En guide till

Levande kulturupplevelser i Värmland

10 minuters läsning

Levande kultur och historia i Värmland

I Värmland finns alla möjligheter att samla på sig inspirerande upplevelser inom kultur och historia. Det centrala geografiska läget gör det enkelt att komma hit och avstånden mellan våra utvalda besöksmål är korta. Gör dig redo för din egen kulturresa!

Gods, gårdar och herrgårdar i Värmland

Ulvsby Herrgård vid vackra Fryken

Ulvsby Herrgård ligger vackert vid sjön Fryken. Utsikten är nästan onödigt vacker. Berättelser om det goda livet på och kring Ulvsby herrgård avlöser varandra genom århundradena. Idag är herrgården en uppskattad plats för avkoppling, god mat och dryck, möten och nya upplevelser. Här ryms hotell, restaurang, Kafé Tant Blå och rullande konstutställningar. Här kan du även fira årets högtidsdagar och helger, ofta med specialmeny och erbjudanden som passar hela familjen.

Dömle Herrgård Spa & Resort

Dömle Herrgård med anor från 1456 är Dömle herrgård idag en vacker blandning av klassisk herrgård och toppmodernt koncept för konferens, Spa, kickoff, viktiga möten, livets stora fester och drömbröllop. Kombinera boende, god mat från välkänt kök och de aktiviteter du gillar.

Anrik historia på Bofors Hotell

Detta anrika hotell från 1930 är ritat av arkitekt Wilhelm van Eyck och präglas av italiensk villastil. De senaste tio åren har hotellet renoverats varsamt i enlighet med arkitektens ursprungliga intentioner. Idag är Bofors Hotel en oas som förenar svunna tider i de storslagna salongerna med den moderna stadens framtidsvisioner.

Bo bekvämt på Hennikehammars Herrgård

Hennickehammars Herrgårdär den vackra herrgårdsbyggnaden från 1700-talet ligger inbäddad i skogen alldeles intill en liten tjärn. En sagolik plats för konferenser, möten och livets alla högtidsstunder. Här bor du bekvämt i något av de 51 rummen. Köket håller mycket hög klass.

Värmlands äldsta herrgård – Saxå Bruk

Saxå bruk grundades 1540 och är Värmlands äldsta. Herrgården med flyglar, kavaljersbyggnad, Ernstmagasin och lusthus är varsamt renoverade och omgärdas av en långsträckt park som övergår i Saxå golfklubb med 18 hål. Här bor du i historiskt och charmfullt inredda gästrum med hotellstandard. Ägaren Carl Jan Granqvist, en av Sveriges mest kända krögare och matexperter, sätter sin prägel på köket. Middagarna här är en smakresa för alla sinnen.

Personligt inredda rum på Ölme Prästgård Gästgiveri

På en kulle med utsikt över Ölmeslätten – bland lönn, ek, ask och kastanj – finner du Ölme Prästgård Gästgiveri. Här erbjuds en rofylld och historisk 1700-talsmiljö med personligt inredda rum. Köket serverar högklassig mat som lagas med stor omsorg och kärlek med främst närproducerade råvaror av hög kvalitet.

Minnesvärda smakupplevelser på Krokstad Herrgård

En pampig ekallé välkomnar dig till herrgården med anor från 1200-talet. Krokstad herrgård är en plats för minnesvärda smakupplevelser. Här njuter du av kreativt lagad mat av värmländska råvaror. På gården finns 23 hotellrum, varav en svit. Välkommen hit för konferens, möten eller när du, din familj och vänner har något att fira.

Minnesgårdar i Värmland

Selma Lagerlöfs Mårbacka

Här föddes 1858 en av världensmest kända författare, nobelpristagaren Selma Lagerlöf. Uppväxtårenpå Mårbacka har tillsammans med människor och platser ibygden kring Östra Ämtervik och Sunne inspirerat till många av hennes berättelser. Gösta Berlings saga, Jerusalem och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige hör till hennes mest kända verk. Mårbacka försvann ur släktens ägo efter faderns död men 1907 kunde Selma Lagerlöf köpa tillbaka gården. Under åren 1921-1923 lät hon bygga om huset till dess nuvarande utseende efter ritningar av arkitekt Isac Gustaf Clason. I sitt testamente säger författaren att Mårbacka ska bevaras som en minnesgård och visas för allmänheten som den var vid hennes bortgång. Hemmet visas idag genom guidade turer. Vid ett besök på Mårbacka kan du även ta en promenad i trädgården, dricka kaffe med hembakat och handla i Mårbacka handel.

