Matupplevelse

Restauranger i Värmland

6 minuters läsning

Restauranger i Värmland

Upptäck smakernas charm i Värmland! Utforska kulinariska upplevelser där måltider berättar en historia om lokal tradition och kreativitet. Från upplevelser på landsbygden till trendiga restauranger i centrum. Njut av lokala råvaror, nytänkande och klassiskt mathantverk och gästvänliga atmosfärer som kommer att kittla dina sinnen och lämna dig med smaker att minnas. Välkommen till Värmlands restaurangscen, där varje måltid är en fest och varje besök är en upptäcktsfärd i gastronomins värld.

Matstudion & Terrassen, Karlstad

I Karlstad hittar du Matstudion som erbjuder aktiviteter för privatpersoner och företag inom mat och dryck med fokus på lokalproducerat och hög kvalitet. De driver också restaurangen Terrassen i Mariebergsskogen som självklart har samma fokus. Här kan du njuta av en grym lunch eller en härlig middag och se kockarna tillaga maten.  

Sliperiet, Borgvik, Grums 

Hos Sliperiet i Borgvik smälter konst och gastronomi ihop, i det öppna köket komponeras varje rätt med noggrannhet och lika så den konst som visas i det gamla träsliperiet från 1903. I matsalen strävar man efter att skapa en folklig mötesplats med en meny sprungen ur nordisk bistro. Sliperiets grundare, Oscar Magnusson, vill här dela med sig av sina tre stora passioner i livet, konst, mat och musik. Sliperiet är öppet under sommarsäsongen.  

Ölme Prästgård, Ölme, Kristinehamn 

Mellan Karlstad och Kristinehamn finner du Ölme Prästgård med anor från 1700-talet. Här serveras en smakresa genom årets smakskiftningar som är skapad med omsorg, hög kvalitet och lokalt ursprung i råvaror och dryck. Matupplevelsen sträcker sig från frukost till lunch och middag och kan även inkludera en övernattning om du vill.  

Oliveriet, Kristinehamn och Karlstad 

Jenny och Andrea välkomnar dig till Oliveriet, en del av Italien i Värmland. Med hemgjord färsk pasta och långjästa pizzor får du en fantastisk smakupplevelse och upplever den italienska atmosfären. Maten är en blandning av lokala råvaror från Värmland och Italien. Här finns också en butik med försäljning av deras egna favoriter från Sardinien. Du kan besöka Oliveriet både i Kristinehamn och Karlstad. 

Kungskvarnen i Borgvik, Grums

I kulturbyn Borgvik hittar du Kungskvarnen alldeles intill älven, som bidrar med sin del till den mysiga omgivningen. På Kungskvarnen finns ett fokus på hemlagat och närproducerat. Beställer du kött kommer det med störtas sannolikhet från ägarnas eget lantbruk och svamp och bär kommer från Borgviksskogarna. Här bjuds du in till en kulinarisk och kulturell miljö med en genuin upplevelse.  

Frykens Pärla, Lysvik, Sunne 

Vill du njuta av sjöutsikt och god mat är Frykens Pärla i Lysvik ett förslag. Här sitter du intill eller varför inte på Fryken och serveras vällagad mat komponerad med trevlig dryck. Köket erbjuder en varierande meny med något som passar alla. Till restaurangen kan du ta dig med bil, buss och båt. Här finns också en butik där du kan köpa med det något du gillar extra mycket. 

Big Hill Lodge

Julins Backyard BBQ

Big Hill Lodge, Storhöjden, Filipstad 

På toppen av Storhöjden i Filipstad hittar du Big Hill Lodge, en släktklenod i familjen Stjernlöf. Restaurangen bjuder till en gemytlig och modern känsla och du får njuta av mat inspirerad av skogens skafferi. Från utsiktstornet får du en milsvid utsikt över vackra Värmland och du kan även avnjuta din middag här. På menyn finnas alltid de klassiska vildsvinsbiffara. 

Julins Backyard BBQ, Karlstad 

Hos familjen Julin får du uppleva autentisk Texas BBQ i Värmland. Maten käkar du i en miljö som får dig att känna det som att du befinner dig på en bakgård i amerikanska södern. Det luktar härligt rökt kött, du lyssnar på skön musik och i ljusslingornas sken njuter du av en fantastisk måltid. Det serveras brisket, ribs, pulled pork med mera tillsammans med traditionella tillbehör. Under sommarmånaderna öppnas dom stora portarna upp till uteserveringen så att du kan sitta ute, käka bbq och ta en drink från containerbaren. 

