En historia om

Klässbols Linneväveri

2 minuters läsning

Klässbols Linneväveri

Klässbol är den lilla orten söder om Arvika i Värmland som sedan 100 år representerar svensk design och kvalitet. Fyra generationer av vävare har satt Klässbol på kartan med sitt linneväveri.

Historien började 1920

Allt tog sin början i ett kök år 1920. Med lin från bönder i trakten började Hjalmar Johansson väva linnelakan och linnehanddukar. Allt i hopp om att skapa sig en försörjning efter utbildningen till linnevävare. Ett år senare införskaffades den första mekaniska vävstolen, vilken även den installerades i köket. Takhöjden räckte inte riktigt till, så ett hål i taket var tvunget att göras. Produktionen tog fart och under några år utvecklades verksamheten och flyttade från köket till ett närliggande soldattorp.

En levande linnefabrik

När Hjalmar Johansson gick bort, tog barnen Stina och Vitalis över. Nästa generationsskifte skedde 1975 och sedan 2003 står barnbarnsbarnet Andreas Johansson som VD.

Den 100-åriga historien är allra högst levande i fabriken idag.

Våra besökare får på egen hand gå runt och titta i hela vår produktion. Den som hör av sig före besöket kan få en guidad visning. Någon av oss berättar företagets historia, hur vi arbetar idag, vilka projekt som präglar vår utveckling och hur vi jobbar med design

Anders Johansson

Linne för kungar och prinsessor

Idag älskas Klässbols dukar, servetter, handdukar och andra linneprodukter världen över. Hedersuppdragen har varit många. 1984 designade och vävde Klässbol dukar och servetter till Sveriges alla ambassader världen över. Och i början av 1990-talet valde Nobelfesten att ta fram sin egen kollektion för Nobelmiddagen. Det blev Klässbols Linneväveri som designade och vävde 500 meter linneduk och 1 400 servetter till Nobelfestens remake inför 90-årsjubileet.

På senare år har Klässbol flyttat in i Kronprinsessan Victorias sovrum. Väveriet designade och vävde Värmlands bröllopsgåva till Victoria och Daniel – ett bäddset med parets monogram invävt i tyget.

– Det är en balansgång att hålla i kulturarvet och samtidigt investera för framtiden. Men kvalitet har alltid varit vår ledstjärna. Det gäller hela kedjan från råvara och förädlingstekniker till design och vävteknik, avslutar Andreas Johansson.

2020 fyllde Klässbols Linneväver 100 år

Verksamheten har funnits i över 100 år med samma vävteknik och material.

Copy link
Powered by Social Snap