Rottneros park

Foto: Jakob Jacobsson

Krokstad Herrgård

Sahlströmsgården

Upplev Gustaf Frödings historia på Alsters Herrgård

Gustaf Fröding, en av Sveriges mest folkkära skalder, föddes här på Alsters herrgård 1860. Han bodde här i bara ett år, men Alsterdalen spelade en viktig roll i hans barndom som var fylld av idylliska somrar men också personliga trauman. Idag erbjuder Alsters herrgård visningar om Gustaf Fröding där du får en fördjupad och levande bild av hans liv och diktning. Visningarna sker på övre plan i huvudbyggnaden där också Frödingutställningen finns. Denna kan endast besökas i samband med visning.

Sahlströmsgården – en kulturell oas

Redan vid förra sekelskiftet var Sahlströmsgården en kulturell oas för konst, rekreation, mat och boende. Gården är fortfarande en mötesplats utöver det vanliga med unika miljöer och mat som lyfter vistelsen ytterligare. Här finns ett nybyggt hotell, generösa konferens- och möteslokaler och bland annat en vedeldad bastu. Genom guidade visningar får du ta del av det konstnärsliv som syskonen Sahlström levde här för hundra år sen och som inspirerat många andra därefter.

Alfred Nobels Björkborn

Här finns detenda museum som visar hur Alfred Nobel bodde.Efter flera årtionden utomlands kom han tillbakatill Sverige 1894 och levde här sina sista två år ilivet. Nobelmuseet i Karlskoga grundades 1982.I utställningen visas några av Alfred Nobels egnamöbler tillsammans med annan tidstypisk inredning. Här arrangeras guidade visningar året runtsom ger liv åt hans gärningar. På området finnsäven Fiffiga huset som är ett science center förvetgiriga barn i alla åldrar.

Museer och konst i Värmland

Inspiration från Rackstadskolonin på Rackstad Museet

I Arvika finns en tradition av konstnärskap och konsthantverk som i mångt och mycket inspirerats av den så kallade Rackstadkolonin, en grupp konstnärer som slog sig ner vid sjön Racken kring förra sekelskiftet. Museet som berättar deras historia och visar deras verk invigdes 1993.

Kulturhistoria och internationell konst på Värmlands Museum

Välkommen till ett av Sveriges mest besökta länsmuseer. Här samsas Värmlands kulturhistoria med internationella succéutställningar inom konst och fotografi. I restaurangen och kaféet kan du koppla av en stund och njuta av allt från en enkel fika eller dagens lunch till söndagsmiddag. Museishoppen har ett stort utbud av värmländskt konsthantverk, souvenirer och böcker.

Brigadmuseet – ett upplevelsecentrum för alla åldrar

Brigadmuseum är ett upplevelsecentrum för alla åldrar. Här får du följa med på en tidsresa mellan åren 1945 och 1991 där du får känna, lyssna, läsa och se hur kalla kriget påverkade Sverige.

Unik smakupplevelse och konst på Sliperiet i Borgvik

Varje sommarsäsong öppnar Sliperiet i Borgvik en ny spännande och mångfacetterad utställning där etablerade konstnärer möter en ny generation kreatörer. Upplevelsen blir fulländad i kombination med en måltid i restaurang Sliperiet Gastronomi, där rätterna på menyn lagas från grunden av fantastiska råvaror.

Gamla Kraftstationen i Deje – en kulturell mötesplats

Industribyggnaden har förvandlats till en kulturell mötesplats för teater, konst och musik med eget galleri. Här finns även en skaparverkstad som lockar fram kreativiteten i alla barn. Varje öppetdag serveras ekologisk lunch, nybryggt kaffe och härliga bakverk inspirerade efter säsong.

Sandgrund Lars Lerin

Sandgrund är Lars Lerins permanenta konsthall på Sandgrundsudden i centrala Karlstad. Konsthallen är öppen året runt och visar förutom Lars Lerins egna verk även konst av hans personligt inbjudna gäster. Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellist och en av de mest framstående i världen. Han arbetar även med andra tekniker och är också författare till en mängd omtalade böcker rikt illustrerade med egna målningar.

Sagolika kulturmiljöer och parker i Värmland

Gillar du känslan av historiens närvaro har Värmland många intressanta platser för dig att besöka. På flera mindre orter finns bevarande miljöer som får oss att minnas blomstrande tider för nu avvecklade järnbruk och andra industrier. De har haft stor betydelse och lagt grunden för det näringsliv som än idag präglar regionen – skogsindustri och stålindustri i världsklass.

