Naturliga äventyr för stora och små

4 minuters läsning

Naturliga äventyr i Värmland för stora och små

Oavsett om du vill uppleva den värmländska vildmarken till fots, i hästsadeln eller kajaken så finns en mängd olika alternativ. Förutsättningarna för en aktiv semester är de bästa tänkbara. På detta uppslag har vi samlat ett axplock av upplevelse

Oavsett om du vill uppleva den värmländska vildmarken till fots, i hästsadeln eller kajaken så finns en mängd olika alternativ. Förutsättningarna för en aktiv semester är de bästa tänkbara. På detta uppslag har vi samlat ett axplock av upplevelser.

Pärlan vid Rådasjön

I hjärtat av Värmland, någon kilometer från Hagfors flygplats, ligger Björnbyn. Här bor du i mysiga stugor med utsikt över den vackra Rådasjön. I anslutning till stugbyn, som ligger

alldeles intill den bilfria Klarälvsleden, finns en sandstrand för svalkande dopp. Gillar du fiske, golf och vandring finns goda möjligheter till detta i närheten.

Läs mer: bjornbyn.com

Vackraste vattenvägen

Dalslands kanal är känd som en av Europas vackraste vattenvägar. Kanalen sträcker sig från västra Vänern, upp genom Dalsland och Värmland och vidare in i Norge. Det över 250 km långa sjösystemet binds ihop av strax över en mil grävd eller sprängd kanal – som gjord för kajak- och kanotupplevelser utöver det vanliga. Här tar ni er igenom hela 31 slussar och en total fallhöjd på 66 meter på vägen upp genom de natursköna omgivningarna.

Läs mer: dalslandskanal.se

Med kajak genom vildmarken

Ett bra sätt att uppleva den vackra naturen runt Eda vid gränsen mot Norge är från sittbrunnen på en kajak. Företaget Backwater erbjuder flera olika paket med eller utan egen guide, från dags- till veckoturer. Om du vill utforska vattendragen på egen hand går det bra hyra både singel- och tandemkajak.

Läs mer: backwater.se

Bo uppe i träden

Naturbyn är en stug- och upplevelseby vackert belägen vid sjön Eldan i Långserud. Här bor du i timrade stugor bland, eller uppe i, granarna. Den romantiska trädkojan Gökboet ligger  ämligen bland svajande grenar och har en fantastisk utsikt över sjön. Dagtid njuter du av lugna kanotturer, fiske eller slappnar av i bastun och badtunnan. Naturbyn anordnar även arrangemang för företag och kompisgäng, då aktiviteter som paintball, matlagningskurser och vinprovning kan stå på menyn.

Läs mer: naturbyn.se

Oförglömlig flottfärd

Ett garanterat minne för livet och ett optimalt sätt att uppleva den värmländska vildmarken är med flotte på Klarälven. Företaget Vildmark i Värmland har arrangerat turer med timmerflotte i 38 år och erbjuder en rad olika paket för stora och små sällskap. En unik och oförglömlig naturupplevelse fylld av vackra omgivningar, rikt djurliv, mysiga strandhugg och ett skönt lugn.

Läs mer: vildmark.se

För pelargonfantasten

Om du, likt Lasse Anrelll, brinner för pelargoner är Niklasdams Trädgård strax norr om Kristinehamn ett givet stopp. Här hittar du nämligen ett pelargonmuseum som samlat över 400 sorter av växten, varav många finns att köpa i trädgårdsbutiken. Passa även på att ta en fika i det mysiga trädgårdscaféet – varför inte en bit nybakad pelargonkaka.

Läs mer: niklasdam.se

Vildmarksäventyr och storkanoter

Om du är på jakt efter äventyr är Nordmarken Kanotcenter i Årjäng platsen för dig. Oavsett om det handlar om fridfulla kanotfärder och avslappnande badtunnebad eller mer fartfyllda vildmarksäventyr som klättring, repellering, mountainbike och skytte. Här kan du även testa på hur det är att leva som skogshuggare för en dag eller samla gänget och glida ut på sjön i någon av de två, 11,5 meter långa Montrealkanoterna, med plats för hela 16 personer.

Läs mer: nordkanot.se

Friluftsliv i Hagfors

En perfekt utgångspunkt för en händelserik semester är Värmlandsgården i Hagfors. Oavsett tid på året finns en uppsjö av aktiviteter att välja mellan i närheten av anläggningen. Sommartid lockar paddling, vandring, fiske och älgsafari, medan vintern bjuder på skidåkning, snöskovandring och hundspannturer.

Läs mer: varmlandsgarden.com

Vilda västern i Ekshärad

En liten bit av den amerikanska västern finns i Ekshärad. På Sun Dance Ranch möts du av en mysig westernatmosfär, med en stor saloon, tipitält, några stugor och en stor flock hästar. Med hästen i fokus erbjuder de en mängd olika utflykter och dagsturer och utbildningar. Vintertid finns möjligheten att testa på fartfylld pulka- och snowboardåkning efter häst.

Läs mer: sundanceranch.eu