Handplockade tips

Maximerade vinterupplevelser

3 minuters läsning

Maximerade vinterupplevelser

Drömmen om en vit vinter med snöklädda skogar och gnistrande nejder behöver inte kännas ouppnåeligt och långt borta. I Nordvärmland väntar ett vinterland redo att utforskas och upplevas på skidor, pulka eller till fots.

Pål Johansson

I en tid då vintrarna för oss här i mellersta och södra delarna av landet ofta är lika med en regnig förlängning av hösten är det tryggt att veta att det fortfarande finns ett snöfyllt vinterlandskap inom räckhåll. I de kuperade, norra delarna av Värmland är medeltemperaturen flera grader lägre än i söder, vilket bäddar för snösäkerhet och ett smörgåsbord för alla på jakt efter härliga vinteraktiviteter.

Snöskovandring

Ett härligt sätt att uppleva den vackra naturen, djurlivet och stillheten är till fots. Men för att slippa pulsa i meterdjup snö finns det moderna snöskor att hyra. Att promenera runt ovanpå snötäcket är en annorlunda upplevelse med stor potential att bli ett minne för livet.

Fatbike-maraton på snö

Detsamma gäller om du packar med fatbiken på resan hit. Motionsturer på cykelsadeln är något man normalt sett kanske främst associerar med sommarsäsongen, men i Mattila finns alltså möjligheten att skogscykla året runt. Här anordnas dessutom Sveriges enda fatbike-maraton på snö, under Mattila Ski Marathon-helgen varje år.    

Pulkaåkning

Den kuperade terrängen lämpar sig även för familjeaktiviteten nummer ett – pulkaåkning. Utmana dina nära och kära på fartfyllda race eller prova att susa fram på någon av de österrikiska slädar som finns för gratis utlåning vid restaurangen.  

Vinterbad

Har du också fastnat för årets mest uppfriskande trend, vinterbad, eller samlar du mod att göra det? Oavsett vilket så har du kommit rätt. I vårt sjörika landskap är det aldrig speciellt långt till ett kyligt dopp. Kombinerat med en stunds upptining i bastun är det en njutning för såväl kropp som själ. Tänk på att hålla dig uppdaterad vilka platser som erbjuder bad om isen hunnit lägga sig – eller ersätt badet med snörullning.

Skridskor

Väck isdansaren eller hockeyspelaren i dig och glid ut på isbanan i vinter. På flera platser i Värmland spolas banor för allmänheten. Den som föredrar naturis och långfärdsskridskor har såklart en stor valfrihet under kalla men snöfattiga vintrar. När isen är tjock nog på Mariebergsviken i Karlstad plogas här en omkring två kilometer lång ovalbana.

Hundsläde

Ett härligt vinteräventyr är att ta plats i släden och låta en flock siberian huskies ta dig ut på tur. Det är en enorm frihetskänsla att glida genom det snöbeklädda landskapet medan de urstarka, glada hundarna bestämmer farten. Finns bland annat hos Branäs i samarbete med Hike Husky Tours.

Isfiske

Rätt klädd är isfiske en spännande upplevelse. Att vänta på napp medan vintersolens strålar värmer så där lagom mycket är mumma för välmåendet. Det du behöver är, förutom rejäla, fodrade skor och termokläder, en isborr, isdubbar, pimpelspö, pirk och något skönt att sitta på. Sedan är det bara att börja borra och prova lyckan. I Värmland finns goda möjligheter till isfiske efter bland annat abborre, gös och gädda samt öring, röding och regnbåge, exempelvis hos Guesthouse Eleven eller Going North. Kolla alltid isens tjocklek innan du ger dig ut och glöm aldrig isdubbarna.

Snöskoter

Ett mer fartfyllt sätt att uppleva landskapets natur är med hjälp. Såväl de norra som de västra delarna av Värmland bjuder på flera fina skoterleder under snörika vintrar. Hos bland annat Fredros Gård och Hovfjällets skidanläggning kan du följa med på guidade turer genom snöbeklädda sagoskogar och över frusna vattendrag. Ett actionladdat vinteräventyr.

Copy link
Powered by Social Snap