Upptäck Rottneros parks gröna oas

Här finner du en grön oas värdatt besöka om och om igen. Rottneros är en unik skulpturpark med en spännande kombination av formellaparkrum, sköna naturparker och nyskapande trädgårdsformgivning. Det är en plats full av skrönor och historier, drömmar och visioner. Rottneros herrgård är Ekeby i Selma Lagerlöfs genombrottsberättelse Gösta Berlings saga. I mitten av 1950-talet bestämde sig visionären Svante Påhlson för att utforma Rottneros park så att den skulle matcha sagans Ekeby. Idag förvaltas parken med ambitionen att förädla det kulturarv som finns här. Flera större arrangemang återkommer årligen, bland annat Trädgårdsfestivalen och Skördefesten.

Borgvik – Värmlands bäst bevarade bruksmiljöer

Borgvik har en av Värmlands bäst bevarade bruksmiljöer. Järnbruket som fanns här startades på 1600-talet och verksamheten pågick fram till 1925. I samband med att Eiffeltornet skulle byggas till världsutställningen i Paris 1889 stod bruket för leverans av järn. Resterna av brukets storhetstid finns kvar och i en del av de gamla byggnaderna har idag annan verksamhet flyttat in. På så sätt finns det fortfarande liv i området som lockar många kulturhistoriskt intresserade besökare varje år. Den stora midsommarfesten i hyttruinen är tradition!

Kungskvarnen i Borgvik

Foto: Lottie Knutsson

Rottneros Park

Mariebergsskogen – Karlstads Stadspark

Mariebergsskogen Karlstads Stadspark är ett paradis för hela familjenmed fri entré året runt. Barnen älskar Lillskogen med alla lantdjur– kor, ponnyer, grisar, getter, får, kaniner, höns och ankor. Här finnsockså marsvin, fiskar, fåglar och illrar. I lekträdgården finns några spännande ljudexperiment och närmare stranden möjlighet att spela bangolf, boule, beachvolley och streetbasket.

Vintertid spolas en alldeles lagom stor isbana för barnen där de kan träna att åka skridskor och göra sina första piruetter. Under sommaren trafikerar rundturståget Conrad Höök parken och tar dig nära den vackra naturen med skogen, vattnet och kulturhusen. Den guidade turen går längs småvägar och stigar. I Naturum får alla nyfikna en känning av värmländsk natur. Härifrån är det sedan enkelt att fortsätta ut i ett spångat strövområde med fågeltorn och en ny vy över centrala Karlstad. Mariebergsviken är en av stans mest populära bad- och skridskovikar. I parken finns flera kaféer med fika och lunchrätter.

Paddla kanot i Dalslands kanal

Från Vänern och Köpmannebro tar du dig rakt in i Sveriges mest sjörika område. Dalslands kanal byggdes under åren 1864-1868, tänkt som en förbindelse mellan sydvästra Värmlands järnbruk och världshaven. Idag är den ett båt- och kanotområde utan motstycke. Sjöar och andra vattendrag har länkats samman av 31 slussar och mindre farleder. Total längd 253 kilometer. Båtsportkort finns.

Hembygdsgårdar i Värmland

Runt om i Värmland besöker du hembygdsgårdar där den lokala historien finns bevarad. Många av dem bjuder in till årliga arrangemang. Håll utkik på visitvarmland.se och i lokala annonsblad.

Ransäters Hembygdsgård

I hjärtat av Värmland finns mycket att uppleva. Ransäters hembygdsgård är en bra utgångspunkt med boende i moderna stugor med utsikt över Klarälven. På området finns flera museer, servering och sköna grönytor. Under året återkommer många välbesökta arrangemang, bland annat världens största dragspelsträff.

Berättelser från scen och opera

Scenkonst ger oss något alldeles speciellt. Genom musik, sång och skådespelarnas agerande är det enkelt att leva sig in i andra människors liv. Det är inte konstigt att vi många gånger känner oss helt uppfyllda av det vi fått vara med om när vi lämnar teatern. Upplevelsen finns kvar för lång tid framöver. Vi borde helt enkelt gå på teater lite oftare!

Opera och berättelse på Wermland Opera

Kritikerrosade Wermland Opera med den egna orkestern Sinfonietta drar långväga publik till sina föreställningar. Uppsättningarna vilar på tre koncept – opera, musikal och konsert. Stora scenen finns vid Klarälvens strand i Karlstad teater och Lilla scenen är inrymd i ett gammalt spinneri på Älvgatan en bit bort. Även moderna kongresshuset Karlstad CCC är hemmascen för Värmlands Sinfoniettas konserter.

Västanå Teater – Sveriges största sommarteater

Nära Frykens västra strand, strax söder om Sunne, ligger Berättarladan som är Västanå Teaters hemmascen. Den är Sveriges största sommarteater med plats för cirka 500 åskådare. Färgsprakande föreställningar med inspiration från folklig musik, dans och berättarkonst är teatergruppens signum. År efter år fylls ladan – det gäller att vara tidigt ute för att få biljetter.

Copy link
Powered by Social Snap