Värmester

Kultur och skärgårdsliv vid Vänern

6 minuters läsning

Foto:

Tommie_S_Ohlson

Kultur och skärgårdsliv vid Vänern

Vänern erbjuder upplevelser för alla sinnen, året om. Här finns naturen, kulturen, måltiderna och aktiviteterna som fyller dig med glädje och välbehag oavsett om du kommer via vatten eller land.

Vänern – Värmlands hav

Vänern är som havet – men ändå inte – istället möts du av en sjö med ett stort utbud av kultur, upplevelser och skärgårdsliv. Vänern bjuder på havsliknande miljöer med kala klippor och skär, stora sandstränder och grunda vikar. Här finns 22 000 öar, holmar och skär. Exempel på andra miljötyper är artrika strandängar, lövsumpskogar och stora fågel- och våtmarksområden.

Några vattendrag som rinner till Vänern är Klarälven, Upperudsälven, Byälven, Norsälven, Tidan och Lidan. Från Vänerns utlopp fortsätter vattnet via Göta Älv till havet.  

Aktiviteter vid Vänern

Borgvikshamnen är det fin utsikt över norra Vänerskärgården. Där finns möjlighet att hyra kajak och kanot för de mer äventyrslystna. Ta en tur i Borgviksjön och Grumsfjorden som är ett sjösystem kopplat till Vänern. Har du tur kan du få se bäver och rovfåglar när du tyst paddlar fram i det lugna vattnet. För den mer erfarne är en kajaktur på Storvänerns öppna vatten med öde öar i naturreservatsområden att rekommendera, med eller utan guide.

Kristinehamns skärgård kan du nuta av sandstränder och badklippor, när du paddla runt Vålösundet via Picassoskulpturen och ut mot Vålön/Kalvön/Sibberön.

Nordc EcoTours samarbetar med både Duse Udde och Krokstad Herrgård och erbjuder paketlösningar med både övernattning, måltidsupplevelser och vattenaktiviteter med eller utan guide. Till Säffles trevliga och välskötta gästhamnar kan du ta dig lätt och med båt utforska Vikingaleden.

Ta en tur med Luröbåten från Säffle ut till Lurö eller Läckö. Luröskärgården är känd långt utanför Sveriges gränser för sin vackra natur och säregna fauna. På Lurö, en ö mitt i Vänern, kan du vandra längs klippor, på stigar och bland lummiga träd och övernatta på gästhärberget. Du kan också se spåren av Lurös rika historia i ruinkullar efter klosterkyrkan och tegelbruksugnar, odlingsrösen och nätbodar, ängar och ett litet skolhus.

Badplatser vid Vänern

De mest kända badplatserna är Bomstad och Skutberget men det finns hur många vikar, öar och stränder som helst längs Vänern.

Fiske i Vänern

Vänern är den sjö som har flest fiskarter i hela Sverige. Vänern erbjuder bra fiskevatten och här är det fritt att fiska med spö. Du kan ta dig ut till ett antal öar med turbåtar eller delta på en trollingscharter. 

I Vänern finns bra fiskevatten med över 30 arter sötvattenfisk. Den vanligast förekommande fisken är nors och därefter kommer siklöja. Du kan få bl a abborre, gädda och gös på kroken och är finns Europas bästa lax- och öringsvatten. Vår och höstfisket är mycket uppskattat. Vänern är landets mest betydelsefulla sjö för yrkesfisket och idag finns omkring 80 yrkesfiskare som årligen fångar årligen ca 600 ton fisk.

Övernatta vid Vänern

Duse Udde Camping är en riktig pärla i vackra omgivningar. Naturen bjuder på fina natur- och cykelstigar samt ett rikt djurliv, fantastiska badmöjligheter med barnvänliga sandstränder och mysiga klippor. Med en fantastisk vy över Vänerhavet ligger den mer än hundra år gamla fyren som idag är en mysig restaurang och café. Närheten till Vänern gör Duse Udde till ett paradis för vattensporter som vindsurfing och fiske. Campingen kan även stoltsera med en egen gästhamn.

Gästhamnen, campingen och restaurangen på Ekenäs är omtyckta. Här finns både cyklar och kajaker att hyra och här kan du vandra vid Vänerns strand på den 1 km långa leden ut till Ladholmens sydspets med en vacker panoramavy utöver Vänern. Här finns ett vindskydd med iordningsställd grillplats. Denna del av leden är dessutom handikappanpassad. För dig som vill vandra lite längre finns Pilgrimsleden som sträcker sig från Lurö i Säffle ändra upp till Arvika och Eda kommuner.

Karlstad Swecamp Bomstadbaden är en av Värmland rivieror och ett semesterparadis beläget vid Vänerns strand. Här får du upplevelserika dagar med hinderbana, ledarledda barnaktiviteter, vandring i närliggande friluftsområde och somriga underhållningskvällar. Eller avslappnade stunder med minispa, jazucci & bastu, strandhäng och svampplockning i rofylld omgivning.  

På Skutberget, erbjuds du en anläggning med stugor och campingytor. På friluftsområdet finns beachvolley, frisbeegolf, minigolf, fotbollsplaner, mountainbikebana, elbilar, windsurfing, kajaker och andra vattenaktiviteter. Dessutom finns det grillplatser och motionsspår – som klassats som Sveriges Bästa motionsspår.

Kuststaden mitt i landet

Från Kristinehamn är vägarna ut i skärgården många oavsett om du har egen båt eller inte. Med turbåtarna tar du dig smidigt till öarna Vålön, Kalvön (härifrån kan du även ta dig vidare till Sibberön), Alvön och Långön. Vill du kan du åka från centrum genom Vålösundet och gå av vid Vålösundsbryggan alldeles intill Kristinehamns kända Picassoskulptur. Det går även bra att promenera eller cykla längs strandpromenaden (Vålösundsvägen) ut mot skärgården. Barnen kan följa med på piratäventyr. Köp en quest-påse på Kristinehamns turistbyrå och hjälp piraterna i sin jakt på Bojorten som ärkefienderna saxarna har knyckt.

Hitta din Skärgårdsfavorit

Ta träbåten Stöten ut till barnfamiljernas paradis och Kristinehamns största ö, Vålön. Båten går från Vålösundsbryggan i Kristinehamn flera gånger om dagen (tisdag-söndag), två gånger per dag kan du dessutom åka hela vägen från centrum och njuta av det vackra Vålösundet. På ön Vålön hittar du de populära Sandvikarna med både långgrunda sandstränder och lekplats. Om du blir hungrig finns möjligheter till grill och picknick.

Vill du sträcka på benen kan du vandra mellan de tre öarna, Vålön-Kalvön-Sibberön. Vandringsleden är 4 km enkel väg och längs stigen kan du passa på att ta ett dopp eller spana ut över Vänerskärgården. På Kalvön kan du även övernatta vid de utmärkta tältplatserna och vakna upp till vågornas kluckande.

Alvön kallas av många solbadarön, en benämning som passar bra med tanke på öns många slipade och mjukt formade klippor som ofta ligger tomma och bara väntar på att få ta emot badsugna. Ta med tält och njut av den vackra solnedgången över Vänern.

Långön är en riktig liten pärla med många fina naturhamnar. Här kan du med lätthet hitta din egen klippa och det finns flera öppna ytor där du kan slå upp ett tält. Det finns även ett vindskydd intill turbåtbryggan. Långön är det perfekta mål för den som vill njuta av lugnet och stillheten på en, ofta, helt egen skärgårdsö.

Aktiviteter

Visa alla
Copy link
Powered by Social Snap