KLARÄLVSBANAN & KLARÄLVSLEDEN

Klarälvsleden

3 minuters läsning

Foto:

Per Eriksson

Klarälvsleden

Klarälvsleden – 130 kilometer cykelled längs gamla landsvägar och tillkörda grusvägar med utsikt över den vindlande Klarälven och med vildmarken som granne på färden.


Vid Uddeholm övergår Klarälvsbanan i norra Klarälvsleden

Här väljer du om du vill fortsätta din färd längs älven eller ta av och passera Hagfors på din väg norrut. Någon kilometer söder om Ekshärad passerar du Sun Dance Ranch, där du kan stanna till och fika eller unna dig en tur på hästryggen. Längre norrut hittar du Profossdammen, där det finns möjlighet till fiske eller till och med övernattning i kåta.

Vägen slingrar nu sakta uppåt mot ett av områdets stora turistmål – det vackra Brattfallet, med fina vandringsleder och ett härligt vattenfall som inbjuder till bad för den modige. Från Brattfallet har du nu en brant utförslöpa ned mot bron till västra sidan av älven där leden sedan går vidare på grusväg omgärdad av vacker äldre bebyggelse och stora gårdar.

För den som har intresse av fiske…

…och Klarälvens utveckling från istid och framåt, rekommenderas ett besök på Älvens Hus på östra sidan av stora bron i Värnäs. Om du behöver proviantera finns där också en liten butik vid bensinstationen. Leden går vidare längs västra sidan av älven och när du kommer till Månäs finns ett vindskydd med grillplats nära brofästet invid älven, ifall du skulle behöva stanna och rasta. Efter några kilometer passerar du vägen upp mot Hjällstad. För dig som vill över till Fryksdalen på mindre vägar är detta ett bra alternativ, men du behöver en karta för att orientera dig om du inte är känd i området.

Branäs

Klarälvsleden går vidare mot Branäs men dessförinnan passerar du även det lilla naturreservatet Knappnäs på högra sidan invid älven. Strax norr om Branäs kan du göra en avstickare över till andra sidan älven och besöka Utmarksmuseet med Pilgrimstapeten och Dalby Hembygdsgård. Nu återstår sista etappen fram till Sysslebäck där det finns mycket att se och göra. Missa inte Naturpralinen med guidade turer i chokladfabriken, goda praliner och även egentillverkad glass.

Vid Karlstad övergår Klarälvsbanan i södra Klarälvsleden

Sista etappen av södra klarälvsleden är 10 kilometer lång, mellan Karlstad – Hammarö. Från Karlstad några kilometer in i leden kan du stanna och besöka Hammarö Art Gallery och njuta av konst i alla dess former. Vidare inte långt ifrån leden ligger Hammarös Kulturbygd en kultursevärdhet som är värd ett besök. Allt från gravfält från järnåldern, den spånklädda Hammarö kyrka som uppfördes på 1300-talet, hembygdsgård till Skärgårdsmuseum med föremål från det gamla vänerfisket samt mycket mer. Vidare och slutligen kommer du till Mörudden där du finner Restaurang, campingplats, kiosk, Kayakomat , flera tillgänglighetsanpassade badplatser och parkeringsplatser för dig som önskar starta färden på leden och vidare till klarälvsbanan därifrån.