsen av naturföreteelsen.

Sjön som du ser på bilden är berömd för sin grönblåa nyans och blir fantastiskt fin på bild.

2. Granberget

På få ställen kan du uppleva en utsikt som denna. Vandra till Värmlands högsta berg med en topp på 700,5 meter över havet. Toppen ligger ovan skogsgränsen, men under trädgränsen varför fjällskog växer här. 1994 byggdes ett 12 meter högt torn vilket säkerställer att du får uppleva den bästa av utsikter över Värmlands vackra skogar, sjöar och berg. För att komma till utsiktstornet gör man en vandring på ca 2,5 km (medelsvår vandring).

3. Kungskvarnen i Grums

Kungskvarnen i Borgvik ligger vackert belägen längs älven och utgör en del av den kulturhistoriska miljön som präglar Borgvik. ​Kungskvarnen i Borgvik är den perfekta inramningen för både stora och små sammankomster. Kungskvarnen är ett litet, familjedrivet hotell som ligger vackert inbäddat i grönska i natursköna Borgvik. Ett perfekt ställe för att ta fina bilder utomhus. Den stora terrassen längs med kanalen är fantastisk på sommaren med vackra, stora hortensior och klätterväxter som ringar in entrén.

4. Picassoskulpturen i Kristinehamn

Visste du att det finns tre monumentala skulpturer av Picasso i Sverige som egentligen inte är skapade av Picasso själv utan en norsk konstnär? Alla är placerade på ganska oväntade platser. Har man någonsin varit i Kristinehamn så har man säkert sett den ena av dem. Tète de femme, eller kvinnohuvud, skapades av den norske konstnären Carl Nesjar 1965 efter en maquette av Pablo Picasso. Platsen där Picassoskulpturen står är lika fin året om och gör sig perfekt på bild!

5. Tilas Stoll i Filipstad

Högbergsfältet invid sjön Yngen utanför Filipstad är ett naturreservat som överallt bär särpräglade lämningar från områdets gruvdrift, en drift som i vissa fall startade redan på medeltiden. En sådan lämning är den horisontella gruvgången Tilas Stoll från 1767. Ett vanligt syfte med stollgångar var ett dränera en gruva från vatten. Just Tilas är 25 meter lång, och en unik plats att gå in i och se hur den avvecklade gruvan ser ut från insidan. Det är både fascinerande och vackert. 

6. Munkforsen i Munkfors

Här kan du uppleva en ödmjukande syn naturens krafter. På specifika dagar under sommaren förvandlar det forsande vattnet Munkforsen till ett vackert och spektakulärt skådespel. Ett skådespel som du har möjlighet att beskåda på bara några meters avstånd. Munkforsen är värt både ett och flera besök! Med en fallhöjd på 17 meter är Munkforsen Klarälvens högsta naturliga vattenfall.

Ett påsläpp varar under fyra timmar och under den tiden är det cirka 576 000 000 liter vatten som strömmar ut över kanten! Trots den enorma mängden vatten är det inte vattenfallets maxkapacitet. Men för att inte påverka nivån av vattenflödet in i kraftverket för mycket är den nuvarande vattenmängden som forsar ut för vattenfallet cira 40 m³/s (kubikmeter per sekund).

Rottnesros park i Sunne

7. Rottneros Park i Sunne

Rottneros Park är en unik skulpturpark i Sunne, Värmland, med unika naturparker och nyskapande trädgårdsformgivning i en spännande kombination. Det är en plats full av skrönor och historier, drömmar och visioner som längtar efter att berättas.

Rottneros Park är en fantastisk blomster och skulpturpark på många sätt. Parken är till ytan hela 22 hektar stor. Här finns många olika miljöer och trädgårdsrum att utforska. Runt varje byggnad finns växter och skulpturer som skapar karaktär till de olika rummen. Eftersom det är så stort finns det också rum för alla. I Rottneros finns äventyrspark som innehåller flera lekattraktioner som riktar sig till de något större barnen. Här kan barnen svinga sig i lianer, köra bil på bilbanan, prova piratflotten eller klättra runt och leka sjörövare i piratskeppet. Nere vid Fryken finns också en strand med badmöjligheter och parkens stora gräsmattor passar för picknick och utelekar. Rottneros park är ett perfekt utflyktsmål för barnfamiljen.

8. Wermland Opera i Karlstad

I Karlstad hittar du ett av Sveriges sex operahus, Wermland Opera. Inhyst i den vackra vita byggnaden Karlstads teater med Klarälven rinnande alldeles runt knuten. Teatern är ritad av arkitekten Axel Anderberg och invigdes i november 1893 med en invigningsprolog skriven av Gustaf Fröding. Men nu är det Wermland Opera som står för noterna.

Med en handfull fast anställda sångare samt orkestern; Wermland Operas orkester, bestående av 35 heltidsmusiker, presenterar Wermland Opera produktioner i världsklass för karlstadsbor, värmlänningar och tillresta. Wermland Opera har rykte om sig att vara nyskapande och djärv, både i verk-val och utförande. Inom både opera och musikal presenterar Wermland Opera ofta sverige- och nordenpremiärer, men framför även ofta klassiska stycken i en något nyare kostym.

Hammarö Sydspets

9. Hammarö Sydspets

Hammarö Sydspets på Hammarö är en genuin bit Vänerkust med en fantastisk och vidsträckt utsikt över Vänern. Här finns också en fågelstationen och Skage fyr. Dessutom kan du njuta av både friluftsliv och härliga klippbad.

10. Wiksfors Bruk i Långserud

Wiksfors Bruk är ett populärt besöksmål med flera olika butiker och verksamheter. 2020 prisades Wiksfors som ett av Sveriges bästa besöksmål. Ta dig en tur till Wiksfors för att avnjuta en god pizza eller en våffla samt gå kolla i de fina butikerna som finns. Här hittar du hantverksbutiker, inredningsbutiker samt lokalproducerade råvaror så som skafferivaror och kött.

Passa på att besöka Lotta Boholm Walls verkstad. Sedan 2018 har Lotta drivit sin ateljé där du får första plats till att se hur skulpturerna växer fram ifrån ritbordet till färdiga konstnär. Den unika konsten på Wiksfors Bruk har resulterat i två stycken 15 meters snidade pålar tillverkade av Lotta. Den ena ska vara en hyllning till pigans liv och den andra till drängens liv. På somrarna får även du en chans att prova på hantverket då Lotta anordnar workshops för dig som är intresserad av denna unika hantverks stil.

Copy link
Powered by Social Snap