Picassos Veranda, Kristinehamn 

I Kristinehamns skärgård, intill Vänerns kant med utsikt över Picassos skulptur och vattnet finns Picassos Veranda med café och bistro. Här kan du äta en god skärgårdslunch, middag eller avnjuta en fika. Det serveras matiga baguetter, hjärtevärmande soppor, räkmackor och glass från Lejonet & Björnen

Lurö Gästhärbärge & Krog, Lurö, Säffle 

På Lurö kan du upptäcka Vänerns vackra skärgård och hos Lurö Gästhärbärge och Krog kan du njuta av fantastisk mat hos Håkan och Angelica. Krog bjuder på en skärgårdsmeny fylld med lokala råvaror, fisk från Vänern, kött från skärgårdens betande djur och ett smakrikt inslag av svamp, grönsaker och bär från Lurö.  

Gattet, Kristinehamn

I Kristinehamns skärgård, på vägen till Picassostatyn, hittar du Gattet Restaurang och Gästhamn, vilket betyder att du både kan ta bilen eller båten till restaurangen. Här vänder man sig till dig som vill ha en högklassig gastronomisk mat- och dryckesupplevelse i en härlig miljö där du kan se ut över vattnet och båtarna som passerar.  

Lilängshamnens Fiskrökeri & Restaurang, Skoghall, Hammarö

På sommaren kan du besöka Lillängshamnens restaurang där det serveras klassiska fisk och skaldjursrätter med allt från snack, sallad och smörgås till soppa, rökmästarens smakplanka och räkfrossa. Restaurangen stora terrass ger en panorama vy över Vänern och Lillängshamnens småbåtshamn. Det finns också en butik som är öppen året om där du hittar ett brett sortiment av läckerheter från hav och sjö.

Zest, Karlstad

I centrala Karlstad hittar du Zest, en hälsohub som serverar mat gjort från grunden och där växtriket är i centrum. Här serveras salladskålar, varma soppor, dumplings, smothies, raw desserter och mycket annat gott. Stort fokus ligger på det hälsosamma, hållbara och njutningen. Zest är en grön och skön oas med många alternativ för alla.

Zest, Karlstad

Värmlands Museum, Karlstad

Sahlströmsgården, Torsby 

I idylliska Utterbyn i Torsby finns Sahlströmsgåden, en kulturell släktgård från 1803. I byggnaden som tidigare fungerat som lada finns idag gårdens restaurang där det serveras en meny som reflekterar årstiderna och lagas från grunden. Ett besök här är lika mycket en upplevelse av svensk kulturhistoria som en måltidsupplevelse och du njuter lika mycket av maten som utsikten över Sirsjön. 

Grön Ko café & saluhall, Värmlandsbro, Säffle 

I det gamla stationshuset i Värmlandsbro finns Grön Ko café och saluhall med fokus på det närproducerade. Här serveras vällagad klassisk svensk husmanskost och hembakat fika. I saluhallen finns ett stort utbud av lokala produkter från kött till sylt och knäckebröd. Är du ute efter en mysig lunch eller fika kan du svänga förbi och uppleva det här. 

Kulinarika, Aplungen, Sunne 

På Aplungen, en fantastisk vacker plats med utsikt över sjö och odlingsmarker, söder om Sunne finns Kulinarika, en mat- och vingård där kulinariska möten och smak står i fokus. Du får upplevelser som är kopplade till platsen och av hög klass. Här finns allt från pizzakvällar, avsmakningsmenyer, provningar och kurser av olika slag. Kulinarika förädlar produkter själv som du kan prova och köpa med dig. Tänk dig ett mousserade vin på äpple – en värmländsk champagne. 

Matbruket Borgviks Gård, Borgvik, Grums

Hos Matbruket på Borgviks Gård lever man efter filosofin svensk nyfikenhet med värmländsk finess. Här serveras modern och genuin mat i en kulturell miljö som bjuder in till härliga möten och samtal. Ät streetfood med värmländsk kebab och pizza eller hitta något gott på á la cartemenyn. När du är här ska du också passa på att besöka konsthallen Galleri Mats Bergman.