Klarälvsbanan & Klarälvsleden

Klarälvsbanan

2 minuters läsning

Foto:

Øyvind Lund

Klarälvsbanan

Klarälvsbanan löper längs en 90 km asfalterad och bilfri banvall. Här reser du från ett öppet jordbrukslandskap i söder till den mörka och vänliga skogen i norr.


Klarälvsbanan var en järnvägslinje som byggdes i slutet av 1800-talet. Det var en 180 kilometer lång, smalspårig järnvägslinje, som gick från Skoghall i söder genom Karlstad, Munkfors, Hagfors och till Filipstad. Dåvarande Uddeholmsbolaget var huvudägare och de döpte järnvägslinjen till NKlJ-banan, Nordmark – Klarälvens Järnvägar.

Klarälvsbanan

Klarälvsbanan med anslutning till Klarälvsleden utgör tillsammans en 220 kilometer lång sträcka. En cykelled genom den värmländska vackra naturen, från Hammarö i söder till Sysslebäck i norr.

Klarälvsbanan är en 90 kilometer lång bilfri cykel- och vandringsled. En gammal banvall som asfalterats och nu erbjuder upplevelser för alla sinnen genom naturen, kulturen, maten, äventyret och den friska luften. Från Karlstad i söder till Uddeholm i norr erbjuder den ovanliga turen en mängd spännande platser och historier att besöka och ta del av.

I den djupa skogen runt Uddeholm tar den asfalterade Klarälvsbanan slut och Klarälvsleden tar vid. Vill du veta mer om Klarälvsleden följ länken.


Här kan du ladda ner en översiktskarta för Klarälvsbanan och Klarälvsleden, samt kartor för alla sträckor. Vill du hellre ha en fysisk karta går det fint att skicka efter.

Kartor i PDF-format

Här kan du ladda ner kartor i PDF-format för varje delsträcka.