Destination Värmland

Oförglömliga naturupplevelser till fots

3 minuters läsning

Oförglömliga naturupplevelser till fots

Vandring är ett oslagbart sätt att upptäcka det värmländska natur- och kulturlandskapet på. Tack vare 19 kvalitetsmärkta vandringsleder är det enkelt och säkert att uppleva landskapets stora variation.

För den som vill upptäcka Värmland till fots är någon av våra kvalitetsmärkta vandringslederna ett självklart val. Kvalitetssäkringssystemet Värmlandsleder förvaltas av Visit Värmland, och lederna är framtagna för att erbjuda olika svårighetsgrader, och är utspridda över hela landskapet. De tar dig genom djupa skogar, kulturbygder och öppna ängsområden. Dessutom har de alla välskötta rastplatser, som skapar trygghet under din vandring. Här presenterar vi tre exempel av de 19 vandringsleder som Värmlandsleder erbjuder.

Ängenleden

Ängenleden är en vandringsled på 17 km som går runt Ängsjön. Vandringsleden ligger en bit utanför Sunne i norra Värmland och betecknas som svår. Det innebär att du bör vara en någorlunda van vandrare som vill ha en utmaning med din strapats, då leden bjuder på relativt stora nivåskillnader. Den passerar genom både skogs- och kulturlandskap. I området har det under lång tid bott människor som levt i samklang med naturen, och du kommer att se finnbosättningar, säterbruk och torparstugor. Dessutom ska du inte bli förvånad om du stöter på en älg eller en tjäder.

Nötöleden

Nötöleden är en medelsvår vandringsled på sex kilometer som går genom ett gammalt kulturlandskap på Österön strax söder om Kristinehamn. Här präglas naturupplevelsen av stora ekar, lindar och hasselträd. Vandringsleden har en rastplats vid Hästudden med en fantastisk utsikt över Vänern. Ett perfekt ställe att ta en fika på. Hela området genom vilken vandringsleden går är ett naturreservat, och en del av leden går genom betesmark med kor.

Torprundan

Torprundan är belägen i norra Värmland, i de djupa Finnskogarna nära den norska gränsen.  Den sträcker sig 4 kilometer och erbjuder bland annat ett utsiktstorn med milsvida vyer. Leden tar dig genom tallskog och stora myrar,  och in i djup granskog. Den här leden har fått sitt namn från raststugan Bondfugestorp, vilket är ett gammalt torp från 1800-talet. Här kan du grilla och ta igen dig innan du fortsätter din strapats. Längs leden kommer du på skyltar också att kunna läsa om naturen du vandrar i. En perfekt och informativ vandringsled för hela familjen.

Vandringstips

Innan du ger dig ut på vandring är det viktigt att vara väl förberedd. Ett par bra vandringskängor kommer att fungera väl för alla Värmlandsleder, och under sommaren kommer även ett par bekväma gymnastikskor fungera utmärkt. Men kom ihåg att alltid ha med dig lite varma kläder samt rikligt med vatten. Dessutom är det en bra idé att packa ned matsäck och ett extra mellanmål i ryggsäcken.

Allemansrätten

Allemansrätten är unik i världen. Den gör det möjligt för alla att fritt röra sig i naturen, men är inte bara en rättighet, utan kommer också med ansvaret att inte förstöra och skräpa ned. Det gäller såklart i allra högsta grad när du är ute och vandrar på någon av Värmlandslederna.

Copy link
Powered by Social Snap