Handplockade tips

Maximerade vinterupplevelser

5 minuters läsning

Maximerade vinterupplevelser

Drömmen om en vit vinter med snöklädda skogar och gnistrande nejder behöver inte kännas ouppnåeligt och långt borta. I Nordvärmland väntar ett vinterland redo att utforskas och upplevas på skidor, pulka eller till fots.

I en tid då vintrarna för oss här i mellersta och södra delarna av landet ofta är lika med en regnig förlängning av hösten är det tryggt att veta att det fortfarande finns ett snöfyllt vinterlandskap inom räckhåll. I de kuperade, norra delarna av Värmland är medeltemperaturen flera grader lägre än i söder, vilket bäddar för snösäkerhet och ett smörgåsbord för alla på jakt efter härliga vinteraktiviteter.


Mamma och son som åker slalom i Branäs en solig vinterdag

Två män som åker längdskidor ett snöigt Hovfjället

Skidåkning för hela familjen

I Värmland finns goda möjligheter för härlig skidåkning, både utför och längd. Utmana dig själv i svarta backar och snöparker eller träna i lättare, längre backar. Öka pulsen med längdskidåkning, eller glid stadigt genom spåren i sagolik vinterskog. Besök Branäs, en välplanerad skidanläggning som ger skidåkare bästa möjliga vistelse, eller Hovfjället som är ett av Sveriges sydligaste berg och är en mycket nybörjarvänlig skidanläggning. Vill du åka längdskidor? besök Långberget med sina formidabla 63 km välvårdade längdåkningsspår eller testa på inomhusåkning för dagar med sämre väder på Torsby Skidtunnel & Sportcenter.


En man som åker snöskoter i Värmland

Utsikt över ett vinterlandskap i Värmland

Fartfyllt äventyr med snöskoter och hundsläde

Ett mer fartfyllt sätt att uppleva landskapets natur är med hjälp. Såväl de norra som de västra delarna av Värmland bjuder på flera fina skoterleder under snörika vintrar. Hos bland annat Fredros Gård och Hovfjällets skidanläggning kan du följa med på guidade turer genom snöbeklädda sagoskogar och över frusna vattendrag. Ett annat actionladdat vinteräventyr är att ta plats i släden och låta en flock siberian huskies ta dig ut på tur. Det är en enorm frihetskänsla att glida genom det snöbeklädda landskapet medan de urstarka, glada hundarna bestämmer farten. Finns bland annat hos Branäs i samarbete med Hike Husky Tours


Man som vinerbadar

Foto: shutterstock_1906196179

Utsikt över vinterland

Foto: Roger Borgerlid

Vinteraktiviteter på vatten – Isfiske, skridskor och uppfriskande vinterbad

Isfiske är en spännande upplevelse. Du behöver, förutom rejäla, fodrade skor och termokläder, en isborr, isdubbar, pimpelspö, pirk och något skönt att sitta på. Sedan är det bara att börja borra och prova lyckan. I Värmland kan du bland annat fiska abborre, gös och gädda samt öring, röding och regnbåge, exempelvis hos Fredros Gård, Hälle Fishing Camp, Ingestrands Camping eller Going North. Kolla alltid isens tjocklek innan du ger dig ut och glöm aldrig isdubbarna!

Vill du ha ett mer fartfyllt äventyr på Värmlands vintervatten? Då kan du åka långfärdsskridskor på fin naturis. På flera ställen spolas även banor för allmänheten, när isen är tjock nog på Mariebergsviken i Karlstad plogas här en omkring två kilometer lång ovalbana skridskobana.

Samlar du mod för att ta ett dopp mitt i vintern? I Värmlands sjörika landskap är det aldrig speciellt långt för ett kyligt dopp. Kombinerat med en stunds upptining i bastun är det en njutning för såväl kropp som själ. Tänk på att hålla dig uppdaterad vilka platser som erbjuder bad om isen hunnit lägga sig – eller ersätt badet med snörullning. @kallabadstegen på Instagram ger dig de bästa tipsen på fina vinterbadplatser i Värmland!


En man som snöskovandrar en solig vinterdag

Vacker solnedgång över vinterlandskap i Värmland

Testa på Snöskovandring eller fatbike-maraton på snö

Ett härligt sätt att uppleva den vackra naturen, djurlivet och stillheten är till fots. Men för att slippa pulsa i meterdjup snö finns det moderna snöskor att hyra. Att promenera runt ovanpå snötäcket är en annorlunda upplevelse med stor potential att bli ett minne för livet. Detsamma gäller om du packar med fatbiken på resan hit. Motionsturer på cykelsadeln är något man normalt sett kanske främst associerar med sommarsäsongen, men i Mattila kan du skogscykla året runt. Här anordnas dessutom Sveriges enda fatbike-maraton på snö, under Mattila Ski Marathon-helgen varje år.  


Kulturupplevelser i vinter

För dig som är kulturintresserad finns flera spännande och inspirerande kulturupplevelser som väntar. Gör ett besök på ett museum eller gå på en föreställning för att få ljus i vintermörkret. Wermland Opera i Karlstad har flera föreställningar under vintern som Giuseppe Verdis mästerverk AIDA eller den Stora konserten – fullmatad med musikaliska höjdpunkter. På Säffle Operan kan du se Så som i Himmelen som är baserad på Kay Pollaks prisbelönta film med samma namn, som blivit något av en svensk klassiker. En berörande berättelse om att hitta hem och att hitta den sanna kärleken. I Värmland finns också flera museum som har öppet under vintern. Några tips är Rackstad museet i Arvika, Värmlands museum i Karlstad och Kristinehamns konstmuseum.


Njut av god mat och mysigt boende i vinter

Är du ute efter en mysig och lyxig weekend för att koppla av i vinter? Då har Värmland massor att erbjuda! Njut av vällagad mat och en god natts sömn på någon av Värmlands fina herrgårdar. Ett par kilometer utanför Filipstad ligger Hennickehammars Herrgård. Här får du uppleva en genuin herrgårdsupplevelse och mat av mycket hög klass. Ulvsby Herrgård i Sunne är en annan pärla som bäst beskrivs som hemtrevligt, lugnt och lantligt med nära till ett stort utbud av kultur och natur. Och vill du kombinera en mysig herrgårdsvistelse med spa ska du besöka Dömle Herrgård Spa & Relax. Och vill du testa på något av Värmlands unika boenden mitt i naturen, kan du inspireras här.

Copy link
Powered by Social Snap